Çok eskilerden,yatay,kasetçalarda kristal baglantı kablolarına dokununca ses gelip gitmekte.

Stereo potansiyometreyi elle volüm artırma/azaltma amaçlı sürerken; bu esnada stereo kolonlarda istenmeyen hışırtı, parazit, rahatsız edici yüksek sesler geliyorsa kolonlardaki sesi süren dual ses potansiyometresini mutlaka değiştirmelisiniz. Çünkü oluşan bu parazitlerle birlikte çıkan sesin kolonlardan parazitlerden tümüyle ayıklanarak kesilmesi (parazitlerle birlikte ses de tümüyle kesilebilir) bu yüzdendir.

Bu dual potansiyometre üzerinde 10k, 20k,...50k gibi omaj değerleri bulunur, ayni omajda ve düz, yuvarlak dual potansiyometre ise orijinalini yine ayni şekil veya tiptekini (yerine olan lehimli montaj kolaylığı için) elektronikçilerden arayıp bulmanız lazımdır. Ses potansiyometresini elle ses volümü ayarı için sürerken hışırtı, parazit sesi yoksa ve çıkış kolonlarında bu esnada herhangi bir parazit sesi oluşmuyorsa ikili potansiyometreler sıkıntılı değillerdir, bu durumda değiştirilmeye gerek yoktur. Diğer arıza alternatifleri üzerinde durulması gereklidir. Kolay gelsin.
Cihaz tek hoparlörlü yani streo degil.Ayrıca potans yok,sürgülü eski tip ses düğmesi mevcut.
İçi açılıp temizlendi.
Ancak sorunu çözmedi maalesef.
 
Parazit sesi çıkışta az veya çok varsa bu sürgülü, düz tipteki potansiyometreyi mutlaka yenisiyle değiştirmek lazımdır. Ancak çok küçük parazitler potansiyometredeki film direncinin iletken sürgü ile teması arasına birkaç damla ince yağ damlatılıp hışırtı sesi varsa bu çözümle çözülebilir, ancak sorun (parazit sesi) büyükse ve çıkış sesini tümüyle kesiyorsa potansiyometreyi yenisiyle değiştirmek gerekli olur. Bu durumda İnce yağ damlatmak da kalıcı çözüm olamaz.

Bir de elektronik devre kartını soğuk lehim açısından bir büyüteçle çok detaylı inceleyin. Soğuk lehim olan ve gözden kaçan lehim noktaları bulunabilir. Bunlar istenmeyen kesinti nedenidir. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,573
Mesajlar
928,059
Kullanıcılar
452,201
Son üye
Yarbay63

Yeni konular

Geri
Üst