Özel İşletmeye Ait O.G. Trafo;

Arkadaşlar,Ülkemizde hiç bir şey yerine oturmuş olmadığından herkes tutturmuş bir yol gidiyor.Sizde bir yol tutturabilirsiniz.
Hukuki olarak, trafolu her müşterinin, elektrik mühendisi fenni mesul'ü olması gerekiyor.Elektrik mühendisleri haricinde bütün fen adamlarının EKAT Belgesi olmadan 1000 V dan yukarı gerilimli tesislere müdahale etmesi mümkün değildir.
Bırakalım bütün işi mühendisler yapsın.Eğitim sistemimizin yetiştirdiği mühendis ile tekniker ve teknisyen arasında ne fark var.Üçüde deneyim kazanıp kendisini yetiştirmeden bu işleri yapamaz.Yetişmemiş bir mühendis de yurdumun diğer insanları gibi OG de çalışırken kendini ve/veya başkalarını yakabilir.Konu çok uzar,kısaca EKAT belgesini mühendilerde zorunlu olarak almalı.
 
Ben boyle biseyi ilk defa duydum
Ekat belegsi neymiş?
Bildigimiz bişey de adi mi değişti?
 
sn. edremit , sn.tknsyn açıklamalarınız için teşekkür ederim.

Chrono,neden konuyu iyice okumadan soru soruyosun.sordugun sorunun cevabını,konunun başında yazdım; bi oku istersen.
 
ArkadaŞim ab uyum yasalari ÇerÇevesİnde trf.olan her Özel İŞletme mÜhendİs veya ekat belgelİ teknİk elaman ÇaliŞtirmak zorunda ancak Şu an geÇİŞ dÖnemİnde olduĞu İÇİn herhangİ bİr zorunluluk yok
 
Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 30/11/2000

Yayımlandığı Resmi Gazete No: 24246

Madde 60 - Tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olmalıdır. 154 kV ve daha büyük kuvvetli akım tesislerinde (uzaktan kumanda edilen TM ler hariç) işletme sorumlusu olarak en az bir elektrik mühendisi bulundurulmalıdır. Bu Mühendisin iş güvenliği ve iş emniyeti açısından sorumluluğu, tesiste uyulması gereken iş güvenliği yöntemlerini tespit etmek, emniyetli bir işletme için uyulması gerekli kuralları belirlemek ve gerekli araç gereçleri tespit ederek söz konusu kurallara uyulması yönünde denetlemeler yapmaktır. Kuvvetli akım tesislerinde yapım, bakım ve işletme esnasında işi yapan elemanın kişisel hatalarından oluşacak kazalarda bu mühendise hukuki sorumluluk yüklenemez.

Yeterli güvenlik önlemleri alınmadan ve özel araçlar kullanılmadan yüksek gerilim altında hiçbir şekilde çalışma yapılamaz.

Kuvvetli akım tesislerinde yüksek gerilim altında ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş olan kurum ve kuruluşlar tarafından bu amaçla açılmış olan eğitim kurslarını bitirerek "Kuvvetli Akım Tesisleri'nde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi" alan elektrikle ilgili fen adamları ya da bir mühendisin sorumluluğu ve gözetimi altında olmak üzere öteki görevliler çalışma yapabilir. Yeterli elektrik bilgisi olmayan kimseler yardımcı olarak çalıştırılacaksa bunlara önceden ilgili kuruluşlar tarafından hazırlanan gerekli yönergeler verilecek ve açıklamalar yapılacaktır.


