Sarjj regulatorune amper metre baglama

Musakilic

Üye
Katılım
16 Ara 2007
Mesajlar
124
Puanları
1
Yaş
39
Elimde 80 amper solar şarj regulatoru ve 100 amper şönt ve DC metre var bunu güneşten gelen amperi olmek için kullanacağım bağlantısını nasıl yapacağım yardım ederseniz sevinirim
 
şont direncini şarj regulatoru ile aku arasına seri bağlayacaksınız. Sont direncinin iki ucunu olçu aletine gireceksiniz.

elinizdeki urunun resmini eklerseniz nereye hangi uç bağlanacak bakabiliriz.
 
Elindeki şönt voltmetre işine yaramaz. DC 10A lik panel ampermetreyi. Solardan gelen artı kabloya seri bağla.
 
Ustad 40amper geliyor panelden cihaz hemen yanar onun için şönt kulanacagim
 
şont direncini şarj regulatoru ile aku arasına seri bağlayacaksınız. Sont direncinin iki ucunu olçu aletine gireceksiniz.

elinizdeki urunun resmini eklerseniz nereye hangi uç bağlanacak bakabiliriz.
Çizim yapabilirsiniz bendeki amper metrede toplam 5 kablo var
Bunlardan kırmızı siyah bir yere bağlı diğer ucu ayrı bir gurup
İki gurup olan voltajı oluyor diğer içli gurup amper ile sont bağlantısı için nasıl olacak
 
Tamam dostum akşam unutmazsam pc ye geçince çizer yuklerim. Unutursam hatırlatırsınız iyi olur.

şont direnci bu urunle beraber geldi değil mi?
 
oradaki akımı ölçmek şöntün üzerine düşen gerilimi ölçmek demektir.Kirşoff kanununa göre orada ki şönt direncini hesaplayarak akımı bulabilirsin.
 
21jzZ0.jpg


Merhaba.sn.Serkan_48 bağlantı şeklini size güzelce de açıklamış,ben de şönt dirençli bir resim üzerinden genel olarak şönt ampermetrelerin bağlantı şeklini açıklamaya çalışayım. Şönt direnç örneğin 40 amperlik olan solar güç kaynağı çıkışına seri olarak bağlanır,resimde boşta kalan kablo tutucu (pabuç) uçlarındaki bu şönt dirence ise bu ampermetre uçları tam paralel bağlanır.Bu bağlantının amacı ölçü aletinin (Ampermetrenin) skala (ölçüm) değerini amperin bir zarar vermesine meydan vermeden de büyütmektir.(Yani daha yüksek amperi skala değeri olarak ölçen ampermetre yerine uygulanan bu çözümle)

Ampermetreler elektrik devresine her zaman seri bağlanırlen,devreye palalel bağlanan şönt direnç bir hesapla,ohm kanununa göre hesaplanarak mutlaka seçilmiş olmalıdır.Bu şönt direncin gücü/omaj değeri gereğinden yüksekse gelen amper çok yüksekse analog ampermetrenin iç bobiniyle belirli amper giriş sınırı olabilen dijital ampermetreli ölçü aletleri zarar görebilir,gücü/omaj değeri asıl olması gerekenden düşükse skala (ölçüm) değerini en son ve en baştaki değerler arasında çok rahatça da okuyamazsınız,yani bu ölçü aletinin tamamını değil,çok küçük bir skala kısmını okuyabilirsiniz.

Ohm kanununa göre direnci (Omajı) çok olandan daha az,direnci az olandan ise daha çok akımın geçmesi prensibiyle,bu ölçü aletinden onu çalıştıracak ama bozmayacak kadar,şönt dirençten ise bu akımın büyük çoğunluğu emniyetle geçerek,yani geçen bu akım önce 2 kola ayrılıp sonradan bu kollar tekrar birleşerek seri elektrik devresi tamamlanmış olur.Gerilim düşümü 2 kola ayrılan bu R1 ve R2 direnç uçlarında ayni olur,ama geçen amper değerleri birbirinden çok farklıdır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,330
Mesajlar
916,742
Kullanıcılar
450,172
Son üye
ismailgurel39

Yeni konular

Geri
Üst