DC Motor Sürmede Neden Hep Mosfetler Kullanılıyor?

R.K

Üye
Katılım
29 May 2008
Mesajlar
114
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba arkadaşlar. İnternette araştırdım ama böyle bir soruya rastlamadım. Kısacası pwm sinyali ile dc bir motor süreceğim. İnternette bir dünya da devre var çok güzel. Fakat bu devrelere bakınca sürücünün güç tarafında hep mosfetler kullanılmış. Bunun özel bir sebebi var mı? Datasheetlerine baktığımda mosfetlerin normal güç transistörlerinden daha hızlı on/off sürelerine sahip olduğunu gördüm. Tek sebep bu mu? Mesela DC 24V bir motoru 5 KHz'lik bir pwm sinyali ile sürmek istiyorum. Elimde IRF640 mosfeti ve BDW83C güç transistörü var. Eğer bir sakınca yoksa BDW83C kullanmak benim daha çok işime gelecek. Bu konuda daha önce tecrübesi olan arkadaşların cevaplarını bekliyorum. Teşekkürler..
 
Son düzenleme:
Dediğin gibi hız' dan ve frekanstan dolayı mosfetler tercih edilir. Eğer kullanmak istediğin transistörün çalışma frekans aralığı senin kullanmak istediğin frekansı sağlıyorsa ve pwm için yeterli hızda ise kullanabilirisn. Datasheetlerde ilgili veriler vardır.
 
kullanılan elemanın frekans ilişkisinden dolayı mosfetler tercih edilir. özellikle mosfetlerdeki turn off süresinin nano saniyeler cinsinden olması tercih sebebidir.
 
Ek olarak, iletimdeki direnç değerleri de düşüktür (rds-on) Doğru sürüldüklerinde, çok yüksek akımlarda bile ısınmazlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,483
Mesajlar
917,945
Kullanıcılar
450,454
Son üye
aliiis

Yeni konular

Geri
Üst