Bi kere İngilizce en öncelikli şart. Bu durum şirketin personel alım politikasına göre de değişir ama genelde; İngilizce'ni kabul edilebilir seviyede bulmadıkları zaman, seni mülakata alma gereği bile duymuyor bazı yerler. Şu an çalıştığım şirkete girerken de ilk önce ingilizce sınava girdim, yaklaşık 15 gün sonra arayıp, ingilizce sınavınızdan başarılı bir sonuç elde ettiniz, mülakata gelmek ister misiniz dediler? Ve daha bir kaç hafta önce bir şirketten daha iş teklifi geldi. Ben de şu an başka bir ilde çalıştığımı, ama sundukları şartların şu anki çalıştığım yerden kötü olmaması durumunda teklifi düşünüp değerlendireceğimi söyledim. (Bu şirkete sırf doğup büyüdüğüm şehire dönüp tekrar orada yaşayabileceğim için sıcak bakmıştım.) Bu durumda dahi ilk önce ingilizce mülakatı için ismini verdikleri dil okuluna gidip mülakatı başarıyla geçmemi, daha sonra şartları konuşacabileceğimizi söylediler. Açıkçası diyorlar ki artık işverenler, önce ingilizce bildiğini kanıtla, sonra mülakata gel.
Bunun dışında yeni mezun olmuş birinden çok şey beklemeleri saçma olur. Mülakat gittiğinde rahat ol, kendine güvenen ve açık sözlü bir profil çiz. Hatta şuanki çalıştığım yere girerken, ben bu soruyu bizzat kendilerine açık bir şekilde sorum. "CV'mde de gördüğünüz üzere yeni mezunum, daha önce bir yerde deneyimim yok. Peki sizin bu durumda işe alacağınız mühendisten beklentiniz ne dedim?" Bizim işe alacağımız mühendis, işine sahip çıksın, istekli ve öğrenmeye açık olsun yeter, gerekli bilgi ve tecrübeleri buradaki deneyimli iş arkadaşlarımızdan öğrenirler zaten dedi.
Ama bazı firmaların görüşmelerine de gittiğimde sırf deneyimim yok diye beni olumsuz değerlendirdiklerini de gördüm.
Ha bir de iş görüşmelerine gittiğinde sağlam bir referans, yani halk dilinde "torpil" dediğimiz faktöre sahipsen bütün bu dediklerimi unut. Hiç irdelenmeden, formalite icabı bir mülakata girip, işe alınırsın. Hiç bir etik yanı yok ama malesef ki durum böyle...