yeraltı kablolarınında arızalı yeri tesbit etme

korkmaz_design

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,529
Puanları
419
yeraltı kablolarınında arızalı yeri tesbit etme
Kablolarda arızaların çok çeşitli olduğunu ve çoğu zaman arıza türünün
belirlenmesinin çok zor.Teknolojinin gelişimi ile birlikte yeraltındaki kablo arızalarını, hat
güzergâhında dolaşmak sureti ile arıza tespit etmek mümkündür. Sistemin eki olan Pearson
cihazı (P) ile kablo kılıf arızalarının noktasal tespiti, adım voltajının ölçülmesiyle mümkün
olmaktadır. Aşağıdaki resimden de arıza yeri tespitinin nasıl yapıldığı görülmektedir.

bir fuarda gördüm ama tam olarak nasıl yapıldığı bilmiyorum


Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
bedaş da staj yapıyorum üç kere ölçü ekibine katıldım anladığım kadarını anlatayım, arıza bölgesindeki trafodan arızalı olan hatta ölçme aracından darbe verilir sonra o resimde görmüş olduğunuz aletler yardımıylada nerede olduğu bulunuyor... aracın içinde bulunan sistemdeki kondansatörü trafodan gelen enerjiyle besliyorsunuz, kaç kvolt istiyorsanız o aralıkta kondansatör dolup dolup boşalıyor, buda kablonun arızalı olduğu yerde bir patlama yaratıyor, sisteme bir osiloskop bağlı, osiloskoptan arızanın nerede olduğunu aşağı yukarı tahmin ediyorsunuz sonra resimdeki dinleme aletiyle tahmin ettiğiniz yere gidip dinleme yapıyorsunuz, tesbit edilip işaretleniyor gerisi kablo ekibinin görevi...
 
Yeraltı kablo arızalarının tespiti ile ilgili tek türkçe açıklamayı google'daki arama motorlarına "kablo arıza" yazarak ilk sıradaki ilgili siteye ulaşabilirsiniz. Sitenin adını versem, reklam olur. Hadi kolay gelsin.
 
Her kablo arızası kılıfın yırtılıp, toprağa deymesi şeklinde oluşmaz.
Bazen, kablolar faz ile nötür iletkeni bazen de, faz-faz arası kısa devre şeklinde oluşabilir.
Bu durumda adım gerilimi yöntemi sonuç vermez. Pearson cihazı ile noktasal tespit yapamazsınız.
Bu durumlarda; kabloya darbe şok gerilimleri vermek ve arıza noktasındaki patlama seslerini toprak üzerinden duymak zorunludur.
Daha fazla ayrıntı için Kablo Arıza :: Yeraltı kablonuz arızalı ise sorun etmeyin!' girin
 
YERALTI KABLO ARIZA TESPİTİ
Arkadaşlar merhaba, aranıza yeni katılıyorum.Yeraltı Kablo Arızası Tespiti konusunda gerekli tecrübe ve bilgiye sahipim.Bu anlamda özel olarak çalışmalar yapmaktayım.Arıza noktasını tespit etmek özel bir tecrübe gerektirir.Arıza Tespit işini cihazlar tek başına yapamaz.Sizin yeteneginiz bu anlamda çok önemlidir.Piyasada bu konuda ithal olarak farklı cihazlar mevcuttur.Bunlar sırasıyla;

1-İZOLASYON TEST CİHAZLARI
2-KABLO BOYUNU ÖLÇEN CİHAZLAR
3-KABLO GÜZERGAH TAKİP CİHAZLARI
4-ARIZA TESPİT CİHAZLARI ve
5-NOKTASAL ARIZA TESPİT CİHAZLARI

Fakat bunlardan bir tanesi tek başına hiçbir işinize yaramaz.Yeraltı kablo arızasını bulmak için bunların tamamına ihtiyacınız vardır.Bu cihazların bir kısmı ''YÜKSEK GERİLİM'' ürettikleri için insan hayatı için son derece tehlike arz ederler.Piyasadaki ithal olarak bulunan cihazlarda IEC ( International Electrotechnical Commission) yani ''ULUSLARARASI ELEKTROTEKNİK KURULU'' 'nun ilgili standartları muhakkak mevcuttur.Bu standartlar İnsan hayatı için ölümcül olabilecek tehlikeleri bertaraf eder ve makina güvenliği saglar.Bu yüzden kullanılırken kesinlikle gerekli topraklamalar ve emniyetler alınmalıdır.Yoksa kesinlikle hata affetmezler.Özelliklede O.G.(36KV) kablo arızalarında.Bu sebepten dolayı bu cihazlara sahip olmak maddi açıdan bayağı külfetlidir.

SAYGILARIMLA..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…