Tedaş fazların yerini değiştirmiş endüktif miktarda yükselme kapasitifte düşme oldu

utquick

Üye
Katılım
21 Nis 2009
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
43
Tedaş fazların yerini değiştirmiş endüktif miktarda yükselme(%30) kapasitifte düşme oldu.(%0.05) Acaba sorunun kaynağı tedaştan mı kaynaklanmakta yoksa güç rölesi mi bozulmuştur yoksa sayaç mı gitmiştir sayaçta 123 rakamları ve yanındaki semboller yanıp sönmekte sistem 5 yıldır sorunsuz çalışmakta değerler ortalama %10-15 endüktif ve %0-3 kapasitif göstermekteydi ne olmuş olabilir tecrübeli arkadaşlarımın önerilerine ihtiyacım var. :confused:
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sayaç doğru yazar.

Ancak reaktif röle modeline göre tekrar bağlantılarının düzeltilmesi gerekir. Elektropan, klemsan, tense, grup arge gibi firmaların akım bağlantı uçlarını düzeltmeniz gerekmektedir. Entes reaktif rölede ise tekrar setup yapmanız gerekecektir. Aksi halde oranların yüksek çıkması normal bir durumdur.
 
Cevap için teşekkür ederim. Sistemdeki reaktif güç rölesi sanırım biraz eski mikrotek rpc189 kullanma klavuzunu bile bulamadım basit bi sistem gibi ben ana Şebeke fazlarının yönünü değiştirsem sorun çözülmezmi tedaşın yaptığının tersi işlem yapmış olcam sonuçta. k ve l uçları benim sistemde R fazına bağlanmış tek akım trafosu var.
 
faz sıralamasının şebekeden değişmiş olmasının bir önemi yok.
sorunu sisteminde araman daha mantıklı olur.Faz dengesizliklerine, biten kondansatörlere, kontaktörlerine bakmanda fayda var.
 
Sn. durceylan ve sn. fabia'nın yazdıklarına katılıyorum. Faz sırasının değişmesi durumunda tek akım trafolu sistem için c/k ayarı yapmanız yeterlidir (Akım trafosunun bulunduğu gerilim değiştiği için).
Sayacın 123 rakamlarının ve anındaki diğer karakterlerin yanıp sönmesi, sayacın faz sıralamasının ters olduğunu gösterir (Ölçüme herhangi bir etkisi olmaz). Sayacınız çok eski bir model ise kapasitif ve endüktif değerlerde hatalı kayıt olabilir ancak. Sisteminizde üç fazlı motorlar varsa eğer, tedaşın faz sırasını değiştirmesiyle birlikte motorların dönüş yönleri de değişir. Kontrol etmenizde fayda var.

Rölenin ön ve arka yüzünün net birer fotoğraflarını yükleyebilirseniz belki yardımcı olabilirim. Bazı röle markaları farklı olabiliyor röleler fakat aynı fason üretim oldukları için başka bir markanın kılavuzu işinizi görebilir.
 
Çok eski olan mikrotek reaktif güç rölesi bozulmuş kafasına göre devreye giriyor girmiyor hale gelmiş zannedersem durum bundan ibaret motordaki dönüş yönleri zaten dediğiniz gibi değişmiş onların bağlantı uçlarını başka arkadaşlar benden habersiz değiştirmişler. Tedaşın bunu kafasına göre yapıp bize söylememesi enteresan korumalarımız olmasa yanacak sistem reaktif güç rölesini değiştirip durumu paylaşacağım. Ayrıyetten tek akım trafosu ölçümde tek faza ait akımı ölçtüğünden daha önceki hesap karıştı hesabı yeni faza ait çekilen akıma göre yapmakta. Bu sistemi bilmemek gerçekten insanı deli ediyor formülü bilinmeyen matematik sorusu gibi. :)
 
İzmir'de Mikrotek adında bir firma var. Bu reaktif Güç Kontrol Rölesini çok yıllar önce belki kendileri üretmiş olabilirler ( bir ihtimal ). İrtibata geçmenizde yarar vardır.
 
bir arkadaşın faz sıralkamasını değiştiridim oranlar düzeldi...x5 sayac...160kva trafo vardı...
 
tek fazdan ölçüm yapan bir röle olan bir sistemde şebekeden faz sırasının değişiminin sonucu hiç bir şey olmaması gerek diyorum ?


(Ölçü sistemi hariç)
 
tek fazdan ölçüm yapan bir röle olan bir sistemde şebekeden faz sırasının değişiminin sonucu hiç bir şey olmaması gerek diyorum ?


(Ölçü sistemi hariç)

Bu sayacın kendi iç çalışma sistemi ile alakalı ,kompanzasyon ile değil...

Faz sırasına riayet edilmeden bağlanan bir sayaç hatalı yazım yapar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,397
Mesajlar
917,252
Kullanıcılar
450,287
Son üye
asımeren

Yeni konular

Geri
Üst