kaza

Katılım
17 Ağu 2008
Mesajlar
63
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhabalar ;

Tedaş da bir bölgenin işletme sorumlusuyum.Tarımsal sulama trafosunda malesef Ölümlü bir kaza meydana geldi. Bu olay dan ötürü bilirkişilik yapmam istendi.

Olay şu şekilde cereyan etmiş;

Trafonun hat başına köylü arkadaşlar dan biri sigorta değiştirmek için çıkmış. Bu esnada og ye çarpılarak hayatını kaybetmiştir.

Şimdi öğrenmem gereken , trafo tamirat işlerinde sadece EKAT belgelilerin mi çalışabileceği kanun yönetmelikte bunun yeri, Zira kuvvetli akım tesislerinde çok net ifadeler kullanılmamış

Yardımcı olanlara şimdiden teşekkür ediyorum
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Esas itibariyle,EKAT belgeliler dışındakilerin,OG de manevra yapma ve müdahale yetkisi yoktur.
 
Manevraya yetkili kişi listeleri tedaş tarafından her toplantıda güncellenir. Ancak bana gelen listeden anladığım kadarıyla tedaştan maaş alan herkese yetki veriliyor. Bana gelene EKAT belgen varmı diye sormuyorum yetkisi varsa sorun bitiyor. O köylü oraya kendi isteğiyle kimseden habersiz çıkmamıştır. Sulama hatlarında maalesef işler bu şekilde yürüyor. "Abi biz arızadayız işimiz uzun sen hat başındaki sigortaya bak" denmiştir tedaş tarafından. Ölen kişinin arkada kalanlarını çok mağdur etmeden tedaşıda zarara uğratmadan yapabileceğin bir bilirkişilik en başarılısı olur gibi. Merhuma Allahtan rahmet. Sizede kolay gelsin
 

[h=2]EKAT Eğitimi Nedir?[/h]
“Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde (EKAT) Yüksek Gerilim (YG) Altında Çalışma İzin Belgesi Eğitimi” elektrik dağıtım sisteminde yüksek gerilimde çalışacak teknik personel için hazırlanmıştır. Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinin 60. maddesine göre, yüksek gerilimde çalışacak elektrikle ilgili fen adamlarının (elektrik teknisyeni, elektrik teknikeri…) alması zorunlu olan eğitimdir.
ELEKTRİK KUVVETLİ AKIM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ

Kuvvetli akım tesislerinde çalışmak

Madde 60- Tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olmalıdır. 154 kV ve daha büyük kuvvetli akım tesislerinde (uzaktan kumanda edilen TM ler hariç) işletme sorumlusu olarak en az bir elektrik mühendisi bulundurulmalıdır. Bu Mühendisin iş güvenliği ve iş emniyeti açısından sorumluluğu, tesiste uyulması gereken iş güvenliği yöntemlerini tespit etmek, emniyetli bir işletme için uyulması gerekli kuralları belirlemek ve gerekli araç gereçleri tespit ederek söz konusu kurallara uyulması yönünde denetlemeler yapmaktır. Kuvvetli akım tesislerinde yapım, Bakım ve işletme esnasında işi yapan elemanın kişisel hatalarından oluşacak kazalarda bu mühendise hukuki sorumluluk yüklenemez.Yeterli güvenlik önlemleri alınmadan ve özel araçlar kullanılmadan yüksek gerilim altında hiçbir şekilde çalışma yapılamaz.Kuvvetli akım tesislerinde yüksek gerilim altında ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nca yetkilendirilmiş olan kurum ve kuruluşlar tarafından bu amaçla açılmış olan eğitim kurslarını bitirerek "Kuvvetli Akım Tesisleri‘nde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi" alan elektrikle ilgili fen adamları ya da bir mühendisin sorumluluğu ve gözetimi altında olmak üzere öteki görevliler çalışma yapabilir. Yeterli elektrik bilgisi olmayankimseler yardımcı olarak çalıştırılacaksa bunlara önceden ilgili kuruluşlar tarafından hazırlanan gerekli yönergeler verilecek ve açıklamalar yapılacaktır.Müşterek direklerde alçak gerilimli bölümlerde çalışma yapılacağında yüksek gerilimli hattın gerilimi mutlaka kesilecektir.Gerilim altında olmayan tesis bölümlerinde çalışılacağında gerilim altında bulunan öteki bölümler nedeniyle çalışanların her hangi bir tehlikeye uğramaması için gerekli önlemler alınacaktır.61 inci maddedekilerin dışında örneğin şu önlemler alınabilir:- Gerilim altındaki tesis bölümlerinin kapatılması ya da yalıtkan bir kılıfla örtülmesi,- Çalışma sırasında sürekli gözetim,- Çalışma yapılan yerin bir engelle çevrilmesi. Ancak, bu durumda aygıtlarla tehlikesiz ve serbest olarak hareket edilebilmelidir.

