Yerçekimi ile Cep telefonu şarjı

Sn abuzerefendi öncelikle yanlışım varsa düzeltin şimdi anladığım kadarıyla siz sistemin sürekli çalışmasını sağlamak için bir çeşit oyun parklarındaki tahtrevalli ye benzer bir sistem düşünüyorsunuz böylelikle biri kalkarken diğeri inecek biri inerkende diğeri kaldıracak eğer böyle düşünüyorsanız bu sistem sürekli çalışmaz belli bir süre sonra duracaktır yer çekiminden dolayı
 
Sn.abuzerefendi;şevkinizi kırmayı hiç istemem,ama bu sisteminiz verimli bir Elektrik eldesi açısından hiç de uygun değildir.Bir defa kesikli bir çalışma şekli var bu sisteminizin,arada kesiklik süresi fazla olacağından elde edeceğiniz elektrik de çok verimsiz olacaktır.Bir de ilk mesajımda da yazdığım gibi redüktörde çok sayıda dişli vardır,tek bir dişli olsa daha kolay dönebilirdi,ağırlıklar bir aşağı,bir yukarı inip çıkarken bu çok sayıdaki dişli çarkı hiç çeviremez,bir kilitlenme durumu olur büyük bir olasılıkla.Bakın,benim elimde eski demirdöküm fırından çıkma bir piliç çevirme senkron motorunun böyle bir dişli redüktör sistemi vardı.Motor kısmından ayırdıktan sonra elle bırakın,manivelalı bir kolla bile dönmiyordu tersten,yani motor tarafının aksi yönünden.Sonuç olarak bu redektörlü dc.motor hiç bir ağırlıkla da dönmez diye düşünüyorum ben.Dc. motoru redüktörsüz olarak makarayla döndürürseniz bu defa da,üretilen elektriğin voltajı çok daha az olur,bu tür sistemde bunun gibi birçok olumsuzluklar da mevcuttur.

Daha başka sistemlerle telefon şarjını düşünmelisiniz.Örneğin,maliyeti ucuza çıkan ve ekonomik fiyatla satılan ince film güneş pilleri mevcuttur.Bir ara hesap makinelerinde oda ışığında bile elektrik üreterek makinelere bu sistemler bir güç sağlıyordu.Böyle bir sistemi 9-10 volt dc. verecek şekilde hücreleri seri bağlayıp,araya da diyot koyarak yine 7805'den önce besleyebilirsiniz.Bu daha basit ve pratik bir çözüm olur.Elle sallamalı tipte çalışan led fenerler var yine,bunların iç bobinlerini kendiniz sarıp 9-10 volt ac.yi neodyum mıknatıs düştüğünde verecek şekle getirip,araya diyot koyup,bunu yüksek sığalı bir elektrolitik kondansatörde depolayıp,yine 7805'in girişinden önce verebilirsiniz.Yani daha basit,pratik ve kullanımda olan,yaygınlaşmış projeler vardır,sizin yerçekimi projesinden bunlarla daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.Boşuna zamanınızı tek bir proje üzerinde yoğunlaştırmayın,çok yönlü düşünün derim.Rüzgar,güneş her zaman olmazsa demişsiniz bir yazınızda,ancak bu sadece rüzgar türbinleri için rüzgar olmadığında geçerlidir,güneş hücreleri,kapalı,bulutlu havalarda,hatta ev ışığında bile,randımanlı olmasa da elektrik üretebilir,yani siz güneş hücreleriyle şarj işleminden hiç vazgeçmeyin.Zaten günümüzde cep telefonları için bunun yapılan çok sayıda uygulaması da vardır,bunu biliyorsunuz.

