Ev Yapımı DC Motorun Çalışmaması

Inusara

Üye
Katılım
23 Nis 2024
Mesajlar
8
Puanları
1
Arkadaşlar herkese iyi akşamlar. Ne zamandır yaptığım bir motor projesi var(Dönen şeylere çok takıntılıyım). Yaklaşık beş denemeden sonra daha kompakt sayılabilecek bir motor yaptım ama yaptığım hiçbir motor çalışmadı. Önceki yaptığım motorlardaki hatalarımı biliyordum ama şu an ki motorun neden çalıştığını bilmiyorum. Motor sekiz bobinli, bobin teli 1mm çapında ve mecbur 40 tur sarabildim. Bu bobinin çapı yüzünden torkunun yetmediğini biliyorum ama yaklaşık 48Watt çektiğinde bile çalışmadı. Okulda mümkünse ayarlı güç kaynağına takıp 24V ile çalıştıracağım ama yine çalışmazsa sıkıntı. Rotora uygulanan bi' neodyum mıknatısın uyguladığı ve fırçaların uyguladığı direnç var. Manyetik alanı arttırmak için vida kullandım ama o da mıknatısın manyetik gazabına uğradı. Gördüğüm bir videoda adam, aynı benim yaptığım gibi şırıngaya vida geçiripte yapıyor. Yani bakıldığı zaman bir farkı yok onunla benim motor arasında. Ama adam iki ya da dört tane kalem pillerle motoru yavaşda olsa çalıştırabiliyor. Halbuki 48 Watt veren ben, çalıştıramadım. Olmadı sargıları çıkartıp daha düşük çaplı bobin teliyle yeniden saracağım. Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?
 

Ekli dosyalar

  • motor.jpg
    motor.jpg
    240.8 KB · Görüntüleme: 40
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
bedava elektrik çalışmalarımda yanlışlıkla motor yapmışım AC 14 volt adaptörümle elektrik verdiğimde çalıştı (yani döndü) 12 volt aküyle beslememde hiç icraat yoktu. hala evimin, ardiyemin içinde bir yığın neodyum mıknatıslarım var.
 
Kusura bakmayın, dalga geçtiğinizi sanmıştım. AC çıkışlı herhangi bir adaptörüm yok maalesef ama okulda vardır. Yarın mümkünse yeniden bir bakıcağım. Cevabınız için teşekkürler.
 
Merhaba motor mili sürtünmeden dolayı dönemiyor olabilir enerji verince elle sağa sola döndürmeyi dene.Birde yataklı rulmanlar var onlardan kullan motorun kalkınması daha kolay olur.
 
Maalesef. Dediğiniz şeyi çok kez tekrarladım ama motoru döndüren sadece benim. Sürtünmeyi yeteri kadar azalttım ama bu verdiğim güce karşılık her türlü dönmesi gerekiyor. Rulman taksam zannımca bir şey olmaz.
 
Bobinler enerji alınca karşılıklı mıknatısların manyetik alanların da kalıyor mu ?
Bobinlerin bağlantılarının nasıl 1 . bobin mıknatısların alanından cıkınca diyeri giriyor mu hareketin sürekliliği için .
Mıknatısların yönleri doğrumu ?
 
Öncelikle step motorların çalışma prensibini inceleyin.
 
Bobinler enerji alınca karşılıklı mıknatısların manyetik alanların da kalıyor mu ?
Bobinlerin bağlantılarının nasıl 1 . bobin mıknatısların alanından cıkınca diyeri giriyor mu hareketin sürekliliği için .
Mıknatısların yönleri doğrumu ?
Bobinler enerji alınca mıknatısların manyetik alanlarında kalıyor. Bobinin bağlantısı şöyle, mesela üsttekiyle alttaki bobin birbirine bağlı, yani fırçalar karşılıklı iki kollektör dilimine denk gelince iki tane bobin çalışıyor. Umarım anlatabilmişimdir. Bobinler mıknatısların alanlarından hiç çıkamıyor. Neodyum mıknatısının çekim kuvveti çok yüksek olduğu için elimle bile zor döndürüyorum. Yanlış anlaşılmasın siyah mıknatıslarda da çalışmıyor. Mıknatısların yönleri doğru, biri N kutbu diğeri S kutbu ve ikisi birbirini çekecek. Ayrıca fırçalarda da herhangi bir sorun yok, hepsi kollektör dilimlerine değebiliyor. Aslında 0.2mm bobin teliyle endüviyi yeniden sarsam bence çözülür. Yoksa kafa yormaktan işin içinden çıkamayacağız. O zaman geri dönüş yaparım size.
Öncelikle step motorların çalışma prensibini inceleyin.
Hocam onların çalışma şekli çok daha farklı diye biliyorum ama yinede bir bakıcağım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,250
Mesajlar
916,188
Kullanıcılar
450,062
Son üye
elektronikcibirisi

Yeni konular

Geri
Üst