Yıllık 5000 kwh sınırlaması ile faturalarımızın akıbeti nasıl olacak?

Kümülatif olarak yıl bazında işlenmesi, dönemsel tüketimi çok olan aboneler için iyidir yani kışın ısı pompası veya yazın klima kullanımı olanlar için kullanımı az olan aylarda yakmadıklarını yoğun aylarda yakarak bir denge sağlayabilirler. Aylık bazda bir limit konursa yoğun aylarda ceza kaçınılmaz oluyor. Resmi Gazete'nin o günkü sayısını okudum bi cacık anlamadım. Aylık mı yoksa yıllık mı uygulanacağı yazmıyor. Sadece yıllık 5000 yazıyor. Bunu aya böler ve aylık 416kwh geçince sübvansiyon kalkar ve zamlı fiyattan ödetirlerse büyük ayıp etmiş olurlar ki devletimiz asla böyle büyük ayıplar yapmaz :). Sanıyorum bu ayın sonunda gelecek faturalardan öğreneceğiz durumu. Sosyal medyada paylaşırlar muhtemelen faturasını insanlar.
Uygulamanın nasıl yapılacağı ile ilgili EPDK nın sitesinde tebliğler var.

Daha iyi sistem yapılabilir mi ? yorumlarınız .
Adaletli sistem .

Benim görüşüm .
Günlük kullanım olsun
Örneğin 15 kWh olsun
Gün aralığı 30 gün olsun diyelim .
450 kWh birinci kademe ( normal ) fiyat
Örneğin 450kWh - 700 kWh arası ikinci kademe fiyat
Veya yüzde hesabı ?
700kWh üstü 3 kademe . ( extra konfor )

Kış ayında birinci kademe yükseltmesi olabilir 20 kWh gibi . ( zorluk ayları )
Yazın ayında ( konfor keyfilik )

Kolay Gelsin Sağlıcakla ....

arkaplan usta sktt limitleri düştü düştü en son 5000 e geldi ve bir kısım meskenleri kapsadı yakında limiti tüm meskenleri kapsayacak şekilde güncellerler. Adalet.

Faturada bizim aylık sınır 240kwh. üstü zamlı oluyordu.
5000Kwh/yıl yaptılarsa iyi artmış demek ki.

Faturada bizim aylık sınır 240kwh. üstü zamlı oluyordu.
5000Kwh/yıl yaptılarsa iyi artmış demek ki.
Hayır o 240kWh ile bu 5000kWh aynı şeyler değil. 240kWh hala devam. Aylık yaklaşık 417kWh tüketim yapan bir aboneyseniz 240kWh olayı iptal oluyor sizi ulusal tarifeden son kaynak tedarik tarifesine geçiriyorlar. Tabi burada sizi aylık tüketime göre değil yıllık 5000kWh tüketip tüketmediğinize göre değerlendiriyorlar.​

Son düzenleme:
Hayır o 240kWh ile bu 5000kWh aynı şeyler değil. 240kWh hala devam. Aylık yaklaşık 417kWh tüketim yapan bir aboneyseniz 240kWh olayı iptal oluyor sizi ulusal tarifeden son kaynak tedarik tarifesine geçiriyorlar. Tabi burada sizi aylık tüketime göre değil yıllık 5000kWh tüketip tüketmediğinize göre değerlendiriyorlar.​

Ben 240 - 417 arası eski yüksek tarife, 417 sonrası içinse sübvansiyonsuz rakam diye anlamıştım. Eğer durum sizin dediğiniz gibiyse fatura 2-3 kat kesin gelecek, tedirgin bekleyişimiz sürüyor.

Ben 240 - 417 arası eski yüksek tarife, 417 sonrası içinse sübvansiyonsuz rakam diye anlamıştım. Eğer durum sizin dediğiniz gibiyse fatura 2-3 kat kesin gelecek, tedirgin bekleyişimiz sürüyor.
Hayır o şekilde değil. Yıllık tüketiminiz 5000kWh i geçiyorsa tarifeniz komple değişiyor. 5000kWh hesabı da aya göre değil yıla göre. Evet hesaplayınca 5000/12=416.6 kWh yapıyor fakat siz bir ay 300kWh diğer ay 400kWh, başka ay 600kWh tüketmişsinizdir 300kWh ve 400kWh tüketilen aylarda 417kWh i geçmediniz diye eski tarifeye geçmezsiniz. Yıllık toplama bakılır toplamda 5000kWh i geçiyorsanız sktt ye devam. 3 kat olamaz ama 2 kata yaklaşık bir değer bekliyorum. Belki eski faturaya göre %70 artış falan olabilir. Birde bu tarifenin şöyle bir özelliği var:
Diyelim ki bir ayda ki elektrik kWh birim fiyatı eski tarifenizdeki (ulusal tarife) kWh birim fiyatından düşük çıktı bu durumda sizin faturanız ulusal tarifekinden bile düşük gelebilir...mi? Hayır böyle bir durum olursa sizi o aya özel sanki ulusal tarifedeymişsiniz gibi ücretlendiriyorlar.​

Son düzenleme:
Hayır o şekilde değil. Yıllık tüketiminiz 5000kWh i geçiyorsa tarifeniz komple değişiyor. 5000kWh hesabı da aya göre değil yıla göre. Evet hesaplayınca 5000/12=416.6 kWh yapıyor fakat siz bir ay 300kWh diğer ay 400kWh, başka ay 600kWh tüketmişsinizdir 300kWh ve 400kWh tüketilen aylarda 417kWh i geçmediniz diye eski tarifeye geçmezsiniz. Yıllık toplama bakılır toplamda 5000kWh i geçiyorsanız sktt ye devam. 3 kat olamaz ama 2 kata yaklaşık bir değer bekliyorum. Belki eski faturaya göre %70 artış falan olabilir. Birde bu tarifenin şöyle bir özelliği var:
Diyelim ki bir ayda ki elektrik kWh birim fiyatı eski tarifenizdeki (ulusal tarife) kWh birim fiyatından düşük çıktı bu durumda sizin faturanız ulusal tarifekinden bile düşük gelebilir...mi? Hayır böyle bir durum olursa sizi o aya özel sanki ulusal tarifedeymişsiniz gibi ücretlendiriyorlar.​

Cidden çok karışık, şimdi eğer bu şekilde olacaksa bir önceki yıl kullanımımıza bakmaları gerekiyor. Bizim örnekte zaten ev boştu, önceki adresimizde de 5000 kwh geçmedik, bu durumda sizin anlattığınıza göre bu sene etkilenmeyeceğiz.

417 kwh konusu ocak ayından itibaren etkileneceksiniz diye yazılan açıklamalarda söylüyorlar yani bu yıllık limitin aylara indirilmiş hali gibi açıklanıyor.

Son paragrafı hiç anlamadım çünkü her ay birim fiyat hesaplanacak mı yani? Yüksek tarifeye geçen nasıl ulusal tarifden daha düşük birim fiyatına sahip olacak onu da bilemiyorum ama eğer böyleyse bu bildiğimiz nalıncı keseri gibi, devamlı kendilerine kesmek...

Bir türlü anlamadığım bir nokta var. Kanun 1 ocak 2025 de çıktı.
Örneğin benim ocak 2025 tüketimim 450 kWh. 1 yıllık 5000 kWh nasıl bulacaklar. Ayın 30 okunduğunu kabul edersek 30/01/2024 tarihi ile 30/01/2025 tarih arasını mı dikkate alacaklar. Eğer böyle olursa itiraz gelir. Kanun çıkmadan önceki tüketim dikkate alınıyor. Eğer 01/01/2025 ile 31/12/2025 arasını dikkate alacaklarsa belki diğer aylar tüketimim olmayacak.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,290
Kullanıcılar
453,543
Son üye
adonis_nicholas

Yeni konular

Geri