Hedefiniz her zaman bedava,zahmetsiz,mekanik parçalardan tam muaf olan güneş hücrelerinin ince film tipte olanları olmalıdır,tasarladığınız bu cep telefonu şarj işlemlerinde.Aslında hareketli bu tür mekanik sistemlerin,eğer çok dikkatli de kullanılamazsa oluşabilecek riskleri açısından da mekanik parçalardan teşklil etmesine ben bu açıdan taraftar değilim.Dişli çarklar,bir gerilim altında fırlayabilir,redüktörleri dağılabilir,kalın ip yerine,bir çelik halat da kullanılmışsa,yay etkisiyle diğer ucundaki ağırlıktan kurtularak,savrulup yüzünüze de gelebilir.Bu tür noktalara,tehlikelere de,her zaman ön yargılı kalınarak azami dikkat etmek gereklidir.Her an bir tehlike ile karşı karşıya kalınabileceği bu nedenle göz önünde bulundurulmalıdır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Hocalarım, ustalarım, arkadaşlarım dediklerinize katılamayacağım. Veysel28 videolara bi göz at abuzerefendi arkadaş bu sistemi kullanacak kopyalayacak.
Sistemin çok verimli olduğu ve 5 dolar gibi az maliyetli(yurt dışında) olduğu söyleniyor; "Ağırlığın 3 saniyelik bir inişiyle 30 dakika ışık veriyor. Bu süre ve ışığın gücü ağırlığın artırılmasıyla yükseltilebiliyor."
Kaynak:
Bu lamba yerçekimiyle çalışıyor
Yeni ampuller için alışılmamış enerji kaynağı: Yerçekimi | Bilim.org
Bir de buna alternatif sunayım, çok sessizmiş ve 4 saat boyunca ancak tepetaklak yapılması yetiyormuş Yer Çekimi İle Çalışan Lamba - Enteresan.com
 
Son düzenleme:
Merhaba elimde o motordan var yarın bir deneme yapıp, çok net olmasa da sizi bilgilendirmeye çalışırım.
 
yapılamaz değil ama beklentinizi karşılar mı?denenmeden bilinmez.ilk iş beklentileri düşük tutmak gerek.sonra motorun ucuna küçük bir kasnak, sonra büyük bir kasnak motorun ucundaki küçük kasnağı döndürecek, büyük kasnağa da küçük bir kasnak(ya da makara) monte edilip ip bu büyük kasnağa monte ettiğimiz kasnak ya da makaraya sarılacak ve ağırlık bağlanacak.umarım kafamdaki resmi zihninizde canlandırabilmişimdir.sonra iş denemeye geldi.baktık ki devri arttırmamız gerek büyük olan kasnağın çapını tahminimize göre arttıracağız.
sonuçta bu iş için kocaman ve hantal bir yapı ortaya çıkması muhtemeldir.kolay gelsin
 
Merhaba.Bir de bu sistemin orijinali gelişmemiş ülkelerde,led lambaları yakarak ışık kaynağı olarak kullanılyor,yani bu meşhur projenin asıl kullanım amacı sadece bir aydınlatmadır.Siz bunu cep telefonu şarjına çevirdiğinizde bazı olumsuzlukları da beraberinde getirecektir;

1-Yüksek sığalı elektrolitik kondansatörler,ağırlık aşağı inerken ledli bir tasarımda elektriği çok güzel ve daha kayıpsız olarak da depolayabilir,çünkü led zorlayıcı bir yük değildir.Batarya şarjı çok daha zorlayıcı bir yüktür,bu nedenle kondansatör depolama yaparken "Vmax=Vet*1.41 kat" uçlarında Elektrik potansiyeli bu formüle göre de oluşamaz,ac/dc motorun çıkış sargıları kadar,yani kondansatör uçlarında da ayni voltaj değeri kadar birikebilir.

2-Zorlayıcı yük olan batarya şarjında,ağırlıklar led yakmalı bir tasarımdaki kadar da kolayca inemez,çünkü dc/ac motorun elektrik üretirken çıkışı fazla yükleneceğinden,zıt elektro motor kuvveti daha fazla oluşur ve kendisini oluşturan nedene,yani elektrik üretimine bir direnç göstermeye çalışır,motorun dönüşüne frenleme etkisini max. düzeylerde de yapabilir.Yani sözünü etmeye çalıştığım kilitlenme,sıkışma,rahatça dönememe,yalnızca redüktör dişli çarkları arasındaki sürtünme ile de ilgili değildir,bu zıt e.m.k. şarj işlemi esnasında motorun dönüşünü de büyük ölçüde frenlemeye çalışır.

Yani sonuçta aydınlatma yerine cep şarjında kullanımda,daha en başından bu tür zorlukları öngörüp kabul ederek,bu maça 0-2 yenik başlıyorsunuz,bunu demek istiyorum.Ayrıca sn.wolf-4503'ün de söz ettiği gibi,sonuçta çok hantal bir yapı ortaya çıkabilir,çünkü sistemin çalışma alanı oldukça da fazla yer kaplıyor.Tüm bunlara direnç gösterip de ben bunu yine yapabilirim,başarabilirim diyerek,asıl kararınızdan vazgeçmiyorsanız tüm sorumluluk kendinize aittir.Hayatta başarılı olmak isteyen kişi, tehlikeli olmayan metodlarla da başarılı bir sonuca varabilir.

