Reaktif düşüyor kapasitif yükseliyor ikiside cezada?

agesiss

Üye
Katılım
16 Ara 2008
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
44
yeni bir trafo tesisi ve kompansazyonu kurduk kapasitif oranı % 40 lardan %30 lara düşürdük hergün 1 puan düşüyor sorun yok, fakat kapasitif oran %16 lardan az da olsa yükseliyor, bu nden yükselir bağlantılar doğru sistemde rg12-3cs mevcut iyi çalışmalar...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
kademeye alma ,çıkarma sürelerini düşür....bide öyle dene
 
yazdığından anladığım kadarıyla kapasitif oran yüksek ve düşmüyor , yeni kurduğunuz sistemde 1. aydınlatmalar elektronik balastlı ise devreye sürekli kapasitif yük basar 2. kurduğunuz yeni sistemde ups varsa devreye kapasitif yük basar , 3. olarak sunu diyebilirim kademe ayalarını bir daha gözden geçirin 3 faz akımlarında eğer dengesiz bir dağılım varsa kademelere monofaze kondansatör ilave etmeniz gerekmektedir.
 
arkadaşım bu gibi durumlarda dengesiz kompanze mevcuttur eğer kondansatör sıralamam doğru değilse bu da yapabilir tesisteki güçlere göre dizayn yapılmamış ise buda bir eksikliktir eğer bir tesiste değişken yükler yok ise röle devreye sık sık girip çıkıyorsa bu dengesizliktir
 
bu sıstemde güç faktorune gore kompanzasyon yapan bır role kullanırsan kesın cozuma ulasabılırsın
kaelın yenı versıonu var kombı 18 pc
 
Trafo gücünüz ve sabit bağladığınız kondansatör gücü nedir (sayacınız OG da varsayılarak)
 
mustafa bey haklı sistemde harmonik olabilir.cosfi yi 00,99 a çekin birkaçgün deneyin.çift taraflı yazmaya başlar ise sayacınız o zaman kondansatör dizilimini gözden geçirmeniz gerekir.bu durumda yükünüz dengeliyse kondansatörleriniz dallar arası değer kaybetmiş olabilir bu durumdaki kondansatörleri değiştirmeniz gerekir.yok yükünüz dengesizse monofaze kondansatör dizilimini gözden geçirmeniz gerekir.
 
1-yeterli kademe çeşitliliğinin olmaması ( daha çok ara değerde kondansatör kullanmalısınız)
2- kompanzasyonun yavaş olması.
3- dengesiz yüklenme ( dengesiz akım çekilmesi, ya da, fazın birinin kapasitif, birinin endüktif olması)( çözüm olarak monofaze kondansatörler eklemelisiniz)
4- Sabit grup iyi ayarlanmadığı için, gücün az çekildiği saatlerde, sabit gruptan ötürü kapasitif yazılması.

Harmonik olsa bile, PF okuyan röle olsa bile, kompanzasyon pf ye göre nasıl yapılır ki? THD %30 dan fazla ise, sayaç ta PF okuyorsa, çözüm: 1-) 20-30 000 dolar yatırım yapıp, harmoniği azaltmak
2-) PF yazmayan, cosfi yazan sayaç almak
 
harmonik varsa pf<cos fi olur.bu durumda röleniz cos fi ye göre çalışıyorsa cosfi yi indüktif tarafa çekerek ceza yemekten kurtulursunuz.
 
harmonik varsa pf<cos fi olur.bu durumda röleniz cos fi ye göre çalışıyorsa cosfi yi indüktif tarafa çekerek ceza yemekten kurtulursunuz.

Hocam, bu sebepten yediği cezalar fizana ulaşmış birisi olarak konuşuyorum :)
cosfisi 1 olan ve yaklaşık %40 thd si olan bir sistemde, yine yaklaşık olarak söylüyorum( şimdi hesapla uğraşmayalım) PF 0,60 civarı oluyor.Bu da ceza demek.Cosfiyi 0,99 yaparsanız, PF daha da aşağı düşecek ve yine endüktiften ceza yiyeceksiniz. Madem endüktiften ceza yiyoruz, o halde şebekeyi kapasitife çekelim derseniz , mesela cos fi yi 0,99999999 yaparsanız dahi, bu sefer 0,60 civarı olan PF miz, kapasitif yöne kayacaktır ve, bu sefer de kapasitiften ceza yiyeceğiz. kondansatör devreye almak ve çıkarmak suretiyle, yapabileceğimiz tek ayarlama, cezaya kapasitiften mi girelim, endüktiften mi girelim ayarlaması olacaktır.
Eğer THD az ise, ama yine de cezaya giriyorsak, belki sizin kael varkombiniz, klasik röleler içinde tek çözüm olabilir. Endüktifi yazar, tam cezaya yanaşınca, kapasitife geçer. Ama malumunuz, bu durumu kurtarmak olur, çözüm olmaz.
PF=m.cosfi formülüne göre, m harmoniğe bağlı bir değer olduğu için, m kısmı 0,70 ise, cosfiniz de alabileceği en iyi değer olan 1,000000 ise bile, ceza kaçınılmaz olur. bu durumda, siz kondansatörleri devreye alıp çıkararak, cosfi yi, 0,50 ila, kapasitif 0,50 arasında değiştirebilirsiniz( kapasitif 0,50 örnek değer, daha çok kondansatörler düşürülebilir) ama kesinlikle harmoniğe müdahale edilemeyeceğinden dolayı, PF iyileştirilemeyecektir. PF yi iyileştirmek için, tek yol, harmoniği azaltmaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,396
Mesajlar
917,247
Kullanıcılar
450,282
Son üye
emrekrtd11

Yeni konular

Geri
Üst