kablo güzergahının iki ucunda da ne olduğu önemli tabi
zayıf akım (telefon internet gibi) ana beslemesinin tesise girişi ya da çıkışı olabileceği gibi
beslemenin kumanda ve kontrolü için de olabilir (kompanzasyon panosu saçma biyerdedir ya da jeneratör kumandası için vs.)
ama gazlı kontrol sistemini ilk defa duyuyorum
kardeş gazlı kontrollu sistem olamaz çünkü düşünsenize o kablonun koptuğunu ve ç.ıkan kııvılcımlarla neler olabileceğini. bence olurya talep gücü ilerde artarsa bir daha kazmamak için boş boru koyulmuştur
aslında bende ilk cevap veren arkadaşla aynı şeyi düşündüm. tarif ettiğin şey tam olarak yüksek gerilim kablosunun kendisine benziyor. ayrıca içinden gaz geçiyor diyen arkadaş biraz **************** kusura bakmasın bana öyle geldi sadece
yüksek gerilimde iletişim eger havai hatlar ise kuranportor yardımıyla yapılmaktadır. Fakat son zamanlarda ülkemizde 154kV ve 380 kV yer altı kablolarıda hızla yayılmaktadır.
Yer altı kablolarında iletisim ozel fiberler yardımıyla yapılmaktadır. Bunlarda kabloların dosenmesi esnasında kablolar ile birlikte cekilerek iletisim saglanıyor. Yani o bahsettiginiz buyuk ihtimalle fiber kablosudur.
ya sende öyle bi soru sormuşunki kardeşim kablonun yanında çekilen kırmızı boru,sarı çizmeli mehmet aga.herşey olabilir burası türkiye arkadaş su borusu dahi olabilir dedi.tam olarak karşılığını almazsın bu sorunun o yüzden boşver.
arkadaşlar, bu borular belli bir merkezden fider üzerindeki trafo merkezlerini kontrol ve kumanda etmek üzere fiber optik kablo çekilmesi için döşendi. daha sonra ise belli problemler yüzünden projeden vazgeçildi. daha sonra havadan röleler vasıtasıyla radyo dalgaları şeklinde kurulmsı düşünüldü, ondan da vazgeçildi. şu anda ise fider otomasyonu projesi tamamen rafa kaldırıldı. gördüğünüz borular 10 atü basınca dayanıklı HDPE (polietilen) borulardır.