Düşünün ekonomik fiyata avuç içinden az büyük,güneşle direkt şarj işlemini yapabilen,çok çağdaş ve pratik olan,cep telefonu şarj cihazları da piyasada satılır durumda mevcuttur.Ben kendimce bunları hazır almayı ya da güneş hücrelerini lehimle birleştirip kendi imalatımı,kendim yapmak isterdim.Değişik fikirlere de ben her zaman ve her yerde,daima açığım.Sadece sizlere olabilecek bazı zorluklarını tanımlamaya çalıştım,hepsi o kadardır.Kolay gelsin.Sağlıcakla kalın.Saygılarımla.

Not: İlk yazımda belirttiğim tehlikeli olabilecek durumları bir kez daha okumanızı tavsiye ediyorum.
 
Son düzenleme:
Yazmıyacaktım fikrim değişti Microdalga fırının cam tepsisini döndüren motor arızılanmıştı. İçinde dişliler mevcut. Mili zor döner ancak pense ile döndürebildim. Uçlarına diğer elim temas halindeydi ve çarptı. Buna neon lamba bağlarsam yanacağını düşündüm ve aynen öyle oldu. Daha sonra ocak düğmesi koyunca çevirmek daha kolaylaşmışt. Zamanla çarklar sıyırdı ve bi kenarda yatıyor şimdi. Bu bahsettiğim 220VAc motorun yenisini ararken o zamanlar, birebir boyutta 30VAc satın alacaktım az kalsın. Demek istediğimi sanırım anladınız. 30VAC bulursanız işiniz kolaylaşır bir yere sabitle, mile üzerinde değişik mesafelerde delikler açılmış br disk tak. denemeyle delik-ağırlık kombinasyonu tespit et. Oçapa göre çark hazırla ağırlığı as ... Çaksın şimşekler!
Yarın olsun da şu motoru yattığı yerden kaldırayım ben de yapayım

 
Moderatör tarafında düzenlendi:


Merhaba bugün düzeneği basitçe kurup denedim.Bendeki motor 6 Volt şanzıman oranı 60/1 .Mil ucuna yaklaşık 1,5cm çapında makara taktım.Makarayı daha büyük takabiliriz ilk hareket kolaylaşır ama motor devri düşer.2 Kg ağırlıkla denedim 1 Metreden inişi 15 saniye sürüyor ve ilk hareketi elle vermeden inişe başlamıyor.Boşta çıkış gerilimi 3 voltu geçmedi.Buna göre fotoğraftaki 150/1 oranlı motorun ilk hareketi daha zor olacak ,motorun voltajını bilmiyoruz , 6 Volt ise 1,5 cm lik makara ile hareket ettirmeyi başarırsan 6 voltu geçebilirsin tabi boşta çalışırken.Motor 12 volt ise 6 volt sınırını daha kolay geçersin(7805 kullacağın için önemli) ancak gücü düşecek.Umarım yardımcı olmuştur.
 

Bu bahsettiğiniz avuç içi güneş paneli cep telefonu şarj cihazlarından aldım. şu ürünün çok benzeri Güneş Enerjili Şarj Cihazı Solar Şarj Aleti GittiGidiyor'da 84053609 fakat bu ürünü 220 ile şarj edersen yani evinde şarj edersen kendi telefonunu şarj edebiliyorsun. içindeki 1350 mah lık batarsayı bittiğinde yani senin telefonunu şarj edememeye başladığında güneşe koyuyorsun 2 gündür duruyor ama hala şarj etmeye kalktığında 5 dk olmadan bitiyor. kısacası hiçbir işe yaramıyor. ben zaten bu projeyi zevk için düşündüm. hobi olarak. çalışırsa ne ala.

Birde ac akım üretecek bir motor bulmam lazım. hangisi olur ki? Makarayı 2 taraflı yapacağım 1 isi inerken diğeri çıkacak. çıkana ağırlığı taktığımda o inmeye başlayacak ve bu sefer o taraf ac üretim yapacak. sonra onları diyotla doğrultup kondansatör ve 7805 ile usb ucuna çevireceğim.

yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…