Kontrol Kalemi

Türk bankaları enerji sektöründen umutlu

Türk bankaları enerji sektöründen umutlu

Uluslararası bankaların enerji şirketlerine sağladığı kredilerin geri dönüşü düşen petrol fiyatlarıyla zora girerken, Türk bankalarının enerji sektörüne olumlu bakışı devam ediyor

Enerji sektörüne sağlanan uluslararası kredilerin geri dönüş oranındaki düşüşe karşın, Türkiye’deki bankaların enerji sektörüne olumlu bakışı devam ediyor.

Bankacılık sektörü temsilcileri, yurtdışındaki kötü gidişata rağmen Türkiye’de enerji finansmanında önemli bir problem bulunmadığını, bankaların büyük bir iştahla enerji projelerini kredilendirmeyi sürdürdüğünü bildirdi.

Uluslararası finans kuruluşlarının yüksek petrol fiyatlarına göre fizibilite raporları hazırlanmış enerji projelerine sağladığı kredilerin geri dönüşü, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte zora girdi. Türkiye bankacılık sektörü temsilcilerine göre ise Türkiye’de finansman sağlanan projelerin daha çok elektrik üretimi projeleri olması dolayısıyla kredilerin geri dönüş oranlarında bir problem söz konusu değil.

Türk bankalarının ağırlıkla yenilenebilir enerji santrallerinin finansmanında yer alması da petrol fiyatlarından etkilenmemelerinin bir başka nedeni olarak öne çıkıyor. Sektör temsilcilerine göre elektrik enerjisi üretimini doğal kaynakların kullanımından sağlayan bu tip santrallerin petrol fiyatlarına bağımlı bir ham madde girdisi bulunmadığından, bu kapsamda geri dönüş oranlarında bir düşüş söz konusu olmuyor.

Özellikle son 5 yıllık dönemde Türk bankalarının enerji üretim santrali yatırımlarının finansmanına ilave olarak elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesine sağladığı katkıyla birlikte enerji projelerinin finansmanı sektörün toplam plasmanı içerisinde önemli yer aldı.

Bankalar, 2015 yılına ilişkin yağış rejimi ve sonrasındaki hidrolojik beklentilere bakıldığında kalan vadeler açısından da bir sorun beklemediğini ifade ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerinden yapılan derlemeye göre bankaların, “enerji üreten madenlerin çıkarılması”, “nükleer yakıt, petrol rafineri ve kok kömür üretim sanayi” ve “elektrik, gaz ve su kaynakları üretim dağıtım sanayi” kalemlerinde geçen yılın ocak ayında 112 milyar 424 milyon 865 bin lira olan kredi hacmi, Ocak 2015 itibariyle 127 milyar 884 milyon 669 bin liraya yükseldi.

Takipte olan kredilerin miktarı ise Ocak 2015 itibariyle 1 milyar 34 milyon 683 bin lira olarak gerçekleşti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