Kompakt (Tasarruf) Lambaların Klasik Balastlı Flüoresanlarla Kıyası

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,278
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.

Bilindiği üzere ev ve fabrika ortamlarında kompakt ve klasik flüoresan sçiminde çoğu zamanlar kararsız kalınabiliyor.Her iki tipin,diğerine göre avantaj ve dezavantajlarını birlikte inceleyelim.

Kompakt(Tasarruf) lambaların avantajları:

1.Starter(Yanmayı başlatma) problemleri bulunmaz,dolayısıyle bu tür arızalardan ayrıca muaftırlar.
2.Geniş bir Voltaj aralığında(180-240 volt ac.)klasik balastlı flüoresanların, voltajdan etkilenmesinden çok daha az etkilenerek çalışıp,ışık şiddetlerinde daha az azalma göstererek çalışabilirler.
3.Daha az atık ısı üretir,fabrika veya oda ısısını,özellikle sıcak havalarda(Fazla ısınmayan balastları yüzünden) daha az etkileyip yükseltebilirler.
4.Elektronik balast devresi sayesinde elektriği daha az ve verimli kullanırlar.
5.Şebeke güç faktörünü(pfc) indüktif yönden etkilemezler,çok fazla şebeke voltajında düşüklük yaratamazlar.
6.Işık verimleri ve şiddetleri, normal flüoresanlardan oldukça fazladır.(Lümen/watt)
7.Fabrika ortamında fazla sayıda kullanıldıklarında,normal balastlı fllüoresan lambaların güç faktörünün düşük olması nedeniyle yarattıkları güç faktörü bozukluklarına(İndüktif) olan katkıları, bunlarda çok daha azdır.(Belki bünyelerindeki rezervuar kondansatörlerin sayıca gereğinden çok fazla olarak artmasıyla, çok düşük=eser değerlerde şebekenin mevcut kapasitif özelliğini arttırabilirler.)
8.Çevre ve yeşil dostudurlar,ebatları nispeten daha küçük olduğundan,kırılma ve çatlama gibi bazı özel durumlarda,çevreye daha az zehirli civa bileşenini saçabilirler.
9.Toplum olarak, genel bir bilinçle çok fazla olarak kullanılmalarında,ulusal elektrik tüketiminin düşmesini,aydınlatma masraflarının(Çıktılarının) azalmasını,dolayısıyla elektrik enerjisi santrallerinin, gereksinmeden daha az çalışmalarını temin edebilirler.
10.Normal klasik balastlı flüoresanlara nazaran,çok nadir olan durumlar dışında(Hatalı fabrika üretimi,vb.) tamamıyle elektronik gürültülerden(Klasik balastlı bobin uğultularından) muaf olabilmesi,sessiz çalışabilmesı.
11.Voltaj çok düşük ve lamba çok soğuk bile olsa,klasik balastlılardaki ateşleme sorunundan muaf olarak,anında kısmen de olsa yanabilmesi,daha sonra ısındıkça da,tüm kompakt lambanın, normal olarak,tüm yüzeylerinin ışıkla kaplanarak, ışığını tam verimle ortama verebilmesi.(Yayabilmesi).

Normal flüoresanlara göre dezavantajları:

1.İlk satın alış fiyatlarının biraz daha yüksek olabilmesi.
2.Belirli bir voltaj ve frekansta kullanılması,dimmerle(Işık kısıcı,ayarlayıcılarla) kullanılamaması.
3.Çok sık açma-kapamada kullanım ömrünün iyice azalabilmesi.
4.Nemli yerlerde kullanımdan,normal klasik flüoresanların balastının etkilendiğinden daha fazla etkilenmesi.
5.Açık havada(Bahçede,sokakta,vb.)armatürsüz ve balonsuz(Karpuzsuz) kullanımda,sıcaklık değişimlerinden daha fazla etkilenip kullanım ömrünün çok kısalabilmesi.
6.Merdiven(Koridor) aydınlatmasında ve acil aydınlatma sistemlerinde kullanılamaması.
7."A" enerji sınıfında ve popüler olan markalarının,fiyat olarak daha yüksek olabilmesi.
8.Normal flüoresan ampüllere nazaran,daha yüksek yoğunluk ve şiddette ışık verdiklerinden,iş ortamı dışında,ev içindeki kullanımlarında,ışık kalitelerinin,yumuşak ve dağınık olmamaları yüzünden,göz sağlığı için, armatürsüz ve ışık dağıtıcısız olarak kullanıma pek uygun olmamaları,özel ışık yayıcı ve ışık dağıtıcı armatüre gereksinim duyabilmeleri.
9.Transistör ve kondansatörleri aşırı nemden,çalışma ortamından,normal klasik balastlarda olduğundan çok daha fazla etkilenip,bazı özel durumlarda da, sürpriz yaparak,çok kısa zamanda bozulup devre dışı kalabilmesi.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,112
Mesajlar
933,236
Kullanıcılar
453,174
Son üye
dogukankaragoz
Geri
Üst