tanQ ve cosQ arasındaki ilişki

b a k u n

Üye
Katılım
10 Ocak 2012
Mesajlar
201
Puanları
1
Yaş
37
arkadaşlar merhaba;

hedef cos(fi) yerine hedef tan(fi) set etmek ne demektir? röle üzerinden nasıl yapılmaktadır?

hastanedeki kompanzasyon panomuzda cos(fi) yi istediğimiz değere getiremeyen bir firma tan(fi) ile oynayarak istenilen değeri elde ettiğini söylemişti. cos ve tan arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde anlatacak bir üstad arıyorum.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Cos(fi) ile tan(fi) tirgonemetrik terimlerdir. Yani akımla gerilim arasındaki açının cos(fi)'sini biliyorsanız buradan tan(fi)'yi elde edebilirsiniz. Yalnız akım gerideyse ve ilerideyse cos(fi) sürekli pozitif çıkar. Akım ilerideyse tan(fi) negatif(yük kapasitif), gerideyse tan(fi) pozitif(yük endüktif) çıkar. tan(fi)=sin(fi)/cos/(fi)'dir. tan(fi)=(Karekök(1-coskare(fi))/cos(fi)'dir. cos(fi)'nin tan(fi)'li ifadesini de uzun bir trigonometrik işlem sonucu bulabilirsin.
 
Benim anladığım ; hedef tanfi sistemi istediğiniz bölgede çalıştırmanıza yarayan bir özelliktir. İstediğimiz bölge nedir.? diyelim ki bir tesis endüktif sınırların üzerine çıktı ve cezada. Bu durumda yapılması gereken şey sistemi hep kapasitifte çalıştırmak ve endüktif değerin ilerlemesini durdurmaktır. Normal olarak cosfi ayarı yapsak, her halukarda sistem endüktif bir değer yazar. Oysa hedef tanfi değerini, cosfi değerini - olacak şekilde ayarlarsak, endüktif değerin ilerlemesi durur buda endüktif cezada olan bir sistemin cezadan kurtulmasını sağlayabilecek bir özelliktir.

Gerçi endüktif sınır değerini aşmış bir tesise, ilave sabit kondansatör koyarak ta endüktif değeri sabitleyebiliriz ama bu özellik ile buna gerek kalmadan bu iş yapılmış olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,271
Mesajlar
916,365
Kullanıcılar
450,098
Son üye
akaremir31

Yeni konular

Geri
Üst