Toprak - Nötr Tespiti Nasıl Yapılır?

Sn.DGN FRT; Nötr ile toprak arasında,nötürün ideal olarak nötr barasındaki bağlantı kusurlarından dolayı 1-2 volt ac. kadar,toprağa göre bir voltaj farkı da bulunabilir,aslında işin en doğrusunda,yani idealinde,nötr-toprak arası 0 volt olarak ölçülebilmelidir.Bu ölçümle de nötr,toprak ayırımı kesinlikle de yapılamaz zaten.Benim sözünü ettiğim konu daha farklıydı.Bir pensampermetre kullanarak,zayıf yapılan toprak ve nötr arasında,fazla güç çeken bir alıcı cihaz (Örneğin yüksek güçlü elektrikli şohben,elektrikli fırın,vb.) her iki farklı hatlardan elektrik çekerken,aralarındaki amper (Akım) farkından yola çıkılıp,şu nötr,şu da topraktır diyebilmekti aslına bakarsanız.Ama temelden topraklaması ideal ve çok iyi olan binalarda,her iki halde de ayni akımın,bu pensampermetreden okunması durumu olacaktır.Buradan da hiçbir sonuca gidilemeyecektir şeklinde,pek de olumlu ve pratik olmayan bir fikri ben dile getirmiştim.

Voltaj ölçümü hem toprak ve hem de nötr tarafında,faza göre 230 volt ac. olarak ölçüldüğünden,bu da her ikisini birbirinden ayırmak için yeterli olamaz hiçbir zaman.Fark görülse belki bir ayrım da yapılabilirdi,ama bu da çok sağlıklı olamazdı,K.A.R.'sinin kesin testine göre.Tek çare K.A.R.'nin açılması ile bunları birbirinden kesin olarak da ayırmaktır,başka bir çözüm yolu hiç görünmüyor.Çünkü asıl referans noktası betona gömülmüş ve ilk renk kodları da belirsizdir,herhangi bir kayıt altına da alınamamıştır.Kolay gelsin.

anladım binbaşı hocam saol.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
BU BİNA ESKİ BİR BİNA MI KARDEŞ YENİ Mİ?
 
kardeşim kendine bi deneme seyyarı yap yani( bi asma duya yarım metre civarında 0,75 kablo bağla ) sonra duya sarı topak ampul tak . sonra bu duyun bi kablo ucnu fazı belirlemişsin zaten faza değdir diğer ucunuda nötr ucuna değdir. eğer ampul ışığı fazla veriyorsa o kablo nötrdür bu işlemi bide topraklamaya değdir eğer ampul ışığı bi öncekinden az veriyorsa o topraklamadır. YANİ IŞIK HANGİ KABLODA DAHA ÇOK VERİYORSA O NÖTDÜR. bilmem anlatabildimmi.
 
kardeşim kendine bi deneme seyyarı yap yani( bi asma duya yarım metre civarında 0,75 kablo bağla ) sonra duya sarı topak ampul tak . Sonra bu duyun bi kablo ucnu fazı belirlemişsin zaten faza değdir diğer ucunuda nötr ucuna değdir. Eğer ampul ışığı fazla veriyorsa o kablo nötrdür bu işlemi bide topraklamaya değdir eğer ampul ışığı bi öncekinden az veriyorsa o topraklamadır. Yani ışık hangi kabloda daha çok veriyorsa o nötdür. Bilmem anlatabildimmi.

hımmm... Güzel bir tekniğe benziyo.. Ya peki topraklama güçlüyse ne olacak? Aynı düzeyde lamba ışık vermez mi? O zaman yine işimiz kaçak akım rolesine kaldı...
 
fazı ve diğer x kablosunu karolesine gir rolenin çıkışına seri lambayı değdir lamba yanarsa doğrudur role açarsa yanlıştır roleye baladığın uç topraktır. slm
Röleye faz ve toprak giriyor, çıkış uçlarında da lamba bağlı..
KAR açar mı bu durumda?
 
ooo sıfıra yakını tutturmak uztalık ıstrer hanı nerede baktım bu mesajı yazanda o yok :D

- - - Updated - - -

kemal özkul ve uzayerigi nde yani
:D
 
tamam ozaman sende nötr ve toprağı ayırmış olursun. nötr toprak arası sıfıra yakın bi topraklamayı ölçü aleti ile ayırt edemessiniz. slm

ooo sıfıra yakını tutturmak uztalık ıstrer hanı nerede baktım bu mesajı yazanda o yok :D kemal ozkul ve uzayerigi için bu söz
 
en güzel ve sağlıklı tespit yönetmini vermişsiniz teşekkürler
 
Ya K.A.R Nötr diye gireceğim uç aslında topraksa? Bu yöntem ok ama nasıl bu kadar güvenebiliyoruz? Yani KAR faz girişine fazı verdik, Nötr girişine de Nötr yerine Toprak girmişsem bu durumda KAR gerçek nötüre bağlantı yaptığımda onu toprak algılayacağından yine atacaktır. Yanılıyor muyum? Ben burayı yapanın. Zira şu an sistemde KAR yok ve onu ben takıcam denemek için.
 
Sonuçta Meger cihazı bulup binanın toprak direncini buldum ama çok zahmetli bir iş. Yukarıdaki soruyu da sadece pratik bir yöntem bulalım diye devam ettim (hani eğer bulabilirsek)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,399
Mesajlar
917,272
Kullanıcılar
450,292
Son üye
resulcelik68

Yeni konular

Geri
Üst