darma ' Alıntı:Punta uçları birbirine vurduğu anda ben ve uçlar paralel bağlanmış ve akımın seçtiği yolun daha az dirençli olan yani punta uçlarından olduğunu söylemişsiniz. Bu bana mantıklı gelmiyor. Okullarda öğretilen bu ama teorik ile pratik arasındaki farkı iyi bilirsiniz.
Bende Fluke arkadaşa katılıyorum. İnsanı çarpan sadece akım veya sadece gerilim değildir. İkisinin de belli değerlerin üzerinde olması gerekir bence. Mesela gerilim 42 V üzeri, akım 2 mA üzeri değerde olursa çarpılırız. Diğer koşullarda etkilenmiyoruz. Ama tam olarak da anlamış değilim.
projessor ' Alıntı:Burayı okuyan uzmanların bile kafası karışır.Karman çorman olmuş.Bu arada bende fikrimi belirteyim.
Elektriğin çarpması demek;elektriğin doğduğu yere geri dönmesi demektir.(Faz-toprak kısadevresi)Siz eğer bu geri dönmeye müsaade etmek istemiyorsanız iletkeni izole edersiniz.
İşte sizde 2 uç arasında yalıtkan olarak kalmışsınız.Diğer bir deyişle uçlar arasındaki gerilim sizin vücudunuzu delip geçememiş.Buda ellerinizde bulunan nasırlara bağlanabilir.
Eğer bahsettiğniz kaynak makinasının gerilim ayar düzengeci olsaydı ve siz onu artırsaydınız ne olurdu.?
İlk önce çarpılırdınız.Eğer elektriğin izlediği yol kalp yolu üzerinde ise kalbinize kaslar aracılığıla baskı uygulayacağı için kalbiniz dururdu.Kaynak uçlarından ayrılamaz iseniz vücudunuzdan , direncinizin izin verdiği ölçüde akım gececek ve elektriğin vücudunuzdan izlediği yol ısınmaya başlayacaktır.Dolayısıyla vücudunuzda kavulma ve karbonlaşma başlayacaktır.Vücudunuzun karbonlaşmasından dolayı akım yükselip sizi kömür yığını haline getirecektir.2000 amper seviyeine kadar yükselebilir.Tabii sizin vücudunuz bu akımı taşıyabilirse.
Kısacası şöyle diyelimGerilim yolu açar akım yoldan geçer ve geçtiği her tarafı yıkar geçer.
Umarım iyi bir anlatım olmuştur.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?