Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali

volcanoos

Katılımcı Üye
Katılım
20 Ara 2007
Mesajlar
2,532
Puanları
56
Çanakkale Mahmudiye’de yapılacak rüzgar enerjisi santralının yapımını Enerjisa gerçekleştirecek. Sabancı ve Avusturyalı Verbund şirketinin ortaklığıyla kurulan Enerjisa, RES santralının yapımı için Siemens AG ve Siemens A.Ş. konsorsiyumuyla anlaşmaya vardı.

Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyeline bir katkı da Mahmudiyede kurulacak santralden gelecek. 37 milyon Avro yatırımla gerçekleştirilmesi planlanan tesisin yıllık enerji üretimi 90 gigavatsaat (GWh) olması bekleniyor. Türkiye karbon emisyonunda yıllık 50 bin ton azalma sağlayacak RES, çevrenin korunmasına da katkı sağlayacak.
Enerjisa Çanakkale Rüzgar Santralı anlaşması kapsamında santralı 2010 ortasında hizmete geçecek.
Türkiye’nin En Büyük Türbinleri
Santralın rüzgar türbinleri, 101 metrelik kanat çapıyla bir futbol sahasının iki katına eşit büyüklüğü ile Türkiye’deki en büyük kanat çapına sahip olacak. Siemens AG Enerji Sektörü CEO’su Wolfgang Dehen, Enerjisa ile yapılan anlaşmanın Siemens dünyasında ilk uzun süreli servis konseptine sahip olmasının yanı sıra firmanın Kuzey Avrupa dışında ilk anahtar teslim projesi olduğunu söyledi. Siemens AG Başkanı ve CEO’su Peter Löscher, Siemens’in Türkiye’de 150 yılı aşkın köklü bir geçmişi bulunan Siemens’in yatırımlara aralıksız devam edeceğini söyledi. Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, enerjinin, Sabancı Topluluğu’nun en önemli büyüme alanlarından biri olduğunu belirterek, “Global kriz ortamında yatırımlarımıza ara vermeden devam etmemiz, enerji sektöründeki kararlılığımızın en önemli göstergesi olduğu gibi, aynı zamanda Türkiye ve Türk enerji sektörünün geleceği adına atılmış çok önemli adımlardır” dedi.

Verbund Hakkında
Avusturyalı şirket enerji alanında yaptığı çalışmalarla tanınıyor. 2008 yılında ürettiği elektrik enerjisi 28.1 Milyar kWh olan şirket Avrupa’nın önde gelen enerji firmaları arasında sayılıyor.
Verbund elektrik üretiminin %85′i hidroelektrik tesislerden, %10′u termik santrallerden, %5′ini ise RES ve GES gibi yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor.

Kaynak: alternaturk.org
 

Forum istatistikleri

Konular
128,827
Mesajlar
920,807
Kullanıcılar
450,916
Son üye
Nedim korkmaz

Yeni konular

Geri
Üst