Konuya yardımcı olmak isterim.
Yüksek gerilimde çalışma yetki belgesi : 34,5 , 66 , 154 ve 380 kV. iletim Trafo merkezlerinde çalışmak ve sorumluluk almak için muhakkak gerekli olan bir belgedir. TEİAŞ özel Trafo merkezlerinde veya kendi bünyesindeki fakat işletmesini hizmet alımı yolu ile özelleştirdiği Trafo Merkezlerinde vardiyaya girecek , manevra yapacak veya sorumluluk alacak kişiler için bu belgeyi şart koşmaktadır. Aynı şekilde EÜAŞ de bu belgeyi şart koşmaktadır.
Bu Yüksek gerilimde çalışma belgesi şu anda TEİAŞ a ait Soma
Elektrik teknolojilerini geliştirme ve eğitim merkezi tarafından verilmektedir. belge ücreti şu an 3500 ytl idir. Bu fiyata ders, kırtasiye, yemek kalacak yer ücretleri dahildir. Ya siz verirsiniz yada şirketiniz bu miktarı öder. Kapsama alanı 66 kV. ile 380 kV arasındadır. Bu eğitime ek olarak Trafo merkezi işletme teknisyeni kursuda beraber verilir. 12 ders bir ay lık kurs süresi
son gün yazılı sınav tüm derslerin ortalaması 70 olması lazım ve işe başlayacağınız Trafo merkezinde 1 aylık sözlü eğitim sonrası kurstan gelen hocaların yapacağı sözlü sınavdanda 70 aldınızmı belgeyi almaya hak kazanabilirsiniz. Aynı eğitim merkezinde Otoprodüktör kursuda verilmektedir.
Aynı belgeyi EÜAŞ da İstanbul Kumburgaz eğitim merkezinde üretim tesislerinde çalışacak personel için vermektedir.
İzmir ışıklarda ise TEDAŞ ın sadece 34,5 kV. gerilim seviyesinde geçerli olan yetki belgesi verilmektedir.
Bence mühendis arkadaşların özellikle bu yüksek gerilimde çalışma yetki belgesini almaları gerekir. Neden derseniz bu belgeyi almayıpda kurum tarafından çalışmasına izin verilen bir mühendis arkadaş yük altında ayırıcı açarak 34,5 kV gerilime maruz kalmış ve çok ağır şekilde yaralanmıştır. Sektör içinde olanlar belki duymuşlardır.
Sorucağınız sorulara yardımcı olabilirim.