Kaynak Dönüştürme Metodu(Acill)

Devrenizde sol tarafta 21 V gerilim kaynağı ve ona seri bağlı 10 ohmluk bir direnç var, sağ tarafta ise 2 Amperlik akım kaynağı ve ona paralel 2 ohmluk direnç var. Yukarıda ise birbirine paralel 2 tane 10 ohmluk direnç var. ( Bu iki tane 10 ohmluk direnç yerine (eşdeğeri olarak) bir tane 5 ohmluk direnç koyabiliriz.)
Sizden tam olarak ne isteniyor?
Herhangi bir direnç üzerindeki gerilim düşümü mü? (Bunun cevabı sunuda var.)
Yoksa devreyi en sade hale getirmeniz ve eşdeğerini çizmeniz mi? (Bunu açıklayalım.)

Sağdaki 2 Amperlik akım kaynağı ve ona paralel 2 ohmluk direnç (gerilim kaynağına dönüştürülerek), 4 Voltluk gerilim kaynağı ve ona seri bağlı 2 ohmluk direnç şeklinde yazılabilir. (Ayrıntıları yine sunuda var.)
Burada dikkat etmeniz gereken nokta; gerilim kaynağının (+) ve (-) uçlarının hangisi olduğudur. Akım kaynağındaki ok (işareti) hangi yönü gösteriyorsa o taraf gerilim kaynağının (+) ucunu gösterir.

Şimdi devremizde solda 21 Volt gerilim kaynağı, ona seri 10 ohmluk direnç, onlara seri 5 ohmluk başka bir direnç, akım kaynağından dönüştürdüğümüz gerilim kaynağının seri 2 ohmluk direnci ve yeni gerilim kaynağımız var.
Şimdi dikkat ederseniz tüm elemanlar tek devre, yani seri kol oldu. Dolayısıyla hiç düşünmeden tüm dirençleri toplayabiliriz. ( 10+5+2=17 Ohm ) Devremizde iki gerilim kaynağı ve bir adet direnç kaldı.
Yine dikkat ederseniz, gerilim kaynaklarının yönleri birbirine ters. :)
Yani soldaki kaynak direnç üzerinden sağa doğru giden bir akım dolaştırmaya çalışırken, sağdaki kaynak aynı dirençten sola doğru bir akım dolaştırmaya çalışacaktır.

Bu durumda 2 seçenek var;
1- Gerilim kaynaklarını toplayıp, tek gerilim kaynağı haline getireceğiz. (YaşlıUzman bu çözümü yapmıştı.)
2- Sunuda anlatıldığı gibi gerilim kaynaklarını tek tek kısa devre edip, diğer (kısa devre edilmeyen) gerilim kaynağının direnç üzerinde meydana getirdiği gerilimleri vektörel olarak toplayıp bu direnç üzerindeki gerilim düşümünü bulacağız ve yine bu direnç üzerinden geçen akımları (yine vektörel olarak toplayıp) bulacağız.

Birinci yöntem daha kolay:
Büyük olan gerilim kaynağının gerilim değerinden (ters kutuplu olduğu için) küçük olan gerilim kaynağı değeri çıkarılır. Yani; 21-4=17 Volt.
Devreniz 17 voltluk bir gerilim kaynağına bağlı 17 Ohmluk bir dirençten ibarettir, dolayısıyla devre akımı da 17Volt/17Ohm= 1 Amperdir.

Başka soru? :)
 
Son düzenleme:
Evet Sn Bayram0'ın dediği gibi yaşlılıktan 21v'u 2,1v görmüşüm :)

2A akım kaynağına bağlı 2ohm direnç var bunu gerilim kaynağına çevirirseniz 4v ve 2ohm direnç olur, 4v kaynak 2ohm dirençten 2A akım geçer. Gerilim kaynaklarının yönü ters olduğundan 21v-4v=17v olur.
Netice olarak 17v gerilim kaynağı ve 17ohm direnç kalır.
 
Ne kadar anladığınız, hocanızın yaptığı sınavdan sonra belli olur. :)
Başarılar MühendisAdam.
 
eklediğim resimdeki iki denklemi devredeki değerlere göre matris yöntemiyle bir türlü çözemedim anlatarak çözebilir misiniz Değerli Öğretmenlerim :)
 

Ekli dosyalar

  • 2014-11-05 19.25.13.jpg
    2014-11-05 19.25.13.jpg
    602.5 KB · Görüntüleme: 18
  • 2014-11-05 19.26.22.jpg
    2014-11-05 19.26.22.jpg
    587.7 KB · Görüntüleme: 7
Merhaba MühendisAdam,

Öncelikle paylaştığın resim net değil, yazdıklarınız pek anlaşılmıyor, daha net resimlerle soru sorunuz.

Sizin burayı çok seveceğinizi biliyordum ama sorduğunuz soru yazarak anlatılacak gibi değil.:)

Devre analizinin nasıl yapıldığını ve matrisin nasıl elde edildiğini öğrenmek için: Aşağıda KAY&MATRIS dosyasını okuyunuz, oldukça basit bir anlatım dili var.

Elde ettiğiniz matrisi nasıl çözeceğiniz ise şu linkteki videoda:


Ayrıca aşağıdaki linkte de videodalar var sana çok faydalı olacağını umuyorum, buradaki görüntü biraz bozuk gibi ama sonuçta anlatılan konu anlaşılıyor. Buradan izleyeceğin videoyu önüne çıkan linkten bilgisayarına indirmeni öneriyorum, görüntü biraz daha iyi.
http://www.acikders.org.tr/file.php/32/videolecture.html

Hadi bakalım, ben uyumaya gidiyorum, siz çalışmaya başlayınız, sabah sizi sınav yapacağım. :)
 

Ekli dosyalar

  • KAY & MATRIS.rar
    91.8 KB · Görüntüleme: 0

Forum istatistikleri

Konular
128,388
Mesajlar
917,181
Kullanıcılar
450,273
Son üye
rawengineer

Yeni konular

Geri
Üst