YENİ LİNYİT YATAKLARIMIZ KEŞFEDİLDİ

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
56
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden Tetkik ve Arama Kurumu yaz-kış aralıksız 4 yıl süren çalışmaların ardından Konya Karapınar'da 1,8 milyar tonluk linyit rezervi keşfetti.



5 bin megavat gücündeki termik santrale yaklaşık 30 yıl yetebilecek rezerve sahip sahanın ekonomiye kazandırılması için harekete geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, burada 2 bin 400 MW kurulu güce sahip Atatürk Barajı'nın iki katı Elektrik üretilmesini hedefliyor.



Havzadaki rezervle ilgili bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , enerjide yerli kaynakları ekonomiye kazandırmak için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini belirterek, bu doğrultuda aralıksız 4 yıl süren çalışmaların ardından Konya Karapınar'da önemli bir linyit rezervine ulaşıldığını söyledi.


Adeta küçük bir Elbistan Havzası niteliğindeki Karapınar sahasının 1,8 milyar tonluk linyit rezervine sahip olduğunu bildiren Yıldız, şunları kaydetti:


''Bu kapasitenin daha da artabileceğini gözlemliyoruz. Biz, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok hakim olması için temel politikalarımız ve stratejilerimiz çerçevesinde yolumuza devam ediyoruz. Karapınar'da 5 bin MW civarında bir havza çalışması yapmayı planladık. Bununla Atatürk Barajı'nın iki katı kadar Türkiye'ye bir rezerv sağlamış olacağız. Yaklaşık 7-8 milyar dolarlık da bir yatırım öngörüyoruz. Nasıl Afşin-Elbistan'da 12 milyar dolarlık bir yatırımın planlaması yapıldıysa bunu da benzer bir havza çalışmasıyla yapacağız.''


AA
 
çok güzel ama çevrenin kirletilmemesi için önlemler alınması gerekir. şimdiden haberlerde eylemleri duyar gibiyim :)
 
avrupa ülkelerinde termik santraller şakır şakır çalışıyor.bizim gibi ülkelerede farklı noktalardan giriş yapıp yeraltı zenginlik kaynaklarının kullanılmaması için pompalamalar oluyor.bizdede çalışsın.tabi çevre olayına dikkat edilsin.çevre hepimize lazım.
 
Arkadaşlar 2017 yılına kadar bütün termik santrallarda desülfirizasyon filtre sistemi mecbur yapılıp servise alınacak ve bacalardan atılan gazlar tutulacak.Şimdi kamunun elinde bulunan çok az sayıda ki termik santralda bu sistem var ve çalışıyor.Oldukça pahalı bir kurum ve işletim sistemi var.2017 Yılında AB. kriterlerine göre çevre ile alakalı sözleşme yürürlüğe girecek.Devlet elindeki termik santrallardaki bu eksikliğin getirdiği ekonomik yüktende özelleştirme safhasında kurtulmuş oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst