- Katılım
- 8 Mar 2007
- Mesajlar
- 3,573
- Puanları
- 106
1. Kaynak yapılacak iletkenler hazırlanır.
Her türlü toz çamur ve sudan temizlenir, gerekirse pürmüzle kurutulur.
İletkenin ucu, dağılmaması ve kalıbın kapanmasına engel olmaması için bir tel ile bağlanabilir.
2. Hazırlanan iletkenler ek çeşidine göre uygun olan kalıba yerleştirilerek, pota pensesi ile kapatılır. Kalıbın altında açıklık olmadığına dikkat edilir. Açıklık kalıyorsa pensenin sıkılık ayarı yapılan vidasıyla ayar yapılır. Gerekirse işkence yada tel parçası ile kalıp sıkıca kapatılır. Eğer açıklık kalırsa, eriyen bakır bu açıklıktan çıkar ve istenilen kalitede ek olmaz.
3. Potanın kuru, temiz olduğu görüldükten (gerekirse tel fırça ve pota kazıyıcısı ile fırçalanıp, ilk kullanımda pürmüz ile pota kurutulduktan sonra), pota dibindeki delik metal diskle kapatılır.
4. Kaynak tozu, kaynak şekline ve iletken kesidine göre yeteri kadar potaya boşaltılır. Kaynak tozunun az kullanılması durumunda kaynak zayıf olur. Çok kullanılması durumunda da bazen şekilsiz kayak oluşur, bazen de potayı alttan üstten kapatarak kalıbın açılmamasını ve potanın ziyan olmasını sağlar.
En doğrusu kaynak ilk yapılacağı zaman parça iletkelerle toz göz kararı dökülür ve diğer eklere bu baz alınarak başlanır.
5. Kaynak tozunun üzerine, başlatma tozu dökülür.
6. Pota kapağı kapatılarak, başlatma tozu emniyetli bir şekilde (pürmüz veya uzun saplı bir çakmak ile) ateşlenir.
7
8
9. Kaynak işlemi birkaç saniyede tamamlanır.
10. Biraz bekleyip pota yavaşça açılır.
11. Gürüldüğü gibi kalıpta biraz gevşeklik kalmış. Diğer ugulamada buna dikkat edilmeli.
12. Ve ekin son hali.
Kabloların ek işlemi bittikten hemen sonra pota tel fırça ve pota kazıyıcı ile temizlenmeli. Biraz soğuduktan sonra diğer ek işlemine geçilmeli. Pota çok sıcakken hemen diğer ek işlemine başlandığı takdirde, başlatma tozu potanın sıcaklığından alev alabilir. Bu da gereksiz yaralanmalara sebep olur.
Potanın ateşlenmesi ve kalıbın açılma anının videosu: