Su örneğini yazarken umarım teşbihte hata olmaz bu örnekler olayı % 100 izah etmez diye belirttim.
Yazılarım çoğunlukla alıntı olmayıp kişisel düşünce ve tecrübelerimdir hata olabilir. Genellikle "bence şöyledir, böyledir" demeyi uygun görürüm. Burada da bence diye izahat etmeye çalıştım.
Konu başlığı açısından olmasa da gidişatı açısından önemli bir konudur bu nedenle örnekleyerek anlatmaya çalıştım. Yapıcı eleştiriler çok faydalı oluyor benim de düşüncelerimi sınamama neden oluyor. tknsyn arkadaşa teşekkür ederim + pop.
Konuya dönersek evet insanı çarpan akımdır akımı oluşturan gerilimdir. İnsanın vucut direnci sabit kabul edilirse ( terli, ıslak, nasırlı, heyacanlı, bebek, yaşlı,kalpten geçti, ayaktan geçti .... durumlarını yani 5 şık hal'i göz ardı edelim ve direnci sabit kabul edelim) ne kadar akım geçeceğini gerilim belirler. Dikkat edilirse akım ve direnç ayrı ayrı değilde 1 madde olarak yazılmıştır. Zaman kunusunda sanırım tartışılacak bir husus yoktur. Gerilim ve kapasite konusu ise belirleyicidir. Gerilim ile ilgili yazdığım yükselik, mesafe örnekleri gerilimin arttıkça tehlikenin de artacağını vurgulamak içindir. Arkadaş üzerimden 2000A geçti diyor dikkat ederseniz örneklerde akımın gerilim ile ilişkisinin doğrusal olduğunu vurgulamaya çalıştım bize zarar verecek akımın ancak belirli bir gerilimden sonra meydana gelebileceğini izah etmeye çaıştım. Bu örnekler hangi mesafeden ne kadar konularının gözünüzde canlanması içindir.
Günümüzde bilimsel verilere göre 5 mA hissedilebilen ve sinir hücreleri için zararlı olan fizyolojik etkileri olan akımdır. 16 mA den sonra insan kaslarının kontrolünün kaybolduğu, 20 mA den sonra solunum sisteminin etkilendiği, 100 mA civarında kalp kasılmalarında düzensizlik oluşutuğu, 2 A civarında ise organların yanarak tahrip olduğu kabul edilmektedir. Aşağıda hayli olmayan 1 örnek daha yazacağım açıkçası kimin kafasına nasıl yatar bilmem ama gerilim ve kapasite konusunda yukarıda anlatmaya çalıştığım aykırı gibi görünen örneklerin bazı gözlemler sonucu oluştuğunu anlatmaya belki faydası olur. 20.000 volta 5mA olurmu sorusuna belki cevap olur.
Hepimiz biliriz duyup okumuşuzdur 34 500 volt OG ye değen hatta
yaklaşan kişiler çarpılıp ölmüştür. Bu acı kazalar çok sık karşımıza çıkar. Daha önce statik
Elektrik ile ilgili bir konuda bahsetmiştim çalıştığım fabrikada sunta ve kağıdı bir arada tutmak için statik elektrik kullanırız. Bunun için + / - 35.000 volt üreten bir sistemimiz var. En önemli parçaları 2 adet 100 watt lık trafo. Bu 2 trafonun çıkışları yaklaşık 2 metre uzunluğunda protolin kaplı testere dişine benzer çubuklara gider arasından sunta ve kağıt geçerken birbirine yapışır. Bunların kabloları buji kablosu gibi oldukça kalın izoleye sahiptir hatta bazen çok tozlanırlarsa kablodan şaseye atlama dahi olur. 2 çubuk arasında yaklaşık 10-12 cm mesafe vardır. Ara sıra malın cinsine veya havanın rutubetine göre biz bu çubukları birbirlerine biraz yaklaştırıp uzaklaştırırız fazla yaklaştırdıkmı aralarında atlama olur kıvılcımı gözle görürüz "çat, çat, çat" sesini duyarız sistem kısa devrede kendini koruyor (bu güne kadar sadece 1 defa trafo yandı.) Burada birkaç defa operatör arkadaşlar çarpıldı tam çalışma anında arada kalan bir kağıt parçasını almak için elini sokmuş yada bize haber vermeden çubukları ayarlamaya çalışmış ..... Evet adamlar 35.000 / 70.000 volt ile çarpılıyor ve (şükür) bir problem yok. Elim yandı, 100 tane iğne battı, deldi geçti, çok fena oldum ... gibi anlatıp gülüp geçiyorlar.
Bence voltaj ve kapasite konusu önemli arkadaşlar bu örnek ile beraber manyetolu çakmakları, megerleri,
Televizyon trafolarını bir daha düşünün. Yok 220 santim yok 30 metre ... yok 1 litre su yok bir torba çakıl ile anlatmak için çabaladığım konuyu kendinize göre yorumlayın. Saygılar