Sayın MeSut !
Değerli bilgileriniz ve katkılarınız için bir kez daha teşekkür ediyorum.
Benim yukarda bahsettiğim " motor klemensinde her faz karşısına aynı faz gelmeli " ifadem galiba yanlış anlaşıldı. Her bobine aynı faz bağlanmalı gibi anlaşıldı sanıyorum. Şayet her bobine aynı faz verseydik, sizinde çizimlerle gösterdiğiniz gibi motor hiç çalışmazdı.
Aşağıda üçgen motorla ilgili bazı çizimler yaptım.
Birinci resimde direk çalışan üçgen motorun klemens bağlantısı ve yanında da bağlantının üçgen şekil aldığını çizdim.
İkinci resimde yıldız - üçgen çalışırken klemens bağlantısını çizdim. Görüldüğü gibi R fazının bağlı olduğu U ayağının karşısındaki Z ayağına da R fazı gelmektedir. Bu kesinlikle bir bobinin iki ucuna aynı faz verilir anlamına gelmez.
Üçüncü resimde ise klemensin alt tarafında 2 fazın yer değiştirilmiş halinin ve bobinin ne şekile geldiğini çizdim. Görüldüğü gibi üçgen olmuyor.
Buraya kadar aynı şeyleri anlattık. Ben 2 fazın yer değişmesi faz çakışmasına neden olur demiştim. Sizin yazınızdan sonra üçüncü şemayı çizdim ve dediğiniz gibi faz çakışması olmayacağını daha iyi anladım.
Bundan yıllar önce hazır gelen bir yıldız - üçgen panosunu motora bağladığımda asoos arkadaşımızın bahsettiği gibi yıldızdan üçgene geçişte
Sigorta attırıyordu. Panoyu açıp, bağlantıları takip ettiğimde fazların yer değiştirdiğini görmüştüm. Düzelttikten sonra çalışmıştı. Sizin bu yazınızdan sonra üçüncü şemada da olduğu gibi, sigorta değilde, aşırı akım çekeceği için termik atması gerektiğini daha iyi anladım. O zaman sigorta değilde termik attı, benim aklımda sigorta diyemi kaldı acaba ? Herhalde öyle oldu.HOŞÇAKALIN