12 Ocak 2008 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26754
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odasından:
TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ
ODASI ELEKTRİK YÜKSEK GERİLİM TESİSLERİ İŞLETME
SORUMLULUĞU YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 18/3/2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumluluğu Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) İşletme sorumluluğu, işletmelerde tam gün ve tam yıl esasına göre çalışan belge sahibi mühendisler tarafından üstlenilir. Ancak işletmelerde yeterli ya da bu niteliklere sahip mühendisin bulunmaması durumunda bu hizmet EMO tarafından yıl sonuna kadar geçerli olmak üzere verilen Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM Belgesi ve İşletme Sorumluluğu Yetkilendirme Belgesi sahibi olan mühendisler tarafından EMO onaylı sözleşme ile üstlenilebilinir."
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ile anılan maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1) SMM olarak çalışıyorsa, EMO’dan yıl sonuna kadar geçerli Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi almış olması,"
"Lisans diplomasında elektrik elektronik mühendisi unvanı taşıyan EM’lerin Elektrik YG Tesisleri İşletme Sorumluluğu Belgesi 18/3/2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Serbest Müşavir Mühendislik Hizmetleri Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının değişik (h) bendinin (8) numaralı alt bendi dikkate alınarak düzenlenir."
MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.
Sayın Blacktooth,
Öncelikle böylesine önemli bir konuyu foruma açtığınız ve yazdıklarıma ilginiz için teşekkür ederim.
Baştan cevap vermeliyim ki, ilgili yönetmelikler ve mahkeme kararları doğrultusunda yüksek gerilim tesislerinin sorumluluğunu ancak yüksek gerilim tesislerinde çalışma yetki belgesi almış mühendisler üstlenebilir. Bu tesislerde çalışacak diğer kişiler belirli eğitimden sonra mühendis gözetim ve sorumluluğunda çalışabilirler, sorumluluk üstlenemezler.
“tek bara düzeneği birde 34,5/0,4 trafomuz var” demişsiniz. Bildiğiniz gibi etkin değeri 1000 V ve üzeri gerimler yüksek gerilimdirler. Bunlar yüksek gerilimli tesislerde bulunurlar. 34,5 kV anma gerilimi olan bir tesis doğal olarak yüksek gerilimli bir tesistir. Sorumlu mühendis bulundurulması kanunen zorunludur. Bu işin resmi yanıdır.
“ben burada kendi manevramı yapıp trafomu bakıma alamayacak mıyım,resmi olarak.” Resmi olarak yukarıda anlattığım gibi manevra yaparak trafonuzu bakıma almamanız gereklidir. Mutlaka işletmenizin sorumlu bir mühendisi olması gerekmektedir.
Şimdi diğer kısıma geçelim. Mühendis yok diye bir o.g sigorta atığında ve
kesici açması durumunda arızayı giderip trafonuzu veya hattınızı servise alacaksınız elbet. Çünkü bunu yapmazsanız, işveren işinize doğal olarak son verecektir. Hepimiz geçimimizi kazanmak için mesleğimizde onca tehlikeyi göze alarak canla başla çalışıyoruz. Çalışmasak, mesleğimizi sevmesek bu forumda bilgilerimizi paylaşmaya çalışmayız değil mi?
Tedaş`ta çalıştığınızdan söz etmişsiniz. Öyleyse yüksek gerilim işletmeciliğinin son derece zor,yorucu ve tehlikeli bir çalışma olduğunu biliyorsunuz. Siz elbette sahada (uygulamada) belirli bir tecrübe edindiniz ve bunu kullanmak istiyorsunuz, bence en doğal hakkınız. Çalışma isteği en doğal hakkınız.
Peki siz Allah korusun bir kazaya kurban gittiniz ne olacak? Bir haftaya kalmadan sizin yerinize birisini işe alırlar. Hem sonra sorumlu mühendis olsa ne olur kaza olduktan sonra? En çok onun başı yanacak.
Bence bu iş öncelikle insan hayatına verilen önemle ilgili. Maalesef ülkemizin bu konudaki durumu içler acısı; dünyada en çok ölümlü trafik kazası ülkemizde oluyor. İnsan hayatına önem verilmeye başlandığında bilginin önemi daha iyi anlaşılacak. Mühendis de, fen adamı da kendini geliştirmeye çalışacak. O zaman herkes kendi işine daha çok dikkat edecek ve kendi konumunu bilip, kendinin de başkalarının da hayatını tehlikeye atmamak için gerektiğinde hayır diyebilecek.
Bu arada bu forum meslek odalarının büyük bir boşluğunu dolduruyor gibi. Fen adamı da mühendis de burada konuşabiliyor. Oysa odalarımız bir birinden çok kopuk.
Her halikarda diyebileceğim, geçimimizi sağlamak zorunda olduğumuz. Ülkemizin koşulları oldukça ağır. Yasalar ancak kötü bir şey olduğunda hatırlanır. Türk filmlerimizde polislerin filmin sonunda gelmesi gibi Maalesef bu koşullarda çalışmak zorundayız.
Bu yazı uzun oldu. İstediğinize cevap vermeye çalıştım, ama çözüm önerim yok.
Size işlerinizde kolaylıklar diliyorum.
Teşekkürler.