Yönetmelik bu şekilde, ayrıca söz konusu durumla ilgili kanunlara göre idare mahkemelerince ve danıştayca verilen kararlar mevcut.
Bizim komşu ilçemizde işletme sorumlusu olmayan bir özel trafonun o.g. kısmında oluşan bir arızaya iki tedaş emeklisi müdahale ediyor. Yanlış manevra yapılıyor. biri ölüyor, diğeri tutuklanıyor. Daha sonra da savcı mal sahibi ve yardımcısı (site trafosuydu) hakkında tutuklama emri çıkartıyor.
Tabi mühendis olursa iş kazası olmaz diye bir şey asla yok. Ancak bu tür yasa ve yönetmelilerin çıkarılmasının bir sebebi olsa gerek. Bilgi, tecrübe ve dikkat çok önemli.
ekat dediğiniz belge mesela tedaş`da çalışırken size o kurumca eğitimden geçirildikten sonra yine bir tedaş mühendisinin sorumluluğu altında çalışmak için verilen bir belgedir. Ayrıca kanuna göre sorumlu mühendisin de yüksek gerilim tesislerinde çalışabilme yetkisinin olması gerekir.
bunlar dışındaki bir çalışma durumunda meydana gelecek kazada (allah korusun) yukarıda örneğini verdiğim durumlarla karşılaşılıyor.(ölümlü veya yaralanmalı kazalar vs.)
ancak türkiyemizde maalesef yönetmelikler çoğunlukla ekonomik sebebler, mühendis sayısı azlığı,ihmalkarlıktan dolayı önemsenmiyor. işim halledilsin de nasıl olursa olsun deniliyor.
 
sayın tmos;
Aşagı yukarı,T.E.D.A.Ş.'ın tali merkezinde tablocu olarak 1,5 yıl görev yaptım.2 tekniker,2 teknisyen birde mesul tekniker olarak 5kişi vardiyalı olarak çalıştık.Konuyla ilgilenen sadece 1 tane koorinatör mühendis vardı ve bütün yaptıgımız manevralardada tek başımızaydık sistemdede 32 adet 34.5 kv ve 24 adet 6,3 kv fiderimiz vardı.
Ben şimdi özel bir işletmede çalışıyorum ve kendimize ait tek bara düzenegi birde 34,5/0,4 trafomuz var sorumlu bir mühendis felanda yok,ben burada kendi manevramı yapıp trafomu bakıma alamayacakmıyım,resmi olarak.Sormak istedigim soru buydu.
Saygılarımla;
 
Sn.blacktooth ,EKAT belgen varsa sorun yok.EKAT belgen yok ise sen saydığın işleri yapmaya yetkili değilsin.Fakat EKAT belgen olsa bile sadece çalışmaya yetkin var.Fenni sorumluluk mefhumu için imza yetkin yok.
 
12 Ocak 2008 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26754
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odasından:
TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ
ODASI ELEKTRİK YÜKSEK GERİLİM TESİSLERİ İŞLETME
SORUMLULUĞU YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 18/3/2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumluluğu Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) İşletme sorumluluğu, işletmelerde tam gün ve tam yıl esasına göre çalışan belge sahibi mühendisler tarafından üstlenilir. Ancak işletmelerde yeterli ya da bu niteliklere sahip mühendisin bulunmaması durumunda bu hizmet EMO tarafından yıl sonuna kadar geçerli olmak üzere verilen Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM Belgesi ve İşletme Sorumluluğu Yetkilendirme Belgesi sahibi olan mühendisler tarafından EMO onaylı sözleşme ile üstlenilebilinir."
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ile anılan maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1) SMM olarak çalışıyorsa, EMO’dan yıl sonuna kadar geçerli Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi almış olması,"
"Lisans diplomasında elektrik elektronik mühendisi unvanı taşıyan EM’lerin Elektrik YG Tesisleri İşletme Sorumluluğu Belgesi 18/3/2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Serbest Müşavir Mühendislik Hizmetleri Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının değişik (h) bendinin (8) numaralı alt bendi dikkate alınarak düzenlenir."
MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.


