Yangın Korumalı TMŞ atıyor- Suçlu akım trafoları mı?

Sn.mesutelb ,bahsettiğiniz akım trafolarından en az birinin primerinde arıza var.Şöyleki benim başıma geldi anlattığınız olay,akım trafolarından birisinin sekonderindeki topraklamanın kaçak akım rölesini attırdığını tesbit ettim.Sistem normal çalışıyor gibiydi ama yinede trafoyu yeniledim.Söktüğüm trafoyu otopsi yaptım.Primer sargı için kullandıkları teli nüve üzerine 2 spir sarmışlar.Telin bir noktasından nüvenin keskin köşesine atlama ve delinme olmuş.Tel bu noktada nüveye punta olmuş.Bence sizdede aynı sorun var.Arızalı trafo veya trafoları değiştirmeniz daha doğru olur.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sn.Profesör_54 ,kaçak akım algılamalı TMŞ var.Legrand da var,sayport da var.Önceleri sizin anlattığınız gibiydi son yıllarda böyle şalterlerde çıktı.Sanırım bu hususdan haberiniz olmamış.
 
Legrandın dpx serisinde 125A'e kadar 3 ve 4 kutuplu iki parçadan oluşan kaçak akım korumalı termik manyetik şalterler mevcut bunlarda tıpkı monoblok kaçak akım rölesinde olduğu gibi toroidi içinde ancak 125A'e kadar bu mümkün. Ana pano girişlerinde tercih edilmeyen daha çok tali panolarda kullanılan bir üründür istisna olup her markada bulunmamaktadır. Sn Mesutelb'ın ağzından lafları penseyle almaya çalışıyoruz o yüzden olay biraz dallandı budaklandı.
 
Mesutelb arkadaşım.Sizin,öncelikle,kablodan geçen kaçak akım miktarını uygun bir ölçü aleti ile ( mesela
kyorıtsu 2433 vs. ) tespit etmenizde yarar var.Biz biliyoruzki,elektrik kullanan tüm cihazların,zati kaçak
akım miktarı vardır.Sizin devrenizde bu miktar 300 mA 'i geçiyor ise,şalterin açtırması normaldir.Merlin-
Gerin firmasının EZCV 250 ( 4 kutuplu,0,1-1 A akım ayarlı,0-1000 mS açtırma zaman ayarlı ) şalterleri bu-
lunmaktadır.Bu çözüm,diğer şalterler için toroid+açma bobini ile de tabiki yapılabilir.Bence,ilk yapmanız
gereken,kablodaki kaçak akımın miktarını tespit etmek olmalı.Çözüm,bu sonuca göre şekillenecektir.
 
dostum suçlu akım trafoları değildir senin kompanzasyon sisteminde bir kondansatör devre dışı kalmış veye arızalanmış olabilir dengesiz yüklenmeden açtırıyor ihtimali vardır .zaten akım trafolarının sekonder uçlarını açık bırakırsan tmş akımı algılıyamacağından açma yapmaz. çok önemli bir not daha akım tarfolarının sekonder uçlarının topraklamazsan akım trafolarının patlamasına veya besleme geriliminde dalgalanma yükselme veya azalma görebilirsin. çalışmalarında kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,887
Mesajlar
921,354
Kullanıcılar
451,029
Son üye
emirfatihbeytorun

Yeni konular

Geri
Üst