Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

selam arkadaşım.yazdığın linke baktım hakikaten burda amatörlüğü aşan bir çalışma var.ben profesyonel mekanik bakımcı olmama rağmen zorlanırım.ama bence yatay aks li rüzgar gülleri yerine dikey axli olanları düşünseniz bence çok iyi olacak.şefim bu konuda çok daha bilgili alltaki linlerde çok basit yapım videoları var.ama bunlarda daha çok 12v alternatörler kullanılıo.aküler şlarz edilip invertör yardımı ile 220v elde edilio.12 v 70amp. 6 adet akü yaklaiık 10 saate şarz oluyor ve sizi fazla akım çeken gereçler kullanmazsanız(çam.mak. termosifon)sizi aydınlatma ,tv dahil sizi yaklaşık 10 saat idare ediyor.
YouTube - How to Make an Inexpensive Vertical Wind Turbine - Part 1
YouTube - How to Make an Inexpensive Vertical Wind Turbine - Part 2
daha birçok link var elimde.isteyen arkadaşlara verebilirim.kolay yapım videoları hepsi elimde mevcut.

yok illa ben yatay rüzgar gülü yapcağım yerim buna müsait diyen arkadaşlarada kolayca yapabileceğiniz rüzgar gülü yapım modelleri ve linkleri mevcut ilgilenen arkadaşlara duyurulur
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
(Sayın imprezawrc35.
Bahsettiğiniz sistemde dediğiniz gibi 2 katı devir alınır. Yalnız bunu nasıl yaparsınız bilmiyorum. Bu sistemde hem rotor hemde stator dönecek. Peki bu alternatörü nereye nasıl sabitleyeceğiz. İkinci bir sorunda alternatör çıkışlarını nasıl alacağız.)


şefim bunu bizim marmamar üniversitesinde de tez ödevi olarak myo elektrik öğrencilerine verilmişti ama sanuçlandımı bilmiyoru vede bu sistemi sanırım deneysel amaçlı kullanacaklarmıs ve böyle sistem yapılmış sanırım fakat türkiyede oldugu konusunda pek emin değilim
 
şefim aslında aynı fikirdeyiz bir hesap yapalım ortalama bir daire 5 KW tüketse ortalama bir apartmanda 4 kat olsa 4x2=8 daire 8x5=40 kw%25 tolere edelim50kw 50 Kw üreten bir spindere ihtiyacımız var. Kaç para yapar ikinci elişni 800 yada 1000 lira civarında bulunur
kaldı geriye batarya ve ups ile inverter sistemi bitti işte ben varım
 
merhaba arkadaşlar ve şefim,
sırf bu konu için siteye üye oldum. balkonuma hyroponic mini bir sera yapmayı düşünüyorum ve bunun için gerekli elektiriğide rüzgar enerjisinden karşılamak istedim. yabancı pek çok sitede araştırma yaptıktan sonra türkçede işe yarar tek kaynak burası çıktı. lafı fdazla uzatmayayım.
sevgili şefim, neredeyde bu konunun bütün sayfalarını okudum (sayfa 28e kadar. belki sonrasında deginilmiştir.) temel olarak iki sorun gördüm ki bunların çözümleri daha önceki araştırmalarımda görmüştüm ve bunları paylaşmak istedim.

1) sıfır rüzgar tirbünleri. rüzgar direncini artıtırmak için kanak boyunu uzatmak dışında yabancı arkadaşlar yataytirbünleri rüzgar türbünlerine benzer rüzgar şiddetini artıran bir düzenek içine yerleştirmişler. okuduğum pek çok makalede bu tip yapılar övülüyordu. örnek vidyo linki:
YouTube - Vertical Axis Wind Turbine with Casing

[video=youtube;Nsno1LW4N-o]http://www.youtube.com/watch?v=Nsno1LW4N-o[/video]

