1,5 V pil

Katılım
25 Ara 2010
Mesajlar
55
Puanları
1
Yaş
35
arkadaşlar ben şunu sormak istiyorum 1,5 voltluk piller neden boy boydur
en küçük kalem pil normal kalem pil snra radyolara takılan kocaman piller neden bunlar boy boydur amaç nedir arkadaşlar ömürümü uzar acaba ? eğer ömrü uzarsa neden eskiden kumandalara büyük kalem pil takılıyorduda şimdi küçük kalem pil takılıyor genelde..merak ediyorum :))
 
pilin yapısı büyüdükçe voltaj sabit kalır ama güçü yükselir yani ince pil bir devrede 10 gün gidiyorsa orta bil 30 gün gider gibi...bunların boy boy olması senin elektronik devreyi nasıl yapacağından gecer küçük yapmak istesen büyük pil kullanmazsın herhaldee bunun gibi ...
 
hmmm anladımm o zaman :) kumandalarda küçük pil kullanmalarının amacı zariflik :)
 
Pillerin voltajı ebadından bağımsızdır yalnız kendilerinden çekilebilen akım (detayına girmiyorum,uzar) ebadı büyüdükçe artar.Örneğin AAA boyutunda bir pilden 1,5 V altında 150 mA çekebiliyorsanız daha büyük pilden yine 1,5 V altında 500 mA akım çekebilirsiniz. DC'de güç P=V*I olduğundan ilkinden 0,225 W çekebilirken ikincisinden 0,75 W çekebilirsiniz.Dolayısıyla sizin cihazınız 200 mW çekiyorsa büyük pilden yine 200 mA çekeceğiniz için sabit güç meselesinden dolayı büyük cihazı daha uzun süre besler yani ömrü daha uzun olur.Kumanda cihazlarında eskiden AA kalem pil takılırken şimdi daha ufak olan AAA pillerin takılması sadece gelişen teknoloji ile alakalıdır.Eskiden fazla ğüç çeken TTL teknolojisi ve fazla güç ledler kullanılırken günümüzde çok daha az enerji çeken CMOS entegre devreler ve yüksek verimli ledler kullanılmaktadır.Tabiatiyle bunların sarfiyatı çok azaldığından dolayı çok daha az akım veren (yani daha az güç basabilen) daha küçük piller yeterli gelmektedir.Pil yuvası uymadığından takamazsınız ama en büyük ebattaki pili dahi kablo uzatarak bağlasanız aynı kumanda yine çalışır ve yine o küçük pilden çekilen miktarda akım çeker.Ama büyük pil çok daha fazla güç basabildiği için çok daha uzun süre dayanır.
 
sn.remiamedi
gerçekten çok teşekkür ederim belkide çoğu kişinin merak ettiği bilmediği bilgilerdir bunlar...
 
Arkadaşlar ben de birşey danışacaktım. Piyasadaki 1,5v alkalin piller örneğin duracell kaç ma/h verebiliyor. bilgisi olan varmı acaba.
 
tekosis onlar zaten pilin üzerinde yazıyor ve fiyatıda ona göre değişiyor mesela ben 300 mAh lık 4 tane aldım 1200 mAh lıklar vardı çok daha pahalıya ama çok uzun süre kullanabiliyorsun tabi bende sürekli şarj ediyorum :)
 
yeni tip kumandalar daha az akım çektikleri için amper/saat'i düşük olan ince tip piller yeterli olabiliyor
 
Hep aklımda bu soru vardı ama cesaret bulamamıştım veya korkuyordum veya internette yazılıdır diye boşu boşuna forumu kirletmek istemedim ...
Yinede burda yeteri cevaplar var bende Teşekkür ederim :) ...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,389
Mesajlar
917,185
Kullanıcılar
450,274
Son üye
darnv

Yeni konular

Geri
Üst