Çevre aydınlatma gerilim düşümü hesabı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan absenthec
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

absenthec

Üye
Merhaba. Çevre aydınlatma için gerilim düşümü hesabı yapmak istiyorum ancak çeşitli kaynaklarda çeşitli formül ve yöntemler yapılmış açıkçası kafam çok karıştı.
Benim projemim yükü çok az ama mantığını kavramak istiyorum ilerde daha büyük projeler olabilir.
9 w lık iki armatür takılacak direklerimiz var. toplam 6 linye düşünüldü. Her linyede sırayla 12,8,7,8,10 ve 6 direk var.
Bendeki projede tüm linyeler için yapılan hesabı şöyle;
GD.webp

şu konuyu baya okudum ama tam anlayamadım.
Sorunlarım şunlar;
1- Doğru gerilim düşümü hesabı bu tarz çevre aydınlatmada nasıl yapılır acaba?
2- 4x2,5 mm2 ile başlayıp son direklere doğru düşme mantığı nedir?
3- Armatür beslemesi R-S-T şeklinde sırayla direk direk bağlantı mı yoksa tek faz tüm direklere mi gitmesi gerekiyor?

Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba. Çevre aydınlatma için gerilim düşümü hesabı yapmak istiyorum ancak çeşitli kaynaklarda çeşitli formül ve yöntemler yapılmış açıkçası kafam çok karıştı.
Benim projemim yükü çok az ama mantığını kavramak istiyorum ilerde daha büyük projeler olabilir.
9 w lık iki armatür takılacak direklerimiz var. toplam 6 linye düşünüldü. Her linyede sırayla 12,8,7,8,10 ve 6 direk var.
Bendeki projede tüm linyeler için yapılan hesabı şöyle;
Ekli dosyayı görüntüle 122054

şu konuyu baya okudum ama tam anlayamadım.
Sorunlarım şunlar;
1- Doğru gerilim düşümü hesabı bu tarz çevre aydınlatmada nasıl yapılır acaba?
2- 4x2,5 mm2 ile başlayıp son direklere doğru düşme mantığı nedir?
3- Armatür beslemesi R-S-T şeklinde sırayla direk direk bağlantı mı yoksa tek faz tüm direklere mi gitmesi gerekiyor?

Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap yok ama bir sorum daha var yazayım belki çıkar. Bu aydınlatma linyeleri 4x2,5 mm2/ 10 mm2 olarak çizilmiş. 10 mm2 kablo sanırım direğin topraklama iletkeni olacak. Bu değere nerden nasıl ulaşılmış ben bulamadım?
Tedaş 6 el kitabı var ama o sanırım yol gibi büyük güçteki ve uzunluktaki uygulamalar için.

Bu şekilde bir aydınlatma hattımız var.
Soru 1 R S T ikinci resimdeki gibi dağılırsa uygun mudur ? (Böylede fazlara eşit yük biner.)
Ayrıca böyle bir sistemin gerilim düşümü hesabı nasıl yapılır? (2-3 dallı saçaklı yapı olursa onun da çıkarımını yapmış olurum.)
Yardımcı olursanız sevinirim, sağolun.

104182.webp

IMG_20260707_150048.webp

Telin boyuna ve kesit alanına göre direnci bulunup içinden geçen akım ile çarpılırsa voltaj düşümü bulunur.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri