Yıldız Üçgen

660v yıldız olayını biraz açarmısınız? Yani 380 voltu bu etikete göre yıldız bağlarsak ne olur. Üçgen 380 yazıyorken De üçgen 380 bağlarsak ne olur. Resimdeki gibi etiketi açıklarsanız. Yani bu motoru 380 volt ile yıldız ücgen çalıştırabilirmiyim ve De devir yazdığı gibi değişir değilmi sonuç olarak Ekli dosyayı görüntüle 42978
690 V yıldız bağladığınızda zaten sargılara 380 V uygulamış oluyorsunuz. 690 v yıldız veya 380 v üçgen bağladığınızda aynı gücü alırsınız
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Motorlar bir çeşit transformatör olarak düşünmeliyiz.
Bir transformatör boşta teorik olarak hemen hemen hiç akım çekmez iken, sekonderine bağlanan yük arttıkça primerden çekilen akım da yükselecektir.
Motorlardaki sekonder neresidir?
Sincap kafesli motorların rotorları kısadevre edilmiş sekonderdirler aslında. Rotorda herhangi bir yük bağlı değilse, boşta çalışan bir transformatör gibi düşünülebilir.
Motorun rotorunun dönmesini zorlaştırırsak ne olacaktır. (Yüklenme)
Rotor sargılarından geçen akım katlanarak artacaktır. Artan bu akımın karşılanabilmesi için, stator sargılarından çekilen akım da orantılı olarak artacaktır.
Statoru primer olarak düşündüğümüze göre, primer gücünün sağlanabilmesi için bazı koşullar vardır.
380V gerilim uygulaması günümüzde daimi olarak çift faz ile ilgilidir. (Özel durum yoksa) Bir sargıya 380V çift faz vermek yerine, tek faz 220V verirsek motor daha sağlıklı mı çalışacaktır ? :rolleyes: HAYIR.
Üretilmesi gereken güç azalacaktır. Bunun faktörleri.
1 Tek faz ve nötr. VxAxCOSq= oluşturulan manyetik alan. (Güç faktörünü mıknatıs gücü olarak düşünmelisiniz)
2 Çift faz VxAxCOSq =Oluşturulan manyetik alan.
Buradaki ince nüansa dikkat edelim.
Bobinin her ucundan da 220V faz verilmektedir. Sadece ilkinde sargının diğer ucu nötrdür.
Neler değişti.
AC gerilimin alternasları belli bir faz farkıyla bir aşağıdan bir yukardan akarak, bobinde oluşan manyetik alan şiddetini yükseltti.
Peki bu durumda COSq katsayısı hangi yöntemde 1 e yakın olacaktır. Elbette 2. bağlantı yöntemi.
Elde etmiş olduğumuz güç, motorun sekonderine (ROTOR) uygulanan güçten az ise yük primeri yükleyeceğinden dolayı, 380V üçgen bağlanması gereken bir motor, yıldız bağlanırsa ve yükte çalıştırılırsa aşırı yükleneceği için ısınarak yanacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,314
Mesajlar
916,623
Kullanıcılar
450,148
Son üye
AİŞTAR

Yeni konular

Geri
Üst