Sayın Blacktooth,
Öncelikle böylesine önemli bir konuyu foruma açtığınız ve yazdıklarıma ilginiz için teşekkür ederim.
Baştan cevap vermeliyim ki, ilgili yönetmelikler ve mahkeme kararları doğrultusunda yüksek gerilim tesislerinin sorumluluğunu ancak yüksek gerilim tesislerinde çalışma yetki belgesi almış mühendisler üstlenebilir. Bu tesislerde çalışacak diğer kişiler belirli eğitimden sonra mühendis gözetim ve sorumluluğunda çalışabilirler, sorumluluk üstlenemezler.
“tek bara düzeneği birde 34,5/0,4 trafomuz var” demişsiniz. Bildiğiniz gibi etkin değeri 1000 V ve üzeri gerimler yüksek gerilimdirler. Bunlar yüksek gerilimli tesislerde bulunurlar. 34,5 kV anma gerilimi olan bir tesis doğal olarak yüksek gerilimli bir tesistir. Sorumlu mühendis bulundurulması kanunen zorunludur. Bu işin resmi yanıdır.
“ben burada kendi manevramı yapıp trafomu bakıma alamayacak mıyım,resmi olarak.” Resmi olarak yukarıda anlattığım gibi manevra yaparak trafonuzu bakıma almamanız gereklidir. Mutlaka işletmenizin sorumlu bir mühendisi olması gerekmektedir.
Şimdi diğer kısıma geçelim. Mühendis yok diye bir o.g sigorta atığında ve kesici açması durumunda arızayı giderip trafonuzu veya hattınızı servise alacaksınız elbet. Çünkü bunu yapmazsanız, işveren işinize doğal olarak son verecektir. Hepimiz geçimimizi kazanmak için mesleğimizde onca tehlikeyi göze alarak canla başla çalışıyoruz. Çalışmasak, mesleğimizi sevmesek bu forumda bilgilerimizi paylaşmaya çalışmayız değil mi?
Tedaş`ta çalıştığınızdan söz etmişsiniz. Öyleyse yüksek gerilim işletmeciliğinin son derece zor,yorucu ve tehlikeli bir çalışma olduğunu biliyorsunuz. Siz elbette sahada (uygulamada) belirli bir tecrübe edindiniz ve bunu kullanmak istiyorsunuz, bence en doğal hakkınız. Çalışma isteği en doğal hakkınız.
Peki siz Allah korusun bir kazaya kurban gittiniz ne olacak? Bir haftaya kalmadan sizin yerinize birisini işe alırlar. Hem sonra sorumlu mühendis olsa ne olur kaza olduktan sonra? En çok onun başı yanacak.
Bence bu iş öncelikle insan hayatına verilen önemle ilgili. Maalesef ülkemizin bu konudaki durumu içler acısı; dünyada en çok ölümlü trafik kazası ülkemizde oluyor. İnsan hayatına önem verilmeye başlandığında bilginin önemi daha iyi anlaşılacak. Mühendis de, fen adamı da kendini geliştirmeye çalışacak. O zaman herkes kendi işine daha çok dikkat edecek ve kendi konumunu bilip, kendinin de başkalarının da hayatını tehlikeye atmamak için gerektiğinde hayır diyebilecek.
Bu arada bu forum meslek odalarının büyük bir boşluğunu dolduruyor gibi. Fen adamı da mühendis de burada konuşabiliyor. Oysa odalarımız bir birinden çok kopuk.
Her halikarda diyebileceğim, geçimimizi sağlamak zorunda olduğumuz. Ülkemizin koşulları oldukça ağır. Yasalar ancak kötü bir şey olduğunda hatırlanır. Türk filmlerimizde polislerin filmin sonunda gelmesi gibi Maalesef bu koşullarda çalışmak zorundayız.
Bu yazı uzun oldu. İstediğinize cevap vermeye çalıştım, ama çözüm önerim yok.
Size işlerinizde kolaylıklar diliyorum.
Teşekkürler.
 
Sayın,tmos;
Konuda yaptıgınız açıklamalardan ve bizi biraz olsun aydınlattıgınızdan dolayı,öncelikle teşekkürlerimi sunarım.
Sizinde dediginiz gibi,ülkemiz şartları ister istemez bizi bir çok yöne sürebiliyor,burada önemli olan olabildigince dogru ve yasalar dogrultusunda adım atmaktır.
Umarım bu konuyla ilgili arkadaşların akıllarındaki soru işaretleride yapılmış olan bu açıklamalarla kalkmıştır.
Saygılarımla;
 
arkadaşlar birinci kısımda sordugum soruya vakıf kimse yokmudur ?


Merhabalar
Trafo olan tesislerin SMM belgeli ve yuksek gerilim isletme belgesi olan bir elektrik muhendisi denetimi altinda olmak zorunda Buda aylik bir muhendise trafonun buyuklugune gore 300-400 vermek demektir. Diger bir olasilik ta yuksek gerilim isletme belgesi olan bir muhendis calistirmaktir buda maasta ne kadar anlasirsan 1500/ 2000. Eger birinci secenegi dusunursen yardimci olabilirim.05555243122
 

Forum istatistikleri

Konular
130,299
Mesajlar
935,369
Kullanıcılar
453,556
Son üye
Diaries

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst