Yıllık 5000 kwh sınırlaması ile faturalarımızın akıbeti nasıl olacak?

artan kısımlar için bizler varız ya onları çok ilgilendirmez ki.

Kaçak kullanmanın haklı tarafı yok .
Sistemi zaten tam anlayamadım .
Yeni sistem ( 2025 ) yakında ara sayaç ( süzme ) için forumda konu açarlar .
Benzini , mazot , gaz vs çok kullandın şimdi çip takılıyor yakında kademli fiyata geçilir .
Mutfakta düşündüm .
Konfor para harcamak demektir
Bu konu uzar gider , Gerisi polikaya gider .
Ben kaçar .

Kolay Gelsin SAĞLICAKLA ....

Hayır o 240kWh ile bu 5000kWh aynı şeyler değil. 240kWh hala devam. Aylık yaklaşık 417kWh tüketim yapan bir aboneyseniz 240kWh olayı iptal oluyor sizi ulusal tarifeden son kaynak tedarik tarifesine geçiriyorlar. Tabi burada sizi aylık tüketime göre değil yıllık 5000kWh tüketip tüketmediğinize göre değerlendiriyorlar.​

Elektrik saatini bu ay okumaya gelmediler, ben de önceki okumadan harcamayı epdk sitesinde tekrar hesaplatırken söylediğiniz "son kaynak tedarik tarifesini" görünce bir sormak istedim.

https://lisans.epdk.gov.tr/epvys-web/faces/pages/online/tarifeFatura/tarifeFatura.xhtml

Buradaki hesaplama önceki faturalardan denediğime göre gayet yakın sonuç veriyor. İlk perakende seçip tek zamanlı tek terimli olanla devam edince yakın sonuç aldım ki tarifemiz de bu...

İşin ilginç kısmı aynı sitede "son kaynak tedarik" seçeneği de varmış. 800 kwh harcamayı hesaplayınca sonuçlar şöyle:
Perakende fiyat: 2200 civarı
Son kaynak tedarik: 3800 civarı, yani tam iki kat değilse bile iki kata yakın bir zamlanma ihtimali olacak, o da 5000 kwh geçildiğinde sonraki seneden itibaren geçerli olacak, benim anlayabildiğim bu, eksik ya da hata olabilir.

Elektrik saatini bu ay okumaya gelmediler, ben de önceki okumadan harcamayı epdk sitesinde tekrar hesaplatırken söylediğiniz "son kaynak tedarik tarifesini" görünce bir sormak istedim.

https://lisans.epdk.gov.tr/epvys-web/faces/pages/online/tarifeFatura/tarifeFatura.xhtml

Buradaki hesaplama önceki faturalardan denediğime göre gayet yakın sonuç veriyor. İlk perakende seçip tek zamanlı tek terimli olanla devam edince yakın sonuç aldım ki tarifemiz de bu...

İşin ilginç kısmı aynı sitede "son kaynak tedarik" seçeneği de varmış. 800 kwh harcamayı hesaplayınca sonuçlar şöyle:
Perakende fiyat: 2200 civarı
Son kaynak tedarik: 3800 civarı, yani tam iki kat değilse bile iki kata yakın bir zamlanma ihtimali olacak, o da 5000 kwh geçildiğinde sonraki seneden itibaren geçerli olacak, benim anlayabildiğim bu, eksik ya da hata olabilir.
Bu (son kaynak) yeni eklenmiş olmalı daha önceden yoktu. Zaten önceden de bu modülü kullanarak faturanızın doğru gelip gelmediğinin kontrolünü yapabiliyordunuz. Geçmiş faturalarınızı da kontrol edebilirsiniz sadece faturadaki tarifenizi siteye doğru yazdığınızdan emin olun. Önceki mesajlarımda size belirtmiştim 3 kat olmaz ama iki kat olmasa da yakın birşeyler geleceğini tahmin ediyorum diye.
Son kaynak modülünü bir inceleyeyim bakayım neye göre hesap ediyorlar. Normalde saatlik tüketimlerle işlem yapılıyor ama meskenlerde saatlik tüketimleri görme imkanları yok.
Sonraki sene değil siz önceki tüketimlerinizden dolayı 5 bin sınırını geçiyorsanız bildirim de yapılsıysa bildirimi takip eden 3. ay başlıyor diye biliyorum.

Son düzenleme:
Online olarak da kontrol ettim henüz yeni fatura yok. İki aydır ayın 9'unda okuyorlardı ama bu ay okumadılar. Normalde aylık hesaplarda bu bile problem yani nasıl detaylı hesaplayacaklar gerçekten bilemiyorum.
Son kaynak hesaplama modülüne şöyle ufaktan bir göz attım ama ne yapmışlar çok çıkaramadım hangi değeri yazdıysam hesap tutmadı. Zaten son kaynakta sabit bir birim fiyat olmaz hatta size kesilen fatura bile gerçek fatura değildir, faturada tahmini yekdem değeri kullanılır, her ayın 15 inde açıklanan kesinleşen yekdem değerine göre diğer ay gelecek olan faturada mahsuplaşma yapılır.

Son kaynak hesaplama modülüne şöyle ufaktan bir göz attım ama ne yapmışlar çok çıkaramadım hangi değeri yazdıysam hesap tutmadı. Zaten son kaynakta sabit bir birim fiyat olmaz hatta size kesilen fatura bile gerçek fatura değildir, faturada tahmini yekdem değeri kullanılır, her ayın 15 inde açıklanan kesinleşen yekdem değerine göre diğer ay gelecek olan faturada mahsuplaşma yapılır.

Anladım hocam, verdiğiniz bilgiler aydınlatıcı oldu teşekkür ederim. Süreci takip ediyorum bakalım önümüzdeki günler nasıl sürprizlerle gelecekler...

Tüm detaylar ve karışık hesaplamalar bir tarafa, bunlar 1 senelik hesap için 1 ocakta okuma yapması gerekmiyor muydu? Onun bile hesabı tutmayacak çünkü şu an 11 gün geçti, 200 kwh'den fazlası tüketildi ama henüz bu yılın okuması yapılması, okuyunca hangi yıla ekleyecekler acaba, bir ortalaması da yok ki, tüketimi okunan zaman aralığına bölüp o şekil ortalamayla ekleyeceklerse o bile saçma çünkü son 10 gün günlük 15 kwh civarı tüketim varken ocak öncesi 25 kwh civarıydı...

Son düzenleme:
Anladım hocam, verdiğiniz bilgiler aydınlatıcı oldu teşekkür ederim. Süreci takip ediyorum bakalım önümüzdeki günler nasıl sürprizlerle gelecekler...

Tüm detaylar ve karışık hesaplamalar bir tarafa, bunlar 1 senelik hesap için 1 ocakta okuma yapması gerekmiyor muydu? Onun bile hesabı tutmayacak çünkü şu an 11 gün geçti, günlük 200 kwh'den fazlası tüketildi ama henüz bu yılın okuması yapılması, okuyunca hangi yıla ekleyecekler acaba, bir ortalaması da yok ki, tüketimi okunan zaman aralığına bölüp o şekil ortalamayla ekleyeceklerse o bile saçma çünkü son 10 gün günlük 15 kwh civarı tüketim varken ocak öncesi 25 kwh civarıydı...
Hocam okumayı dert etmeyin uygulamanın nasıl yapılacağına dair tüm detaylar EPDK tarafından belirlenmiş durumda tedarikçiler kafalarına göre işlem yapamazlar.​

Forum istatistikleri

Konular
130,305
Kullanıcılar
453,567
Son üye
kayagit

Yeni konular

Geri