 
merhuma ALLAH rahmet eylesin.
gerisi ilgi alanım dışı
 
yg manevra'yı sadece ekat belgesi olan teknisyen,tekniker veya mühendis yapar ( mühendislerde ekat istenmiyor)

tedaşda görevli normal kesme-bağlamada çalışan teknisyen bile og de ekat belgesi olmadan kesim yapamaz

trafo sahibi durumu önce bağlı olduğu işletmeye bildirmesi lazımdı işletme o hattın fiderindeki hattı açıp-topraklayıp gerekli onarımı yapar

eğer trafo tedaşa ait değilse (özel bir trafo) ise bile dışarda og işi yapan bir firmayla görüşüp , o firma tedaşa o trafoda bakım yapılacağını söylemi lazım ve tedaş da görevli ve yetkisi olan kişi hattın enerjisini kesdikten-toprakladıkdan sonra firmada görevli şahışın og sigortasını takması lazım

basit bir iş gibi görünen ayrıcı açma bile iş güvenliği önlemini almazsanız canınıza mal olur hiç direğe çıkmayın yükü veya yüksüz hatta ayrıcının kolunu çektiğinizde ayrıcıda gevşek duran og sigortası aşağıya düşer altındaysanız iş kazası kaçınılmazdır.
 
Ölenlere Allahtan rahmet geride kalanlara başsağlığı diliyorum.
 
Bizim ilçeye yakın köyde de birisi direkte elektrik akımına kapılarak vefat etti. Allah rahmet eylesin hepsine...
 
Eğer Tedaş santralindeki teknisyen "sen değiştir işimiz yoğun" gibi ifadeler yada telsizde talimat gelmemişse kayıtta yoksa. Ölen suçlu (Allah rahmet eylesin). Olsa bile çıkan kişi teknisyen de olsa. Og hattı enerjisi kesik dahi olsa Istanka ile kontrol etmeden çalışma yapmaması gerek. Hatta çalışacaksa ise topraklama yapması gerek. Dikkat edin hep ölen suçludur raporlarda genelde böyledir. Eğitimlerde de bu anlatılır.
 
Ayırıcılardan sonraki hat uzun ise ayırıcı topraklıdır. Enerji kesildiğinde giden hat otomatik olarak topraklanır. Bazen dış etkiler sebebiyle ve ayarsızlıktan enerji ve toprak bıçağı birlikte çalışırken zorlanıyor. Bu durumda çok bilmiş ustalar mekanizmayı söküyor ve enerji kesilince giden hat topraklanmıyor. Daha sonra direğe çıkan kişi eliyle veya ayağıyla toprak bıçağını kapatıyor. Onun dışında yetkili olmayan ya da yanında yetkili olmayan direğe çıkamıyor. Bu olayda suçluyu bulmak zor. Allah rahmet eylesin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,394
Mesajlar
917,213
Kullanıcılar
450,279
Son üye
tesla444

Yeni konular

Geri
Üst