2) düşük rpm elektirik üretimine başlayabilecek alternatörlerin temini. şef bu konuyu zaten çook ilerletmiş. fakat şimdiye kadar gördüğüm durumda şefin bu işi daha da ileri götürmesinde önündeki tek engelin bağlı kaldığı çıkma motor yatakları ve bunların kabiliyetleri olması(mıknatıs yuvaları veya sarım kalınlıkları. konunun acemisi olduğum için terminolojide hatalarım olabilir. mazur görün. amaç kıvılcım çakabilmek.) yabancı sitelerden takip ettiğim kadarıyla rüzgar türbünleri için yazıda geçen motorlardan ziyade yatay basık tipde alternatörler kullanılıyor. üstelik youtube da bunların yapımı konsunda çok güzel vidyolar var. istediğiniz çapta ve istediğiniz mıknatıs adedinde üretim yapmanı mümkün. üstelik mıknatıslarınız varsa gerisi çook daha rahat temin edilebilecek şeyler. gerisi konu hakkında bilgi ve beceri ki şefim bu sizde fazlasıyla var. kalıpcılık ve proje-çizim koınularında iyiyimdir. isterseniz size bu konularda yardımcı olabilirim. konu hakkında yüzlerce vidyo var. beğendiğim iki vidyoluk bir seriyi örnek veriyorum.

mıknatısların yerleştirilmesi :


[video=youtube;Ahs2pM10xQU]http://www.youtube.com/watch?v=Ahs2pM10xQU[/video]


döküm :

[video=youtube;J-YxsElPCgs]http://www.youtube.com/watch?v=J-YxsElPCgs[/video]


bu tip bir yapıda aklıma birde şu geldi. aynı mil üzerinde bu sistemden ikitane olusturdugumuzda bu iki alterntor arasında yine üçğüncü bir sargı serisi konulabilecek mıknatıs boşluğu oluşuyor. bu boşluk bu amaçla kullanılabilir mi bilmiyorum. kullanılamasa bile bu iki alterntorun birbirlelerine bakan bu dış cepelerine baka bir mıknatıs bloğu konularak elde edilecek rpm den yüksek verim alınabileceğini düşünüyorum. tabi bunlar bu işlerden hiç anlamayan benim hiç bir dayanağı olmayan teorilerim :) çok saçmada olabilirler.

birde şunu eklemek istiyorum bilye-rulman teknolojileri oldukça gelişti. bu tip eski veya daha çok güç altında kullanılmak için üretilş motorlarda sürtünme gücü veya ilk hareket gücü gibi konularda rüzgar enerjisi için yapaılan alternatörlerde olduğu hassasiyetde ele alınmaış olsa gerek. yani çıkma bir sistemin modifiyesi bir yere kadar. anadolu taşın(80 ülkeye satış yapıyor) çok küçük sürtünme gücünde hüflesen dönecek sistemleri var. yukarıdaki gibi bir sistemde bu tip rulmanlar kullanma özgürlüğünüzde olacak.

not: seram için birtanede banalızım şefim. sen masrafları karşıla ben denerim olursa sana vereyim diyorsanız masraflaraı karşılamaya hazırım ;)

iyi çalışmalar ve çalışmalarınız için teşekkürler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
öncelikle herkese selam ve bu projeyle uğraşan emek veren herkese saygılarımı sunarım.. hepsini değil ama bikaç sayfadaki yorumları okudum karamsar bi hava gördüm ve bu projenin çok zor olduğunu amatörce yapılamayacağını falan gibi şeyler söylediklerini okudum..
ben bu projeyi bir arkadaşımla gerçekleştirdim ve 12 v'luk aküyü şarj ettik daha sonra bu enerjiyi başka bi proje için kullandık. yani bu öle korkulacak yada yapılmayacak bir proje değil yapmak isteyenlerin böyle gözünü korkutup önünü kesmek yerine bilgi verip yardımcı olup yolunu açalım yada yoldan çekilelim!! zaten bütün iş motor seçiminde ve temininde bitiyor gerisini kabaca yapmak için mühendislik değil biraz ilgi birazda istek gerektiriyor o kadar..
herkese saygılar
 
resimleri yenilermisin hep merak etmişimdir nasıl yapıldığını bende yapıcam arkadaşlar :d
 
google dan wind ceiling fan diye ararsan tavan vantilatörü motorundan alternatör yapmakla ilgili bilgi bulabilirsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,331
Mesajlar
916,750
Kullanıcılar
450,173
Son üye
selmantufekci

Yeni konular

Geri
Üst