arkadaşım merhabalar...
Proteus ares i açınca malum baskı devre çizimi yapılan sayfa karşına gelir ve o sayfa üzerinde "p" harfine basarsan sana kütüphanesinde hazır olan malzemeleri çağırabileceğin bir sayfa açar bu açılan sayfa üzerinde malzemelerin kodlarını girerek istediğin soket kılıfı kristal entegre kılıfları ne lazımsa işte çağırıp ana çizim alanındaki malzeme listesine eklersin sonra oradan o malzemeleri kullanarak istediğin baskı devre şemasını istediğin yol kalınlıkları ve katları ile birlikte çizersin
Şu anda aklıma gelen malzemelerin kılıfları hakkında bildiğimce bilgi vermeye çalışayım...
ENTEGRE SOKETLERİ İÇİN DILXX YAZMALISIN örneğin sana pic16f84 entegresinin kılıfı lazım bunun için aresi açtın ilk açılan siyah ekrandasın p harfine bastın malzeme listesini ekleyeceğin alan açıldı buraya dil18 yazarsan sana pic16f84 için gerekli olan kılıf çıkar bundaki mantık ise entegre bacak sayısıdır 16f84de 18 bacak olduğu için dil18 yazdık mesela 16F877a kullanacak olsaydın dil40 yazman gerekirdi yada lm741 tarzında 8 pinli 4 bir yanda 4 diğer yanda olan bir entegre kılıfı lazımsa buna da dil08 yazman gerekir.
KRİSTAL ÇAĞIRMAK İÇİN İSE CRYS YAZMALISIN birbirinden farklı birkaç çeşit kristal var hangisi işini görürse kullanabilirsin.
Picli bir baskı devre yapıyorsan eminim ki dirençde kullanacaksındır
direnç çağırmak için gerekli komut res komutudur sanırım resistance den geliyo tam emin değilim ama neyse res yazdın mı dirençler gelir ben genelde res50 yada res60 kullanırım 1/4w direnç türleri için
Kondansatör de lazım olabilir kondansatörü çağırmak için komut satırına CAP yazmalısınız örneğin beslemede kullanılan kondansatörler yani 25V2200 uf gibi değerler için cap-rad gibi yazılır numaraları aklımda değil ama ordan bakıp görebilirsiniz.
100nf gibi değerde olan yani seramik kondansatör kılıfları için Cap-50m gibi komutları var ordan istediğin boyutu kullanabilirsin ama 63v 100nf kondansatörler için cap50 değeri tam denk geliyor diye aklımda kalmış nedense...Bu arada picin osilatöründe kristalle birlikte 22pf gibi kondansatörler kullanman gerekecektir ki bu da cap50m ile çağırılabilir.
ENTEGRELERİN İKİ ÇEŞİT SOKET KILIFI VAR SANIRIM BİRİSİ DILXX DİĞERİ İSE DIPXX BEN PIC GİBİ ENTEGRELERDE DAİMA DIL OLANINI KULLANIYORUM
Köprü diyot çağırmak için bridge komutu ile çıkanlardan işinize yarayanını seçebilirsiniz.
7805 regüle entegresi için komut p1 olarak girerseniz karşınıza çıkar.
Bu baskıdevrede komutları yazacağın alanın falan fotoraflarını resimlerini ekte verdim isterseniz bir inceleyin yazının yanında daha açıklayıcı olacaktır.
Baskı devreye çıktı alırken de zorluk yaşarsan yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiğince hayırlı çalışmalar dileklerimle....
Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.