Step motor surucu ve akım kesici devresi yapımı ile ilgili bir sorun

serkank

Üye
Katılım
1 Eki 2008
Mesajlar
151
Puanları
1
Yaş
39
Mosfetler ile step motor kontrolu yapan bir devre yaptım.

Step motorun akımını limitlemek için bir devre eklemek istiyorum ve bu konuda yaptıgım araştırmada seri bir direç üzerinde olusan akımı bir opamp ile veya baska bir analog olcucu ile yapıldıgını gordum.

Bende bir pic ile bunu yaptım. Fakat bu akım olcen devrenin seri direncini stepmotor surucusunun mosfetlerine bagladıgımda sorun oluyor. Direnci 12volt besleme girişine taktıgımda veya mosfet - gnd arasına taktıgımda motor calısmıyor.

Direnc degerimi buyuk , yoksa direnci yanlıs yeremi uyguluyorum anlamadım..
1K , 470 Ohm ve 47 ohm dirençlerini denedim tek tek olmadı..
 
Öncelikle direnci moslar ile şase arasına bağlamalısınız. Mosların üstüne bağlanırsa PIC'e yüksek voltaj gelecektir.
İkinci olarak seçtiğiniz direnç değerleri çok büyük.. Motor akımı belli değil ama örneğin 1A olsa 47R lik direnç kullanmanız durumunda besleme voltajının 50-60V ve üzerine çıkması gerekir. Direnç üzerinde de 47V kalır ki bu değer PIC ile ölçülmeyecek kadar büyük..

İki yol izleyebilirsiniz. Birincisi opam vs ile uğraşmamak için çekilen max akımda, üzerinde max 5V kalacak bir direnç değeri seçilebilir. Ki bu durumda direnç üzerinde de güç harcanacağı için direncin uygun wattlı bir direnç olması gerekir.
Diğeri ise 0.1ohm gibi düşük değerli bir direnç kullanıp, direncin üzerinde kalan voltajı bir opamp ile uygun seviyeye yükseltip bu şekilde ADC ye girebilirsiniz.

PIC 'i hiç işin içine katmadan akım sınırlaması yapmak için de; yine bir opamp veya komparator kullanabilirsiniz. Ölçülen akımı yani direnç ile mos arasındaki gerilimi opamp ın+ girişine (veya opamp çıkışının nasıl kullanıldığına göre eksi) girip, eksi girişine de bir pot ile ayarladığınız referans gerilimi verip, referans gerilimin üzerinde ölçülen gerilim seviyelerinde opamp/komparator ın çıkış vermesini sağlamak mümkün.. Bu çıkışıda bir şekilde mosları kesime götürmek için kullanabilirsiniz. Geri besleme üzerine bir RC devresi ekleyerek mosların ara bölgede çalışmamasını sağlamak da mümkün.. Bu tekniğin genel adı chopping. Chopper devreleri şeklinde bir arama ile daha detaylı bilgiye ulaşılabilir.
 
Evet chopping 'i de arastırdım zaten orda gordugum icin bunu yapmaya çalışıyorum. ama bu direnç olayını anlamamıstım.
0.1 gibi bir direnç değeri olusturdum ve onla deneme yaptım MOS ve GND arasına koydum direnci . Motor Dondu fakat motorun torku çok azaldı bu direnç yuzunden.

Akım kontrol uygulamadan sadece bu direnc takılıyken motor torku az olmasına ragmen MOSFET ler yine aynı şekilde ısınmaya devam ediyor.

Aksam vaktim olursa tekrar deniyicem bunu.
 
ya bir kactane mikrostep kapasiteli entegre bakmıstım . alegronun da bipolar step surucu entegresi a4983 baktım umraniyedebulamadım .. kadıkoy -karakoy gitcek vaktim hicolmadı oralara bakamadım.
belki daha sonra kart bile alırım. ama yinede bunu yapmayı kafaya taktım...
 
Arkadaşlar Surucuye akım kesici devresini uyguladım. Test ettim.
Guc kaynagı 12v akım 1.30 ile 0.5ma arası ayarlıyorum akım 1a den fazlayken motor normal calısıyor

18v 3a bir guc kaynagı baglayıp akımı 1a veya üzerine ayarladıgımda motor 12V gibi normal calısmıyor donusu yavaslıyor ve degisik bir ses geliyor. Normalde Hızlanması gerekmiyormu ?
guc kaynagı bir laptobun guc kaynagıydı.. acaba bu sorun neden olur ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,399
Mesajlar
917,271
Kullanıcılar
450,291
Son üye
elifaras

Yeni konular

Geri
Üst