Sevgili barışgüler,
Sorununuzu çözmek için bazı bilgilere ihtiyaç olsa da konunun aciliyetine binaen şu yorumları yapabilirim:
1- Uzun süredir sorun yaşamamış olan sisteminiz aniden böyle bir sorun yaşamışsa bu durum bir arızayı andırmaktadır.
2- Arıza ihtimalleri şunlar olabilir: Atık sigortalar olabilir (
Sigorta cinsine göre 1, 2 veya 3 faz birden); kontaktörlerde yapışmalar olmuş olabilir; kondansatörlerin kapasite değerleri zamanla düşmüş olabilir; şebeke sorunları veya birisinin oynamış sebebiyle Rölenin ayarları bozulmuş olabilir; vs.
3- Çözüme yönelik çalışmalar şöyle olmalıdır: Sigortalarda atık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kontaktör yapışmaları veya temassızlıkları kontaktörler -mutlaka röle tarafından- çektirilip bıraktırılarak ölçü aleti ve kontrol kalemiyle kontrol edilmelidir. Kondansatör üzerlerinde akın değerleri yazılıdır, kondansatör devrede iken pens ampermetreyle her fazın akım değeri ölçülerek etiketle tutarlılığı kontrol edilmelidir. Kompanzasyon rölesinin ayarları tekrar kontrol edilip, mantıksız değerler düzeltilmelidir. Röle ayarlarında özellikle Akım Trafosu Oranı ve c/k değerleri kontrol edilip gerekiyorsa düzeltilmelidir.
Mezuniyetinizi bilemiyorum ancak Kompanzasyonla ilgili bazı genel yorumlar yapmak istersek:
1- Kompanzasyon sistemi sürekli takip gerektirir, mesajınızda belirttiğiniz şekilde endeks alma ve hesaplama işlemlerini sık sık, duruma göre birkaç günde bir veya her gün yapmanız gerekir; bunun için bir Excell programı oluşturmanız işinizi çok kolaylaştırır.
2- Reaktif ceza, Endüktif ve Kapasitif tüketimlerin sadece birine gelmez, her ikisi de sınırı aşmışsa ikisine de gelir.
3- Endüktif ve Kapasitif tüketimlerin her ikisi de sınırın çok üstüne çıkabilir. Sistem Endüktif tüketirken Kapasitif tüketmez diye bir mantık doğru değildir, bu mantık eski mekanik sayaçlar için doğruydu, çünkü onlarda sayacın enerji kaydı ortalamaya göreydi (diskin dönmesi olayı); oysa
Elektronik sayaçlarda bir faz endüktif tüketirken diğer faz kapasitif tüketebilir, bu durumda sayaç hem endüktif, hemde kapasitif yazar.
4- Kompanzasyon tesislerinde Sabit kondansatör grubu kullanmak hiç bir zaman doğru ve faydalı bir uygulama değildir.
5- Kondansatör değerlerini küçültmek ve kademe sayısını artırmak, kompanzasyon sistemleri için her zaman faydalı çözümlerdir; ancak bunları yaparken röle ayarlarına (özellikle c/k) ve röle akım hissiyat hassasiyetine dikkat etmek gerekir. Hassasiyet değeri röle kullanım kılavuzunda yazılıdır.
6- Endüktif ve Kapasitif ceza sınırlarının sürekli düşürülmüş olması, artık klasik Statik kompanzasyon sistemlerini monoton hale getirmiştir; yeni kurulacak Kompanzasyon tesislerinde Dinamik ve Kademesiz Kompanzasyon sistemleri kullanmak neredeyse zorunlu hale gelmiştir.
Yazdıklarımı doğru yorumlayacağınızı ümit ediyor, kolaylıklar diliyorum.