çalışan sistemde reaktif güç kontrol rölesi değiştirmek

ibrahim_g

Üye
Merhaba arkadaşlar, çalışan bir sistemde Reaktif güç kontrol rölesini yenisi ile değiştireceğiz. Değişim yapmak için kısa süreliğine de olsa akım trafosundan gelen uçları eski RGKR'den çıkarmamız gerekiyor. Bu kısa sürede akım trafosu uçlarını kısa devre yapmalı mıyız yoksa kısa süreli akım trafosu uçlarının boşta kalması sorun oluşturur mu?

Merhaba arkadaşlar, çalışan bir sistemde Reaktif güç kontrol rölesini yenisi ile değiştireceğiz. Değişim yapmak için kısa süreliğine de olsa akım trafosundan gelen uçları eski RGKR'den çıkarmamız gerekiyor. Bu kısa sürede akım trafosu uçlarını kısa devre yapmalı mıyız yoksa kısa süreli akım trafosu uçlarının boşta kalması sorun oluşturur mu?
Tam yük akımına yakın yük yoksa problem olmaz kısa süreliğine açık bırakmanın.

Akım trafosunun uçlarının boşta bırakılmaması gerektiğini bildiğinize göre uygulayın. Ben bir kere deneyeyim dedim ucun birini boşa çıkarmamla trafodan çıkan sesi duyup (yanacak korkusuyla) geriye takmam arasında geçen kısa sürede ter attım.​

Akım trafosunun uçlarının boşta bırakılmaması gerektiğini bildiğinize göre uygulayın. Ben bir kere deneyeyim dedim ucun birini boşa çıkarmamla trafodan çıkan sesi duyup (yanacak korkusuyla) geriye takmam arasında geçen kısa sürede ter attım.​
Allah'tan sosyal duyarlılığı yüksek bir trafoymuş :) Teknik personeli uyarmış.

Allah'tan sosyal duyarlılığı yüksek bir trafoymuş :) Teknik personeli uyarmış.
Akım trafosunun uçlarının boşta bırakılmaması gerektiğini okulunda öğrenmiştikte..., analizörde akım trafosunu uçlarını ters bağlamışlar, üzerine de şifre koymuşlar ayar değişikliği de yapamıyorum ya dedim öğrendik ama... uçları yer değiştirmek değil mi 1 dakikada hallederiz ne olacak :). Akıllı trafoymuş yapma tekrar böyle hata diye uyardı.​

Çok tehlikeli bir işlem, akım trafolarının sekonder uçlarının kısa bir an için bile boşta bırakılması işlemi. Çünkü akım şiddeti çıktısı sonsuza kadar artıyor ve bu da çok riskli değerlere karşılık geliyor diye biliyorum, tüm yazılı kaynaklardan. Aklınızdan bile geçirmeyin bunu derim. O yüzden de mutlaka kısa devre edilmelidir. Hem de çıkıştaki bir ucu topraklanmalıdır. (Alttaki linkte devre çizimlerinde olduğu gibi.) Kolay gelsin.
https://elektrikmen.com/olcu-transformatorleri/?v=1.0.23

Son düzenleme:
Eskiden, (yüzyıl önce) Lambalı Amplilerin hoparlör takılmadan çalıştırılması durumunda lambaların ve çıkış trafosunun hasar görmesi ile karşılaşırdık, bu da benzer durum. :)

Akım Trafosu (CT) Sekonderi Asla Açıkta Bırakılmamalıdır.
CT bir akım kaynağı gibi çalışır. Primerden akım geçtiğinde, sekonderde bu akımı oluşturmak için çok yüksek gerilim üretebilir.

Sekonder açık devre olursa, izolasyon delinmesi, ark atlaması, ve çarpılma riski doğar.

Kısa süreli bile olsa açık bırakmak, tehlikeli ani yüksek gerilim darbeleri oluşur.

Güvenli prosedür:
Röle veya ölçü cihazı değiştirirken, sekonder uçlarını önce kısa devre yapmak, sonra bağlantıyı sök/tak, en son kısa devreyi kaldırmak doğru yöntem olur.

En güvenlisi devreyi tamamen enerjisiz bırakmaktır, ancak mümkün değilse "shorting link / blok" kullanılır
(Akım trafosu test terminali)

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri