yurt dişi şantiye tecrübesi olan arkadaslar var mı?

-Rusya da özellikle Moskova, yaşamın en lüks dolayısıyla pahalı olduğu yeridir; illaki sosyal hayatına karışırsın ve en son cebine baktığında kazandığının çoğunun Moskova da kaldığını anlarsın!
-Polisi rüşvetçi, belli bir insan kesimi ırkçıdır; gece tek başına metro yolculuğu tehlikeli olabilir!
-Rusya da proje bitirmek göründüğünden zordur; daha önce iş bitirmemiş firmalarda çalışmak risklidir - sonra paranın peşine düşebilirsin.
 
Arkadaslar , rusyaya gitmeden once kesinlikle firma ile yapacaginiz kontrat iskur onayli olsun , iskur onayli olursa donusunuzde issizlik odenegi ve sigortanizda ordaki aldiginiz maas uzerinden yatar , ayrica gunde 11 saatten fazla calismayin zaten is kanunda da bu boyle. , ayrica haftada kesinlikle 1 gun calismayin ,isteyeceginiz maasta minimum net 2500$ olsun moskova disi , moskovadaki isler icin minimum $3000 isteyin , tecrubeli muhendis bir arkadasiniz olarak soyluyorum , rusca biliyorsaniz buna $1000 daha ekleyin .
 
4 Sene havalimani ve otel santilerinde calisan bir elektrik muhendisi olarak bildiklerimi, tecrube ettiklerimi aktarayim;

Cogu kisinin belirttigi gibi yurt disinda en onemlisi calistigin firmadir. Baytur firmasini ben bilmiyorum, bu isin TR hatta dunyada en buyugu olan kurumsallasmis firmalarinda calistigim icin ama bunlarin arasinda Baytur yoktu.

Maasi en fazla iceride 1 ay tut hatta hic tutma, derlerse ki 2-3 ay zaten is basinda o isin sonuna dogru 6 ayi bile bulur hele taseron ise kesin bulur. Benim calistiklarimda boyle bir sikinti yoktu zaten ana yuklenici firmaydik ama kesinlikle isin bir kismini tasere edecekleri firmalar olacagi icin ve muhtemel bunlarin basina kontrollor ve/veya taseron koordinesine sen yada calisma arkadasin yada sefin bakacagi icin onlarin sikintisi senin de sikintin olur, aninda a/s verimleri tepe taklak asagiya iner. Yani Baytur burada taseron mu baska bir firmanin yoksa isin ana yuklenicisi mi bunu ogrenebilirsin zaten taseron ise ana yuklenici firmanin muhendisleri hele ki biraz da tecrubeli ise seni hasat ederler sahada, yerin dibine sokulabilirsin, yanlis anlama sakin, yazinin basinda da belirttigim gibi tecrube ettigim olaylar hepsi.

Muhendis oldugun icin kesinlikle evde kal, yaninda da ev arkadasi olarak verirlerse gene muhendis,mimar olsun, eski formenlerden vermeye calisirlarsa kabul etme, santiyenin en tehlikeli adamlaridir genelde onlar. Santiyeye santiye dilinde, afedersiniz ama "ORSP Yuvasi" derler, Yalan Ruzgari dizisi halt etmis yaninda, yalan, dolan, iftiranin haddi hesabi olmaz, bir problem ciksin hemen herkes kendisini siyirmaya calisir, kaba isler sucu sana atar, ince isler ayri bir telden calar, mekanik isleri dep. senin en koordine olman gereken dep.'dir yani butun dep.lar iyi bir koordinasyon sonucu zaten isi basari ile yaparlar ama elektrik ve makine genelde kaba ve ince islere karsi beraber durur :)

Santiyede genelde en sevilmeyen adam ofiste oturan muhendistir bu yuzden sahada sana tabi olan isci-usta ve formenin disinda diger departmanlardaki adamlarin bile gunde ne yaptigini bilmen ve iliskileri iyi tutman avantajin olur, sahada bulun mesainin yarisini en azindan.
Ofisteyken de malzeme bilgisi ve projeler uzerinde yogunlas, malzeme bilgisi onemlidir, bir daha hatirlatayim. "Bilmiyorum" santiyede bir muhendisin kullanmamasi gereken kelimelerdendir, cunku herkes, kotu niyetlilerde keza senden herseyi bilmeni beklerler, sorulan sorulara gecistirmece cevaplar ver ve hemen sefinden, internetten bir taraftan hemen ogren.

Santiyede hic birsey gizli kalmaz yada soyle diyelim uzun sure gizli kalmaz o yuzden hicbir seyi saklama ama en buyuk destekcin seni zaten bilerek ise alan sefin olur herseyi detaylari ile ona aktar ki sana sonradan ters bir sekli ile donmesin o durum dikkat edersin ki herseyi diyorum calisaninin butun karin agrilarini yada yanlislarini.

En sonunda konuyu cok dagitmadan artik toparlayacak olursam Rusya ve Ruslar-Ukraynalilar-Belaruslar harika insanlardir, bizden cok daha durust-mert-korkusuzdurlar, isci sinifi da dahil tek tuk ise yaramazi cikar tabii ama sakin bizim gibi olmalarini bekleme, onlar farkli ve farkli bir mantaliteleri var, iste onu yakalayabilirsen, ogrenirsen rahat edersin o cografyada ama sakin ama sakin azeri-kazak-ozbek-kirgiz gibi olanlar var ise uzak dur aman uzak dur uc kurusluk turkce bilgilerine de sakin itimat etme, rusca ogren, isin ruslarla olsun onlara guvenebilirsin ama bu Turki cum.'lerden olanlara bulasma, nesi Turki ise bu arada bizim kendi uydurdugumuz bir kavram onlarin oyle kavramlari yoktur.

Uzun uzun yazmaya calistim sizin sorunuz uzerine, hepsini yasadim, tecrube ettigim ve agzim cok yandigi icin bu dertlerden anlattim.

Herhangi bir konuda yardimim dokunabildiyse ne mutlu bana, kolay gelsin, basarilar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,828
Mesajlar
920,810
Kullanıcılar
450,918
Son üye
pratender

Yeni konular

Geri
Üst