Ölçü Aleti Kısa Devre Güç Kaynağı

Arkadaşlar birşeyle karşılaştım acaba neden öyle oluyor merak ettim anlatıyorum.

Endüstriyel bir plc ve salt ekipmanların olduğu bir panoda enerji vermeden önce kisa devre testleri yapıyorum genelde faz faz, faz nötr, +24,-24 aralarında kısa devre var mı yok mu diye ölçü aleti ile birşey fark ettim + ve - aralarında kısa devre var mı diye kontrol ettiğimde bir probu + bir probu güç kaynağının - probuna değdirdigimde anlık 1 saniye biip ses gelip gidiyor yani kısa devredeki gibi ben probu cekmeyene kadar biip sesi devam etmiyor bir saniye ilk dokundurdugumda bip diyip susuyor probları kaldırıp hemen tekrar değdirdigimde biip sesi gelmiyor bir 10 15 saniye sonra dokundurdugumda 1 saniyelik bip ses geliyor. Bu neden oluyor acaba bilgisi olan var mıdır ?

İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
DC güç kaynagındaki kondansatörün boşalması olabilirmi.
Chatgpt sordum üstat senin dediğin olayı dedi heralde ondan.

Bu durumda, büyük güç kaynağının içinde bulunan kapasitörlerin (kondansatörlerin) şarjı devam etmesi bekleniyor. Güç kaynağının çıkışında genellikle bir taşınabilir kondansatörü bulunur ve bu kondansatör, +24 ve -24V arasındaki devrede kısa devreye alma karşı şarjını gösterir.

Ölçü aletiyle ilk kez prob değdirdiğinizde, bu kondansatörler henüz boşalmamış durumda olabilir ve kısa devre testi sırasında bu kondansatörler hızlı bir şekilde ilerleyebilir olur. Bu nedenle ilk temasta bir saniyelik kısa bir "bip" sesi alıyorsunuz. Ancak kondansatör tamamen boşaldığında artık aynı ses devam etmez. Birkaç saniye sonra tekrar test yaptığınızda, bu kondansatörler yeniden hafifçe hareket ederler, tekrar kısa bir "bip" sesi duyabilirsiniz.

Bu durum aslında normaldir ve kondansatörün şarj-deşarj anlatımından ayrılır. Yani, güç kaynağında gerçek bir kısa devre durumu olmadığı, yalnızca kapasitörlerin normal davranışını gösterdiğini belirtir

güzel insan, bazı kaynak makinelerinde gördüm/yaşadım, güç kaynağı zımbırtılarda da gördüm. kondanstörün bacağına bir tane direnç koymuyorlar boşalsın diye. ne kadar kar ediyorlar bilmiyorum ama hep başımıza iş açıyor. öyle bir hale gelmiştim ki kondanstör gördüğüm her şeyi kısa devre yaptırıyordum, boşalsın diye. bu arada iki tane kapasitörmetre yaktığımı söylemeliyim. sütten ağzımız yandı hala yoğurdu üfleyerek yiyiyorum.

Her kondansatöre direnç konulmaz.
Snubber devrelerinde şarttır.
Bazı devreler de trafo yerine kullanılan kutupsuz kapasitelerin, devre yüksüz iken patlamaması için burada da direnç şarttır.
Kondansatöre
Yerine/durumuna/pozisyonuna göre direnç konulur.
Yüksek kapasiteli kondansatörleri ve yüksek voltajlı kondansatörleri de kısa devre yaptırmak doğru değildir.
Dolu kondansatörü snubber devresi yoksa, Uygun bir dirençle veya akkor flamanlı ampulle deşarj ettirmek doğru uygulama olacaktır.

iki tane kapasitörmetre yaktığımı söylemeliyim
@paskomya üstad;
Geçmiş olsun. Çok dikkat ettiğim bir durumdur.
Uzun zamandır her malzemeyi ölçmeden önce mutlaka multimetre konumu kontrol ederim.

Son düzenleme:
Her kondansatöre direnç konulmaz.
Snubber devrelerinde şarttır.
Bazı devreler de trafo yerine kullanılan kutupsuz kapasitelerin, devre yüksüz iken patlamaması için burada da direnç şarttır.
Kondansatöre
Yerine/durumuna/pozisyonuna göre direnç konulur.
Yüksek kapasiteli kondansatörleri ve yüksek voltajlı kondansatörleri de kısa devre yaptırmak doğru değildir.
Dolu kondansatörü snubber devresi yoksa, Uygun bir dirençle veya akkor flamanlı ampulle deşarj ettirmek doğru uygulama olacaktır.

@paskomya üstad;
Geçmiş olsun. Çok dikkat ettiğim bir durumdur.
Uzun zamandır her malzemeyi ölçmeden önce mutlaka multimetre konumu kontrol ederim.
kısa devreyi sadece sökülmüş kondanstörlerde yapardım, kart üzerindekileri akkor lambayla. tamam cahiliz ama o kadar da değil. alaylıyım ustam, hem de emekli olduktan sonra ancak bu kadarını öğrendim. mekaniğim iyidir.

Tebrikler.
Emekliler kahvelerde Ömür tüketirken,
Pratik geliştirmeniz gençlere örnek olur.

Sloganımız ;
"Elektronik her yaşta öğrenilir.Yeter ki istek olsun."

Tebrikler.
Emekliler kahvelerde Ömür tüketirken,
Pratik geliştirmeniz gençlere örnek olur.

Sloganımız ;
"Elektronik her yaşta öğrenilir.Yeter ki istek olsun."
benim ustam, bodrum'un en büyük ustasıydı ama o da alaylıydı. yaşı gereği interneti sadece facebook olarak kullanırdı. ben meraklı bir lcr metre aldım. özellikle kondanstör ölçümlerindeki başarısını herkese anlatmıştı. konu komşu kondanstörleri bana ölçtürürdü. bir gün bir komşum al bunu ölç dedi, boş mu? diye iki kere sordum ve boş dedi. ben tornavida ile kısa devre yaptığımda çıkan patlama/boşalma sesi hepimizi şok etti. işte bana ders kondastör boşaltılmadan ölçülmez. araya seri lamba girmeden enerji vermemeyi ondan öğrendim. daha bir çok şey öğrendim. şimdi burada araya seri lamba girin dediğimde o ne demek diye soruyorlar. şimdi de yaşımdan dolayı iş vermiyorlar.

şimdi de yaşımdan dolayı iş vermiyorlar.
Bu yaştaki insan hayattan alacağını almıştır. Öğreneceğini öğrenmiştir.
Kontrol etmek zordur. Ters Laf söylemeye cesaret edemezler.
Genç olursa laf da söylerler, kapıyı da gösteriler, fazla mesai de yaptırırlar, çay kahve servisi de, sağa/sola da gönderirler.
Aynı paraya çalıştırabilecek genç eleman;
"tercih nedeni" dir

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Kullanıcılar
452,404
Son üye
kartal_157925

Yeni konular

Geri