Direklerde Rüzgar Menzili

kemalbnc

Üye
Katılım
16 Nis 2012
Mesajlar
198
Puanları
1
Yaş
36
Herkese iyi günler. Enerji Nakil Hatlarında direklerin rüzgar menzilini belirleyen faktörler nelerdir? Örneğin 3/0(Pigeon) tek devre, galvaniz demirli, zincir izolatörlü projede BET ve BEY taşıyıcı direklerinin tek taraflı açıklığa göre kullanılma menzilleri aynı iken BEY direğinin rüzgar menzili BET direğine göre daha fazladır. Bu iki direğin travers boyları ve traversler arası mesafeleri de aynıdır. Bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum. İyi çalışmalar..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
elektrik mühendis ve müteahhitlerine teknik derleme kitabını temin edebilirsen istedikleri oradan bulabilirsin.
 
Atilla Yunusoğlu'nun eski kitap 1.cilt 61. sayfa ve yeni kitap 44 sayfada aw nin ne olduğu açıklanıyor.
kısaca taşıyıcı tip direklerin statik hesaplarında kullanılır.
dediğin direkleri incelersen ağırlıklarının 100 kg kadar farklı olduğunu görürsün buda direklerin bazı şeylerde farklılıkları olduğunu gösterir. tam emin olmamakla beraber kullanılan profillerde farklılıklar olabilir.....
 
evet kitap bende mevcut da tam olarak dediğim gibi farkı anlayamadım ama kuvvetle muhtemeldir ki profil ebatları bu farkı doğurmaktadır..
 
[h=2] 3/0 Pigeon Tek Devre Demir Zincir İzolatör[/h]konusunda verdiğim linkte bulunan pdf'de taşıyıcı direk hesabında aw nin kullanılışı bulunmakta
umarm faydası olur
iyi çalışmalar
 
Beton direkler gibi düşünürseniz;
1. Amax (tek taraflı açıklık) : Projede travers tipini belirlemek için o direk için Amax'ı (a1 veya a2) bularak listeden uygun travers boyu seçiliyor. İletkenlerin yaklaşma mesafeleri dikkate alındığı için. T27-200 kurtarmıyor ise T27-240, BER kurtarmıyor ise BES gibi. BEY=BET>BES>BER.
2. Aw (Rüzgar Menzili) : projede direk tipi seçilirken o direk için (a1+a2)/2 bulunarak listeden uygun direk tipi seçilir. rüzgarın iletkenlere dolayısıyla direğe uyguladığı kuvvetten dolayı 3' lük kurtarmıyor ise 4' lük direk. BET kurtarmıyor ise BEY gibi. BEY>BET>BES>BER
 

Forum istatistikleri

Konular
128,419
Mesajlar
917,484
Kullanıcılar
450,329
Son üye
tawfekalmstf
Geri
Üst