Yangın Korumalı TMŞ atıyor- Suçlu akım trafoları mı?

mesutelb

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
1,201
Puanları
156
Bir okulda tadilat yapıldı ... Ölçü-Dağıtım ve Kompanzasyon panosuna Yangın Korumalı TMŞ takılmış... Günde en az bir kez atıyor... Tesisatrı kontrol ettim sorun bulamadım... Bayağı bir uğraştım En son ; Kompanzasyon Akım Trafolarının Toprak bağlantı köprülerini (S2) iptal ettim... Atmıyor... Acaba niyekine ? Yorumlarınızı alabilir miyim?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Hatırladığım kadarıyla akım trafolarının sekonderi mutlaka topraklanmalıdır, toprak bağlantısını iptal edince sorununuz çözülmüş gibi olsada ortada sakınca var.
 
Tadilat sonrası kompanzasyon sistemi sağlıklı olarak çalışıyormuydu ? akım trafosu polaritesi ters ise manyetik alandan akım trafosu sekonder ucundaki aktif uçtan toprağa kaçağı kompakşaltere bağlı olan kaçakakım rölesini attırabilir bu mümkündür akım trafosu arızasındanda kaynaklanabilir. Toroidi akım trafolarından sonra daha aşağıya yerleştirin.
ikinci ihtimal; tadilat neden yapıldı? Ana panoya kaçak akım koruma sistemi kurmak için mi? kaçak akım rölesinin ayarı minimumda kalmış olabilir. Okul işletmede ve tali panoları çok olan tesisatı çok iyi olmayan bir okulsa ana panoya toplanan kaçak akımların değeri doğal olarak artar. Bir tali pano hattında 1 ila 5 mA kaçak akım normal karşılanır tali pano çok olursa ana panodaki toplam kaçak akım değeride yüksek olacaktır. Değerin 300mA'e ayarlı olup olmadığını kontrol edin.
 
Kompanzasyon sistemi tıkır tıkır çalışıyor Ayarlarını ben yaptım... Polarieler doğru .Ama ayarları kontrol etmedim(TMŞ)..... TMŞ troid bobinli değil...  TAli panolarda 30 mA KAR var ama onlar atmıyor ..Tesisatta sorun yok ... Zaten İki adet Tali pano var 4x10+10 kablo ile irtibatlılar... Şu an S2 uçları topraklı değil bu şekilde çalışıyor...
 
sn Mesutelb
Yangın korumalı t.m.ş demek; 300mA kaçak akım korumalı termik manyetik şalter demek. Piyasada 125A'e kadar kaçak akım rölesi mevcuttur. 125A üzeri kaçak akım koruma ancak t.m.ş açtırma bobini+röle+toroid üçlüsü ile gerçekleştirilebilir. Kaçak akım rölen yada kaçak akım koruma sistemin ana şalter altında olursa (ki toroid yok diyorsun muhtemelen bahsettiğim gibi olmalı) akım trafolarındaki arıza yada kaçak, kaçak akım koruma sisteminden önce olacağından etkilemesi mümkün olmayacaktır. Sistemin basit tek hat şemasını yada bağlantı şemanı bizimle paylaşırsan birlikte çözüme daha çabuk varırız.
 
TEK hat şeması .Acad 2004 dosyası...
 

Ekli dosyalar

  • FAtih ELK PROJESI T.rar
    506.5 KB · Görüntüleme: 15
Tek hat şemanızdaki gösterime göre sayaç öncesi kaçak akım rölesi kombinasyonlu termik manyetik şalter var yani açtırma bobini+röle+toroid kombinasyonu. Aksi taktirde termik manyetik şalter ve kaçak akım rölesi sembolleri yanyana ayrı ayrı gösterilmesi gerekirdi. Anlamadığım husus toroid olmadığını söylemeniz ? Eğer Termik manyetik şalter ile 100A (300mA) bir kaçak akım rölesi kullanıyorsanız o zaman bu tek hat şemasına uymadığınız anlamına gelir.
 
Troid bobin kesinlikle yok...  Yangın Korumalı TMŞ var ... Hat şemasında çizmişlerdir  belki ama uygulamada yok...
İşi yapan ben değilim..Anlatamadım galiba... Beni problemden dolayı çağırdılar... Ve akım trafolarının oprak uçlarını söktüm ve hergün açan TMŞ 5 gündür açmıyor....
 
Sn mesutelb Literatürde yangın korumalı t.m.ş diye bir tabir yok. Kaçak akım koruma 30mA eşik değeri insan sağlığını koruma amaçlıdır,300mA eşik değeride yangın koruma amaçlıdır. Yangın koruma ve t.m.ş birlikte anılıyorsa iki ihtimal vardır. 1)100A t.m.ş 'in altına 100A(300mA) kaçak akım rölesi koymak 2)100A t.m.ş'ye açtırma bobini takıp röle ve toroid üçlüsü ile yangın korumayı sağlamak
Sizin arızanızdan ve arızanızın nedeninden önce bunu sizin ve herkesin çok iyi bilmesi gerekir. Uygulama projesinde görülende 2.alternatif. Yangın koruma var ve toroid yok demek 100A(300mA)'lik ayrı bir kaçak akım rölesi olduğu anlamına gelirki siz kaçak akım rölesinin atmasından değilde kompakt şalterin atmasından bahsediyorsunuz !
Açıklamalarınızdaki çelişkiyi bilmem anlatabildim mi !!!
 
Yangın korumanın nötr ucu ile faz uçları aynı taraftan giriş yaptınmı. Bikeresinde KAR rölesi faz girişini nötr çıkışı olarak ve faz çıkışınıda nötr girişi olarak kullanılmasından ötürü KAR devamlı atıyordu. Birde ona bakmanı tavsiye ederim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…