Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretmek

Merhabalar ŞEF abim...
Kısa bir sorum olacak...
Rüzgar türbini ile ilgili olarak bir arkadaşım yurt dışında bir uygulama görmüş. Orada senin bu yapmış olduğun rüzgar gülü gibi bir araç ile bir evde akü dolumu yapılıyormuş. Fakat güneş panelleri ile de takviyeli olarak destekleniliyormuş... Sence günümüz imkanları ile evlerimizde kesintisiz olarak elektrik enerjisini böyle çalışmalar yaparak kullanabilir miyiz sence?
Benim kafama mantıken yattı teorik olarak fakat teknik anlamda biraz düşünmekteyim. Senin ve de diğer kardeşlerimizin de fikirlerini almak istediğim için burada dile getirmek istedim... Hadi hepinizi yaratan Allaha emanet ederek hayırlı ve de güzellik dolu, başarı ve bol kazanç dolu günleri görebilmenizi temenni ediyorum. Hoşçakalın...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayın Kasım Yılmaz hocam !
Zaten bu sistem güneş pilleri ile desteklenirse tadından yenmez. Bol rüzgar alan bir yerde gündüz güneş pilleri ile, gecede rüzgar gülü ile kesintisiz elektrik üretilir.

Tabi her ne kadar elektrik üretilse de bu ancak aydınlatma, buzdolabı, müzik seti, televizyon gibi cihazların çalışmasında faydalı olur. Tutup ütü yapmaya kalkarsak ya da çamaşır mak. bulaşık mak. elektrikli şofben gibi cihazlar kullanmak istersek gücü yetmez. Nihayetinde en fazla 2000 veya 3000 watt'lık invertör kullanabiliriz.

Hayırlı akşamlar diliyorum. Hoşçakalın.
 
benim aklımdanda hep su geçer. rüzgarla suyla vb. şeylerle çalışan bi alternatörün önüne alternatörün (hangi devirde hangi voltajı verdiğide önemli tabi) çalışma devrinde dönen bi elektrik motoru bağlayıp, alternatöre motoru çalıştıracak ilk hareketi verdiğimizde sürekli bi elektrik elde etmiş oluruz. ben böyle düşünüyorum ama hiç denemedim. arabalardaki sistemin aynısı akü + marş dinamosu ile alternatöre ilk hareket sonra aküyü sökün araba çalışıp elektrik üretmeye devam ediyor. bunu yapmayı düşünüyorum teorimde motorun ön tarafına alternatörü arka tarafına hareketi vereceğimiz ????? işte orda kararsız kaldım sizce bu düşüncemde ne kadar haklıyım ve ne kadar başarılı olurum. maliyet sanırım biraz yüksek olacak ama uzun vadede düşündüğüm zaman galiba hayırlı bi iş olabilir. bana alternatöre ilk hareketi nasıl vermem konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
 
rüzgar gülünün milini redüktöre bağlayıp redüktörüde şarj dinamosuna bağlasak deviri artırmiş oluruz.
 
degerli arkadaslar

hepinizin degerli fikirlerine saygi duyuyorum. ben de sizler gibi amatorum. bu konuda bir cok yabanci kaynak var ve sizin cok sorulariniza cevap veriyor. ruzgardan elektrik uretiminin fiziki kurallari var. bu kurallardan habersiz vaktinizi bosuna harcamayin. hazir bir cok projeler var. kendi olanaklariniz ile yapacaginiz ruzgar alternatorleri ( wind power generation) tabiiki sizin hosca vakit gecirmenizi saglayacaktir. ancak biraz detayli meseleye yaklasmak isterseniz size severek yardim etmek isterim. 2001 tarihinden beri teknolojiyi takip etmeye calisiyorum.eletrik hattina bagli olarak hem gunes hemde ruzgar gulunden uretilen elektrik sistemi icin do-it-yourself wind turbine solar panel installation -home solar installation adresi harika bilgi veriyor. Tom's 18 ft diameter Wind Turbine and 140 ft Tower bu adrestede cok detayli fikir verir. kolay gelsin.. paylastikca cogalir bilgi

ermahlu
 
temmjuz 2008 de kanunda yapilan degisiklik ile 500kw altindaki uretim tesisleri her turlu lisans ve sirket kurma zorunlulugundan ari kilinmistir. ben konu ile aratirma yapiyorum. netlesince sizinle payasirim. iki husus mevcut yasalar ve teknoloji..
mevcut teknoloji on-grid modellerini mumkun kilmaktadir.. yani urettiginiz enerjinin fazlasini sisteme satiyor, eksik olani aliyorsunuz. net rakam ne ise onu oduyosunuz. bazen alacakli bir cikabilirsiniz. ancak turkiye de henuz isin kanunu olmasina ragmen yoinetmelik cikmadigi icin henuz netlik yok. ancak pek yakinda halolur diye dusunuyorum.
 
