ÜLE bu nasıl iştir. (ŞARK BÜLBÜLÜ) filminden alıntıdır. V2

Mr_YAMYAM

Profesyonel Üye
Hain DOMDOM @Yunusgr yapay zekaya benden bahsetmiş :p
AI.webp
Üle bu nasıl iştir. Yamyam hoca denilince yapay zeka benim bu forumda olduğumu nereden biliyor ki... :p
Demek ki çaktırmadan foruma girip bizi takip etmiş hain domdom Ai
AI 2.webp
Ai benim grounding konusunda aşırı ketum ve gıcık birisi olduğumu bile öğrenmiş.
Ne yapalım. GROUNDING konusu benim ortaya attığım bir teknik değil ki. Teknikte zaten var olan ve literatüre yerleşmiş bir konudur. Ben sadece bu konunun ciddiyetini ve önemini amatör arkadaşlara anlayabilecekleri şekliyle anlatmaya çalışan birisiyim. Bu mevzuda KÖTEK'lerim de oldukça meşhurdur :D

Neredeyse 20 yıldır donanım haber sitesiyle ilgim olmasa da demekki orada da benim dedikodularım sürüyor.
Benim için gurur vericidir ki, GROUNDING konusunda önceleri anlatımlarımla dalga geçilmiş olsa da, bu tekniğin önemini bir çok kişiye anlatabilmiş olmamdır.
En azından @sasen1 , @Yunusgr ve forumda olmayan Kazasker arkadaşlarım bu konuda uygulamaları yaparak bizzat test etmişlerdir. Eminim ki tüm uğraşılarının neticelerini en iyi şekilde elde etmişlerdir.
Yapay zekaya daha önce STK465 ile ilgili olarak tasarım prosedürlerini ve PCB dizaynımı sunmuş ve teknik analiz istemiştim. Ancak bu sohbette ben kendimi YAMYAM olarak tanıtmamıştım.

Yine de benim amacım başka arkadaşlara da yardımcı olabilmektir. Her ne kadar forumlarda beni ses frekans tekniği (Ampliler) ile ilgili olarak tanımış olsalar da yüksek frekans tekniği (amatör telsizcilik) konusunda da tecrübeli sayılırım. Bu konularda da bilgi talep edecek arkadaşlara yardımcı olmaktan memnun olurum.

Yapay zekanın bilgi kaynağı büyük ölçüde internet. Erişebildiği her kaynağı değerlendiriyor, forumlardan da bilgi toplaması normal. Ayrıca bir başkası yapay zekaya soru sorarken sizin paylaşımlarınızı örnek gösterip onu eğitmiş olabilir.

Yapay zekanın bilgi kaynağı büyük ölçüde internet. Erişebildiği her kaynağı değerlendiriyor, forumlardan da bilgi toplaması normal. Ayrıca bir başkası yapay zekaya soru sorarken sizin paylaşımlarınızı örnek gösterip onu eğitmiş olabilir.
Gelip bana sorsalar ya.
Bir iki köteklerim daha kesin bilgilenirler. Üstelik ben köteklerken mümkün mertebe uygulama da yaptırırım ki, sağlam öğrensinler.

mr_yamyam hocam bende kendi projem olan bir amfi tasarlamak istiyorum. üzerinde pre anfisidemi olsun. giriş sinyal seviyesi ne olsun. amfi kaç kat voltaj yükseltmesi yapsın.

Son düzenleme:
yamyam hocam bende kendi projem olan bir amfi tasarlamak istiyorum. üzerinde pre anfisidemi olsun. giriş sinyal seviyesi ne olsun. amfi kaç kat voltaj yükseltmesi yapsın.
Anfiler iki şekilde anılır.
İlki genel olarak bilindik ve integrated denilen içerisinde pre amplisi ve ton kontrol gibi devreleri olan amplidir.
Diğeri de pre si ayrı power katı ayrı olan amplilerdir.
Bir ampli tasarlamak için önce çıkış gücüne karar verilmelidir. Bir amplinin çıkış gücü, çıkış voltajı ve kendi yükü doğrultusunda verdiği akım ile hesaplanmaktadır.
Örneğin 8 ohm yük için 16V RMS çıkış voltajı varsa bu da 32W gibi bir güç demektir.
Bu durumda ampli tasarlamak için...
1Vp (0.7V RMS) giriş sinyalini 22Vp seviyesine yükseltebilmelisin. Kabaca çıkış akımı da bu doğrultuda hesaplanır.
Amplilerdeki bu voltaj kazancı rahatlıkla sağlanabilir. Ancak akım kazancı iyi hesaplanabilmelidir.
Teorik giriş sinyal akımı 1mA bile alınsa, çıkıştan elde edilecek 2A RMS akımı 2000 katı demektir ki iyi kalite ampli için transistör kazançlarının hesaplanması daha zordur.
(Transistörlü tasarımlar için)
STK veya benzeri modüller kullanarak bu hesaplamalardan kurtulabilirsin elbette.

24v beslemeyle köprü çıkışlı mono amfi yapmak istiyorum. giriş gerilimini 30 kat civarı yükselteceğim öylemi. kendim opamp ve transistörlerle yapacağım.

24v beslemeyle köprü çıkışlı mono amfi yapmak istiyorum. giriş gerilimini 30 kat civarı yükselteceğim öylemi. kendim opamp ve transistörlerle yapacağım.
Köprü çıkışlı amplilerde bazı kurallar vardır. Bunları zaten biliyorsundur.
Tek besleme kullanacaksan tasarımı ona göre yaparsın. Çift besleme kullanacaksan hesaplamalar daha kolay olacaktır.
Teorik sınır..
24V tek besleme ile 1V giriş için 30Gv (30db) elde edemezsin. Çünkü besleme sınırlarını aşamazsın. 24V tek beslemede max sınır 24Vpp çıkış gerilimidir. Üstelik bu çıkış gerilimine ulaşmanın da şartları vardır.
Yani besleme geriliminin birazı güç transistörleri üzerinde düşecektir.

ben besleme sınırlarına mümkün olduğunca yaklaşacağım hoparlörleri kollektörlerin birleştiği yerlere bağlayacağım. yaptığım opamp çıkışlarını amfi için yeniden düzenleyeceğim

ben besleme sınırlarına mümkün olduğunca yaklaşacağım hoparlörleri kollektörlerin birleştiği yerlere bağlayacağım. yaptığım opamp çıkışlarını amfi için yeniden düzenleyeceğim
Simulasyon programın vardı sanırım.
Şema dahilinde ilerlersen daha anlaşılır olacaktır.

ilerledikçe buradan paylaşırım. uygun opamp bulabilirsem yükseltmeyi opampla yoksa transistörle yaparım.

Forum istatistikleri

Konular
133,386
Kullanıcılar
459,246
Son üye
mtuncturk

Yeni konular

Geri