dinamik frenleme voltajı nasıl hesaplanıyor

mustafaöz

Üye
Katılım
10 Şub 2008
Mesajlar
74
Puanları
1
merhaba arakadaşlar. ben sizlerden bir konuda yardım almak istiyorum. benim elimde 7.5 Kw ve 11 Kw Gamak marka asenkron elektrik moturu var. bunlara dinamik frenleme yapmam gerekiyor. konu şu ki; Asenkron motorlara dinamik frenleme yapılırmı? yapılır ise 7.5 Kw motorun fren voltajı kaç olmalıdır ? 11 Kw motorun fren voltajı kaç olmalıdır. ve motor gücüne göre fren voltajı nasıl hesaplanıyor ? yardımlarınıza ihtiyacım var arkadaşlar.ilginize şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Dinamik frenleme bildiğiniz gibi motorun sargılarına Doğru Gerilim uygulayarak durdurmaktır.

motor eğer yıldız bağlı ise formül
Uda = Ida x Rt veya Uda= Ida x 1,5 x Rf

motor üçgen bağlı ise formül
Uda= 2 x Ida x Rf/2 veya Uda = Ida x Rf

Pda = Uda x Ida veya Pda = Uda x 2 x Ida


Rf= motorun faz sargısı omik direnci(ohm)
Rt= motorun üç faz sargısı toplam (eş değer) omik direnci (ohm)
Uda= motorun sargılaraına uygulanıcak doğru gerilim değeri (volt)
Ida= motorun sargıalrından gecicek doğru alım değeri(amper)
Pda= doğru akım kaynağının gücü (watt)

morotun faz sargı direnci gerekli bu olmadan hesaplanmaz R1=R2=R3 birbirine eşittir.( bir sargının değerini almanız yeterli U-x gibi)
 
Son düzenleme:
sn korkmaz design, cevabınız için teşekkür ederim. ''morotun faz sargı direnci'' derken ne demek istediniz tam anlayamadım. motor üçgen bağlı. buna göre; 'U' ile 'V' arasındaki drenç ile hesap yapılabilirmi ?
 
tamam üçgen bağlı ise köprüyü söküp U-x ,V,y veya W-z direnç değerini alıp hesabı yapıcaksınız

faz çıkışları x,y,z dir. üçgen bağlı ise köprüyü sökünce u-v arası ölçü alamazsınız
 
şimdi daha iyi anladım. ilgi ve cevaplar için teşekkür ederim hocam.
 
ben hatta sana bi örnek hesap yapayım
3Kw üçgen bağlı 11,2A motor sargı direnci 3,3ohm

If=I/1,73 = 11,2/1,73=6,47A

üçgen bağlantı için
Uda= Ida x Rf = 6,47x3,3= 21,35V
Pda= Uda x 2 x Ida= 21,35x2x6,47 = 276,69W

yldız bağlı olsaydı
Uda= Ida x 1,5 x Rf= 6,47x1,5x3,3= 32,02V
Pda=Uda x Ida = 32,02x6,47= 207,16W


unutmadan bir hesap daha vardı

If = I/1,73
If bir fazın üstüne düşen akım
U-x arası alırsan motorun toplam akımını önce bu formülle yap bul sonra diğer hesaba gec
 
Son düzenleme:
verdiğiniz bilfiler için ayrıca teşekkür ederim. size bir sorum olacak. hocam peki, bu dinamik fren uygulamasının bir zaman kısıtlamı varmıdır. yani demek istediğim şu; hatta yapmak istediğimi söyleyeyim; benim çalıştığım şirketteki 11 KW motorun rediktörü ucundaki aparat kasnak günde 2 defa değiştiriliyor. bu değişim süresi yaklaşık 3 dakika. Bahsettiğim aparat kasnak değişmi esnasında kamanın kaçmaması, (sağa sola dönmememsi) ve emniyet açısından 3 dakika boyunca frende kalsa bunun motora ne gibi dez avantajları olur, problem teşkil edermi.
 
dinamik frenleme saniyelik oyardır 3 dk boyunca durmaz ( yani sargılardan normal akımdan fazla akım geceği için yanar) eğer 3 dk boyunca durduracaksan balatalı frenleme yap vinçlerdeki gibi
 
Daha önce başka bir sebeple verdiğim bilgiyi burada da vereyim: Mağnetik kavramalı frenler vardır. Bunlar debriyaj sistemine benzer çalışırlar. start anında enerjilendiğinde mili serbest bırakır, stopta veya enerji kesildiğinde sabit yaylı baskısı ile mili bloke eder. Bu sistem pervane tarafındaki mile takılır ve arka kapakla sabitlenir. İmmak-;Magnetsan Sitesine girip Akım sürücülü fren bahsine bakın. Seçim tabloları da var.
 
Uyguladığın voltaj motor nominal akımını geçmediği sürece istediğin kadar verebilirsin.Ama motor durur pozisyonda olacağı için soğutma olmayacaktır.3 dakika gibi bir sürede nominal akımı geçmediğin sürece bir şey olmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,310
Mesajlar
916,577
Kullanıcılar
450,145
Son üye
sukruseker

Yeni konular

Geri
Üst