beko 2313C camasir makinasi Kart arizasi

2313C modeline ben olsam hayatta 110TL masraf yapmazdım. 2. el yüzüne bakılır başka bir makine alın daha iyi. Bu arada bence de sorun takoda ve ayrıca değiştirilebiliyor diye biliyorum.
 
Sedat arkadaşın motorunun takosu normalde değişmiyor. Fakat şuan arçelik-beko motorlarının %90 ının takosu değişebiliyor. ve servisde yedek parça olarak satılıyor. Serhat müdürüm siz de iletişime geçseydiniz hallederdik :)
 
sanırım o bahsettıgın sey motorun takosu:) aynı sorunu bende yasamıstım kartı değiştirdim olmadı sn kanyak arkdasımızın yardımıyla sorunu 20tl ye hallettım

evet takosu bozukmus..ama motor calisirken ne ise yarar ki o takasu...haklisin kaynak ustam. bide tutup ustune daha da kaziklamaya calistilar beni..tutmuslar bizim makinenin ustune bozuk bi cikma motor koymuslar..ben bu ihtimali dusundugum icin birkac yerine carpi attim..ordaki bayana bu bizim makineden cikan motor degil dedigimde beyefendi cikan neyse onu koyduk ustune dedi, usteleyince sevisteki elemani aradi..eleman gelir gelmez bizim makineden cikan motoru kutuya koymus kaldirmis..aklinca cakal o motorun dedigin gibi takosu 20 milyona degistirip yine bi garibana 110 tl ye kakalayacakti...kaynak ustam birolticarete uye oldum aramislar bugun beni ama basinda degildim tlfnun kardesim konusmus.adam demis biz normalde yetkili servislere veriyoruz ama isterse yinede uyelik veririz demisler.bugun mail attim bende...bu bana cok iyi bir ders oldu....bide camasir makinasi olunca acele lazim oldugu icin oyle beklemedim kaynak ustam :) annem elinde yikayinca dayanamadim :) hayirlisi olsun..bundan sonra herbir seyi kendim tamir etmeye calisacagim insallah yardimlarinizla :)

2313C modeline ben olsam hayatta 110TL masraf yapmazdım. 2. el yüzüne bakılır başka bir makine alın daha iyi. Bu arada bence de sorun takoda ve ayrıca değiştirilebiliyor diye biliyorum.

sende haklisin ama hadi bi alalim desek fethiyede 200 milyonlugu adam tutar 350 ye satmaya kalkar...bide simdiye kadar ilk defa boyle bir hata veriyor...aynen takosundaymis sorun...adama dedim sadece o degismiyor mu diye..adam dio o parca tek satilmiyor govdeyle beraber geliyor vs. dedi..uste belirttigim sebebten dolayida acele bir durum oldu...:) tek basima olsa..hepsini dagitir kendim sorunu bulmaya calisrdim..evde 5 nufusla yasayinca makinanin bozulmasi cok sorun oluyor ;)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Konu çok eski ama bir başkasına yardımcı olma ihtimaline karşı yazayım:

Benim makinem de Beko 2313 CE modeli.
Takodan (motor milinin arka ucundaki devir algılayıcı parça=platik kafes içinde mıknatıs) kaynaklı iki farklı sorun yaşadım:

Sorun 1) Kazanı çevirmeye başlayınca birden aşırı hızlı dönmeye çalışıyor makineyi silkeleyip motor aniden duruyor, sanki silkelenmeye karşı bir koruma devreye girer gibi 30 saniye sonra tekrar aynı şeyi yapıyordu. Bir türlü normla hızında dönmeye başlayıp devam edemiyordu.
Çözüm 1) Ben o takoyu söküp takmıştım ve takarken plastik kafesini biraz zorlamıştım. Devirle ilgili bir arıza olduğu için aklıma takonun yerine düzgün oturmamış olabileceği geldi. Tekrar söktüm taktım biraz bastırdım. Sonuç: makine düzgün çalıştı.

Sorun 2) Makine su alıyor program cihazından çıt çıt diye ilerleme sesleri geliyor. Kazan hiç dönmeden kısa süre sonra suyu boşaltıyor. Program ışığı "sıkma"ya geçiyor. Bir de bakıyorsunuz ki programı bitirmiş ve kapak açma ışığı yanmış.
Çözüm 2) Bu sorunu epey araştırdım. "Çamaşır makinesi yıkama yapmadan sıkmaya geçiyor." diye aratırsanız bir sürü senaryo göreceksiniz. Elektronik kartını söktüm inceledim, aynen sizin dediğiniz gibi islenmiş elemanlar var ama isini silince yanık gibi durmuyorlar. Motorun ve kömürlerinin sağlam olduğunu da biliyorum. O halde yine sorun takodandır dedim. Yalnız takonun bozulabilecek bir yeri yok, sorun yerine tam oturmaması, milimetre kadar boşluk kalsa okumuyor. Bu defa takoya giden kabloların (iki sarı kablo) ucundaki soketlerin küfünü kazıdım. Plastik kafesin ayaklarını azıcık çakmakla eritip şekil vererek motor bloğuna daha sıkı oturmasını sağladım. Bir de tepesinde içerideki manyetiğe bastıran 4 tane tırnağı var. onları içeri doğru eğip, kırılacak gibi beyazlayan yerlerini tekrar çakmakla ısıtarak içeri eğik kalmasını sağladım. Böylece manyetiği daha iyi bastırmış oldu. Kafesi çıkarırken de takarken de asla zorlamayın, tornavida yardımı ile tırnaklarını kanırtarak söküp takın. Sonuç olarak, takoyu düzgün ve sıkı takınca makine tekrar sorunsuz çalışmaya başladı.
b945acd4-04b8-47b8-88cc-a706b95855a1.jpg
K1T3pVJ.jpg
mI7bM4u.jpg
F6PyVPm.jpg
 
Son düzenleme:
Takoyu düzelttikten kısa süre sonra kazan yine dönmemeye başladı. Tekrar takonun kablo uçlarından empedansı ölçtüm, motoru elle çevirince değerler değiştiğine göre tako sağlamdı. Program cihazından röle çıtırtıları geldiğine göre o da sağlamdı. Diğer ihtimal: motor kömürlerini kontrol ettim. Fotoda gördüğünüz üzere sağdaki kömür komutatöre kavuşup sürtünmediği için parlak bile değil. Yenisini boyuna göre kıyaslarsanız tamamen bitmiş. Şimdi gidip yenisini alacağım.

PIC_20180111_103344 edit.jpg
vestel-yeni-model-camasir-makinesi-motor-komuru-UP1-800x800.jpg
 
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. aynı makinadan bende de var. çok eski model olmasına rağmen halen sorunsuz çalıştığı için hurdaya atmaya kıyamadım. bu model makineyi tamir etymek isteyenler için fotoğraflar güzel kaynak oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,245
Mesajlar
916,135
Kullanıcılar
450,051
Son üye
Rezly

Yeni konular

Geri
Üst