Bilezikli asenkron motorlar

yener74

Üye
Katılım
1 Eki 2007
Mesajlar
418
Puanları
6
Yaş
50
Selamlar
Yeni bir iş yerinde işe başladım ve daha önce hiç bilezikli tip asenkron motorlar ile çalışmamıştım.Burada büyük güçlerde bu tür motorlar kullanılıyor.Bu motorlar okulda öğrendiğimiz şekilde halen stator devresine seri direnç sokarak yani kademeli olaral çalıştırılmaktadalar.Bilezikli asenkron motorlar ve yol verme sistemleri hakkında bilgisi olan arkadaşımız var mı:?
Bu motorları sürücü ile kaldırmak sorun olurmu:?
NOT:Bu motorlar devamlı çalışmamakta durup kalkmalı çalışmaktadırlar.
 
Bilezikli asenkron motorların stator devresine direnç sokularak yol verilmez rotor devresine direnç sokularak yol verilir Bilezikli asenkron motorların kalkınma momentleri çok yüksek olduğu için yük altında bumotorlar çok rahat kalkınmaktadır. rotor sargılarına bağlanan dirençlerin kademeli olarak devreden çıkarılması ile motora yol verilir yol verme direnci rezistans yada sulu reosta dediğimiz çamaşır sodası su karışımı ile yapılmaktadır.Motora yol verildikten sonra bilezikler üzerinden rotor sargılarının kontaktör yardımı ile kısa devre edilmesi gerekmektedir.Softstarter yada sürücü ilede motora yol verilebilir motor rotor sargı uçları kontaktör yardımı ile kısa devre edilir ve sürücü stator uçlarına bağlanır.ekte 500kw bilezikli asenkron motoru inceleyebilirsin.
 

Ekli dosyalar

  • DSCI0024.jpg
    DSCI0024.jpg
    85.9 KB · Görüntüleme: 473
Moderatör tarafında düzenlendi:
cevabın için teşekkürler
peki bu motorları başka bir şekilde sürmenin imkanı var mı:?
 
sürmeden kastın motor devir ayarı yapmak gibi bir niyetin varsa motor stator uçlarına şebeke gerilimini verip rotor uçlarına köprü diod takıp araya reaktör koyup 6 adet tristör ile trafo üzerinden şebekeye besleme yapabilirsin kaymayı ayarlayarak uygulamalarda bilezikli motoru dc motor gibi devir ayarlı çalıştırma işlemleri denenmiş ama başarıya ulaşamamıştır. şebeke empedansı değişken olduğu için
 
sn. yener74

Konu hakkında yeterli yorumu sn.CELİK_CPU arkadaşımız yapmıs bende hala çalışmakta bulunduğum işyerindeki vinçlerde kullandıgım bilezikli asenkron motorun güç şemasını ekte yolluyorum inşallah yardımcı olabilmişizdir.
Ayrıca bilgili açıklamaları için sn.CELİK_CPU yada +1 populerıte

Kolay Gelsın
Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • adsız.jpg
    adsız.jpg
    104.6 KB · Görüntüleme: 684
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yardımlarınız ve verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim
Arızasız ve bol kazançlı günler dileklerimle:)
 
arkadaşlar merhaba,
ben yeni üye oldum ve bilezikli motorların yol vermesinde kullanılacak olan resistance ve kontaktör seçimi ile ilgili bir kaynak veya bilgi arıyorum.
bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın.
 
Arkadadaşlar merhaba, ben tekstil firmasında çalışıyorum rotoru sargılı asenkron motorlarına kaskat bağlantı ile yol veriyoruz 2 adet motorun birisi transmiter diyeri recıver olarak aradaki kayma oranına göre kombine çalışıyor. Hız ayarını ise transmiter olanın miline mekanık hareketle yapıyoruz insallah işinize yarar.
 
B:KURUCAN,
Aramıza hoşgeldıniz. Bahsettiğiniz motorlara yanılmıyorsam, "Elektrik mili " denır. Çıkşdakı verici motor, ana motordan tahrık alır, değişen devıre göre bu verici motorda, girişdeki bez çekici (alıcı) motoru tahrık eder, devır kontrolunu yapar.
Eskı model Ramöz makınalarında bulunmakda ıdı. Artık , bu sektörde de HıZkontrol Cihazları kullanıldıgından artık pek görülmemektedir.
 
Arkadaşlar bu motorlarda dirençlerin nasıl hesaplandığını bilen varmı bunlar neye göre hesaplanıyo
belirli bir formülü varmı
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst