Neden 24V DC kullanılıyor?

Katılım
17 Mar 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
Değerli arkadaşlarım;

Firmamızda meslektaşlarımızla yaptığımız tartışmada tamamen mantıklı diyebileceğimiz bir sonuca ulaşamadık. Neden endüstride enstrumanların, PLClerin v.b. ekipmanların besleme, sinyal, kontrol voltajları 24V DC ?

Zamanı olan arkadaşlar yorumlarını paylaşırsa memnun olurum.
 
Bu konuyu aslında çok detaylandırıp budaklandırmaya gerek yok.Sonuçta artık global olarak düşünmemiz gerektiğinden üreticilerin,kullanıcıların üretilen malzemelerde standartlaşmaya gitmesi gerek.Kullanılan röle plc vb. cihazların içerisinde bulunan parçalarda belirli bir standart dc gerilime göre 5V,12V,24V vb. sağlıklı olarak çalışması,gerek aynı bölgede,gerekse de dünyanın öbür ucunda bile olsa kullanımda büyük bir sorun yaşanmaması için bu tür uygulamaların olması çok yararlı bir düşüncedir.

Düşünsenize x markasının bir y ürünü bozulduğunda,aynı ürünün yerine konulacak bir z ürününün farklı gerilimde çalışması nedeniyle sistemde yapacağınız masrafı.

Umarım bir nebze açıklayıcı olmuşumdur,saygılar..
 
110 Volt 60 Hz ve 220 Volt 50 Hz O dönemdeki mühendislerin (Tesal-Siemens) en uygun bu olur hesabıyla belirlenip standartlaşmış değerlerdir. Günümüz tekniğiyle en uygun 220 Volt 60 Hz Hesaplanıyor....

12 volt ve 24 volt ta ise belirleyici olan pil voltajıdır. Bir kimyasal batarya gözünden 1.2 volt elde edilebilmiş. 10 ve 20 bataya gözünün seri bağlanması sonucu iş yapabilen enerjiler elde edilmiş ve bu şekilde standart oluşmuştur. Neden 15 batarya gözü kullanılmadığını 1900 lü yıılara gidip o günün mühendislerine sormak gerekir. Belki bir yerlerde yazmışlardır.... 110 ve 220 nin açıklamaları var.
 
PLC lerin bağlı bulunduğu saha kontrol elemanlarının çoğu 24 v dc de çalışır Dünya standartını bu şekilde belirlemişler demek ki. Örnek vereyim selenoid valfler, kontaktörler. Genelde çek bırak sistemine göre imal edilen saha kontrol ekipmanları elektrobobinle çalışır. Elektrik kesintilerinde Akü voltajını dikkate alarak bu şekilde bir standart konulmuşta olabilir
Yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar.
.
 
benimde aklıma takıldı asıl sorun 24 volt dc ile ne çalışır değil 24 volt standart olarak alınmasının sebebi nedir dahamı kolay elde edilebilir olması yada convertor hesaplarının daha mı basit olması yada tarfoların daha mı kolay üretilebilmesi ?önemli olan standartlaşan değerin nedeni?
 
Bence 24 Volt seçilmesinin sebebi Hayati telikesinin bulunmayışı, izolasyonunun kolay olması gibi sebepler Tabi dikkat ederseniz birçok ürün 30 volta kadar sorunsuz çalışır. Bu voltajdan sonrada artık tehlikeli olmaya başlıyor. Malum 50 Volttan sonrası teshlikeli kabul ediliyor.
Peki neden daha küçük değil mesela 5 volt o zamanda voltaj çok küçük olduğu için ilgili cihazların çalışabilmesi için daha büyük akıma ihtiyaçları olacaktı. Buda kullanılan malzemelerin Ebat ve kesitlerinin artmasını gerektirecekti.
Mesela 20 W bir cihaz 24 volt ile 20 / 24 = 0,83 A.
yada 20 W bir cihaz 5 volt ile 20 / 5 = 4 A.
 
Mühendisliğin özü her ne kadar bir şeyi daha ucuz ya da daha kolaya üretebilmenin yollarını bulmak olsa da, mühendisler zorlanmayı sever. Hayret ki 22,817V gibi bir değeri stantard almamışlar:]
 
Bence 24 Volt seçilmesinin sebebi Hayati telikesinin bulunmayışı, izolasyonunun kolay olması gibi sebepler

Endustriyel çalışmalarda 24V kullanılımının yaygınlaşmasının sebebi GÜVENLİK tedbirleridir.
 
24 volt pil ve akü voltajlarının kesişim noktalarından birisidir. ilk üretilen piller 1,5 volt ve 1,2 volt üretiyordu ayrıca yapılan akülerdeki hücre voltajı 2 volt olmaktaydı bu sayıların en küçük ortak katı 6 volt olmaktadır bu sebeple 6 volt ve katları devrelerde kullanılmaya başladı. kullanılan sistemler içerisinde kişileri koruma işlevide göz önüne alındığında kullanılacak malzemelerden çekilecek akım ve bu akıma dayanabilecek kesit gerilim düşümü vb. hepsi gözönüne alınarak en uygun kontrol voltajı olarak 24 volt seçilmektedir.
 
Şu anda tüm avrupa ülkelerinde kullanılan enerji 42v un altında geneldede 24v dc enerji tercih edilmektedir.Burada 24v enerji kullanılmasında ise 1. derecede insan unsuru ön planda tutularak elektrik çarpmalarına karşı önlem alınmaktadır.Ben im çalıştıgım iş yerindede çogunlukla 12v -24v dc enerji kullanılmaktadır. katkım oldu ise ne mutlu...saygılarımızla
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,307
Mesajlar
916,564
Kullanıcılar
450,144
Son üye
Saffetarli

Yeni konular

Geri
Üst