Yangın Projelerinde “ Loop “ hakkında bir soru ?

Katılım
18 Mar 2015
Mesajlar
296
Puanları
1
Yaş
29
Merhaba arkadaşlar. Bir yazı gördüm sizin fikriniz nedir

1) Adreslenebilir yangın sistemlerinde loop tarzı kablolama var. Yani yangın santralinden çıkan kablo ( 2*2* 0,8 j(st) ) dedektörleri dolaşıp tekrardan geri dönüp santrale giriyor.

2)Bunun yerine ; loop yapılmadan kablo zaten 2 çift olduğundan dolayı bir tanesi boşta. Buyüzden son dedektöre kadar kablo gidiyor. Sonra kullanılmayan 1 çift kablo aynı boru içinden santrale bağlanıyor.

Bunun faydası: diyelimki son dedektör 50 metre gidiyorsun, loop için 50 metrede santrale dönüyorsun 100 metre harcıyorsun

Fakat 2. Maddede olursa 50 metre gidiyorsun aynı boru içinde kullanılmayan diğer çift için bir ucunu dedektöre giden kablonun ucu ile kullanılmayan bu ucun diğer ucunuda santrale bağlayınca loop yapmış gibi oluyormuş. Bunu yapan var mı ? Doğru mu ?
 
Ne demek istediğini anlamadım ama adreslenebilir yangın sistemi kablolamasında panelden bir kablo cıkar tüm yangın elemanlarını gezer sonuncu elemandan panele geri döner başka bi kablolalama sistemi yok.
 
Ne demek istediğini anlamadım ama adreslenebilir yangın sistemi kablolamasında panelden bir kablo cıkar tüm yangın elemanlarını gezer sonuncu elemandan panele geri döner başka bi kablolalama sistemi yok.

Haklısın ama birde şöyle bir durum var.

Tekrardan kabloyu santrale geri döndürmek istemedikleri için;
yangın kablosu en sondaki dedektöre geldikten sonra borunun içinde yedekte bekleyen ve kullanılmayan kablo ucu ile dedektöre giden kabloyu birleştiriliyor. Böylece aynı boru içinde loop gibi dönmüş oluyor.
 

Dediğiniz işlem yapılabilir yapıldığına da şahit oldum. Ancak hiç bir projeci bunu bahsettiğiniz şekilde çizmez.
 
Merhaba, o şekilde yapılma nedeni herhangi bir noktada kablo kopsada çift taraftan yapılan besleme ile , sistemde açık hat oluşur ama tüm dedektorler çalışmaya devam eder ancak diğer yöntemde kablo koptuğu an kopuk kablodan sonraki dedektorlerin hiç biri çalışmaz
 

Söyleneni anlamadan yorum yapıyorsunuz. Analog adreslemede loop olayı zaten her daim vardır. Adam diyorki loop'u 2x kablo ile dedektörlere gidip aynı kablo ile santrale girmek yerine 4x kablonun 2 periyle dönsek nasıl olur doğru mu olur diyor.
 
Cctv16 düşüncesi de güzel ayrıca burda gerilim düşümü rol oynadığını düşünüyorum. Aynı durumu tek taraftan beslenen 15m şerit ledlerde görürüz, baş taraf parlak canliyken sona doğru sonuklesir. Çember - loop yapmamız halinde her metrede eşit ışık elde ederiz.
 
Soruyu iyi okuyun arkadaşlar !!!

Analog adreslenebilir sistemlerde loop yapmak zorundasın zaten. Konvansiyonel sistemde zone olayı vardır sadece. Soruyu iyi okuyun... !
 



Yangın firmasında çalışıyorum. Öncelikle bilmemiz gereken sistemin konvansiyonelmi yoksa adreslimi olduğu olmalıdır. Eğer adresliyle ister bir hat isterse daha fazla hat üstünde ayrı looplar verilebilir. Bu tamamen adresli Panel üzerindeki sizin girdiğiniz dedektör adresiyle belirlenir, örneğin bir hat uzunca bi koridordan dolaşıp koridorun sonunda toplantı salonunda dört dedektörü de geziyorsa siz ister koridoru bi loop ve toplantı odasını bi loop olarak tanıtabilirsiniz. Yada her mahale ayrı hat cekerekte yapabilirsiniz ama tek hat maliyet açısındanda tasarrufludur bu yüzden adresli olarak loop sayısını kendiniz belirleyebilirsiniz. Örnek bi avm deki dükkanları ele alalım her dükkanı ayrı bi loop yani ayrı bi zone olarak tanıtabilirsiniz. Hatta bazı paneller zonelara isim bile verebiliyor. Örnek sirmens schark mavili gibi. Birde konvansiyonel paneller vardır orda her loop için ayrı hat çekmek zorundasınızdır.
 
Yazdiklariniz doğru da soruyla ne alakası var anlayamadım !!!
Adam analog adreslenebilir sistemim var. Loop yaparken bunu 2x yani bir çift kabloyla yapıp santrale dönmektense 4x iki çift kullanayım santrale dönüşü bu 4x kablonun 2x bir çiftiyle yapayım olur mu? Uygun mudur? Sakıncası var mı? Diyor.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…