sayin sef

videonuzu izledim. dikey ruzgar gulunuz cok guzel gorunuyor. yaninda da yatay ruzgar gulunu de goruyorum. anladigim kadari ile ,yanlisim varsa duzeltin, dikey ruzgar gulune bir ruzgar celen(kuyruk) yapmaya calisiyorsunuz!! VAWT tipi turbinlerde eger kanatciklar sabit ise bunu yapma sansiniz yoktur. ancak kanatciklar oynak ise dizayn olarak ekleyebilirsiniz. sizin vedeonuzdan gordugum kanatciklar sabit oldugu yonunde idi. masraf etmeden biraz daha arastirmanizi tavsiye ederim ... Wind turbine - Wikipedia, the free encyclopedia ikinci web sitesi YouTube - Vertical Axis Disk Wind Turbine
eger turkiyeden www.youtube.com e girebilirsen daha da link atabilirim.
selamlar
ermahlu
 
Son düzenleme:
Sektörmaden - Madencilerin Haber Portalı - Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik

ANKARA -5784 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununda Yapılan değişiklikler, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğine yansıtıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), "Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin "Tanımlar" başlıklı 4'üncü maddesindeki "dağıtım tesisi, kontrol anlaşması, kojenerasyon, özel direkt hat, tedarikçi, uluslararası enterkonneksiyon şartı, yan hizmetler, yan hizmetler yönetmeliği, mikro kojenerasyon tesisi" tanımları yeniden düzenlendi.

Buna göre, kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere elektrik enerjisi üretimi yapan ve iletim veya dağıtım şebekesiyle bağlantı tesis etmeden çalışan tesis veya ekipmana sahip gerçek veya tüzel kişilerin lisans alma yükümlülüğü bulunmayacak.

İlgili mevzuatta belirlenen değerin üzerinde verimliliği bulunan kojenerasyon, mikrokojenerasyon ile yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücü azami 500 kilowatt (kW) olan üretim tesislerinin lisanssız faaliyette bulunmasına ilişkin hususlar yönetmelikle düzenlenecek.


bilginize
 
Bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum sn. EMRAHLU ustam. Sizin verdiğiniz linklerin birçoğunu önceden izlemiştim. Boş vakitlerimde net' te devamlı araştırıyorum.

Ayrıca dikey türbinde rüzgar çelen kelimesini kuyruk olarak algıladınız galiba. Buradaki rüzgar çelen kelimesi, yatay eksenlilerde olduğu gibi yüzünü rüzgara döndermek için kullanılan kuyruk değildir. Rüzgar hangi yönden eserse essin dikey eksenlilerde dönme çok rahat olur. Esen rüzgar kanatların içini doldurup dönerken kavisli kısmıda rüzgara karşı bir direnç oluşturduğu, o direnci sıfıra indirmek için rüzgarı kanatların dışına itmek için düşünülmüş bir sistemdir. Tabi bu rüzgar çelende haliyle rüzgar yönüne dönmesi için bir de kuyruk ihtiyacı olacak. Bu bahsettiğim çok zor bir uygulama olacağı için başka bir yöntem uygulayacağım.
Saygılar. Hoşçakalın.
 
sayin sef

ustalik payesi ile ifadeniz hos olmasina karsi ben sadece bir amatorum. dikey ruzgar tribunleri ile ilgili dediginiz gibi bir cok video sitelerde mevcut. sabit kanatlari olanlarda bir yonlerdirme aparati (ruzgar celen) gormedim. ruzgar ve sivi hareketleri her sekilde bir direnc yaratir, bazen akisin kendisi dahi. hareketi alternatore aktarirken kullandiginiz mekanik sistem ile ilgili cozumunuzu paylasmak isterim. cin uretimi dikey alternatorler mevcut onlardan mi kullandiniz

tesekkurlr
 

Forum istatistikleri

Konular
128,252
Mesajlar
916,232
Kullanıcılar
450,072
Son üye
metin ersoz

Yeni konular

Geri
Üst