Merhaba.
Bakın temenninize katılmamak mümkün değil,ben de katılıyorum.Her Türk bireyi sizin gibi, kafasında bu hayali kurup ne zaman yerli üretim tam olarak gerçekleşir diye sabırla da bekliyor aslında.Ama pc parçaları üretimi(maliyet+teknoloji+ucuz işçilik+dünyayla rekabet edebilen marka+tecrübe vb.)çok fazla kriterlerin de karşılanmasının zorunlu olabildiği bir sektör(Yüksek teknolojili,silikon vadilerine sahip, alt yapılı) konumundadır.
Sorunuz "yeni bir pc toplayabilmek için gerekli olan bilgi birikimi hangi yoldan veya kaynaklardan temin edilebilir?" şeklinde olsaydı,belki de daha mantıklı olabilirdi diye düşünüyorum.Yalnız ev ortamında da değil,bazı üniversitelerin ar-ge bölümleri bile, (Odtü,itü,yıldız,bazı seçkin özel üniversiteler de dahil) bugünkü mevcut teknolojisiyle pc parçaları üretip dünya ile rekabet gücünden uzak görünmektedir.Ancak tamamen yerli parçalar kullanarak yangın söndürme robotu(Tübitak tarafından ve kendi bünyesinde geliştirilen linux yazılımıyla üretilmiştir.),casus insansız uçak Heron,Aselsan'ın zırhlı yapılan bazı özel araçları ve cihazları, bazı endüstriyel robotlar ve özel bazı yazılımları da gerçekleştirilebilmiştir.
Dışa bağlı kalınmadan kullanılacak açık kaynak kodlu Türk yazılımı linux'dur ve ayrıca değişik adlar altında başka başka türevleri de mevcuttur.Bunları özgürce,yazılım kullanma bedeli(lisans)olmadan seçip kullanabilmeniz(Asıl veya 2. bir işletim sistemi seçeneği olarak) mümkündür.
Öncelikle size tavsiyem;işlemcilerden daha önce,anakartların özelliklerini(Nette anakart nedir diye yazıp ararsanız öğretici durumda olan pek çok siteyle de karşılaşmanız mümkündür.) çok iyi tanıyıp öğrenerek pc dünyasına ilk girişi yapmanızdır.Çünkü anakart seçeceğiniz pc'nin kendisi(Omurgası=temel yapısı) olacak ve ancak onun kapasitesi dahilinde kalınarak ileride pc'nizi terfi ettirip geliştirebileceksiniz.İkinci olarak da işlemciler ve daha sonra da ram,
Ekran kartı,chipsetler,bios,sonrasında fare,klavye,yazıcı,
Monitör gibi çıkış birimlerini araştırıp öğrenmelisiniz.
Mikroişlemcileri araştırırken de, tek veya çift çekirdekli olmaları,çalışma frekansları,cache(Ön bellek)kapasiteleri,üretilirken kaç mikronla kesilip üretildiği(Bu özelliği de=İnce kesim mimariyle üretimi, aşırı ısınmasını azaltır,soğutma masraflarını da asgariye indirebilir),ev pc'si,ofis pc'si veya oyun pc'si olarak mı kullanılacağı,boşta ve yükteyken harcayacağı max.enerji sarfiyatları daha en baştan belirlenerek seçim yoluna gidilmelidir.Çünkü her farklı amaca hizmet edebilen işlemcilerin,uygulama şekline göre de,ayrıca teknik özellikleri ve fiyatları da değişkenlik gösterebilmektedir.Kolay gelsin.