İş dünyası teknik eleman sorununu kendi çözecek

d0stcan

Üye
Katılım
9 Haz 2007
Mesajlar
410
Puanları
6
Meslek lisesi mezunlarının görev aldığı pozisyonlar arasında aşçı, kaynakçı, elektrikçi, CNC operatörü, marangoz, garson, matbaa baskı operatörü, kalıpçı, modelist, tornacı, Bakım onarım teknikeri, forklift operatörü, makina operatörü, kalite kontrol, muhasebeci, sağlık memuru ve hemşire ilk akla gelenler… Bu tablodan, mesleki eğitimin ülkemizde sadece üretim değil, sağlıktan eğitime, güvenlikten hizmete birçok sektörün belkemiği olan orta kademe teknik personel ihtiyacına yanıt verdiği sonucu çıkıyor. İşsizlik oranıyla özel sektördeki talebin yüksekliği düşünüldüğünde bu iki yakanın kolayca bir araya geleceği düşünülebilir ama ülkemizde ne yazık ki durum böyle değil. Meslek lisesi mezunları işsizlikten yakınırken, özel sektör de bu alanda yeterli personel bulamamaktan şikâyetçi. Ve özel sektör bu soruna yanıt bulmak için kolları sıvayıp çeşitli projeler ve uygulamalar gerçekleştiriyor.

Soyak Holding İK Direktörü Osman Ünal, Türkiye’de meslek lisesi mezunlarının sertifika ve mesleki akreditasyonunun, özellikle önümüzdeki yıllarda öneminin yükselecek olması nedeniyle kariyer olanaklarının da nitelik ve nicelik olarak artacağını, AB standartlarının da bunu destekleyeceğini söylüyor. İşte uzman görüşleriyle meslek liselerinin kariyer haritası...

MESLEK LİSELİYE TALEP YÜKSEK

Mavi yaka işe alımında uzmanlaşan danışmanlık şirketi Mavi Yaka İnsan Kaynakları Müdürü Bülent Yalçın, “Ülkemizde meslek lisesi mezunlarının aranılan pozisyona bağlı olmakla birlikte düz lise mezunlarına göre iş bulma olasılığının daha kolay olduğu söylenebilir” diyor ve ekliyor: “Şirketimizde kayıtlı meslek eğitimi almış adayların oranı yüzde 31.3 iken, personel talebinde bulunan firmalardan meslek lisesi veya yüksekokulu mezunu talep edenlerin oranı yüzde 40. Meslek lisesi mezunları, özellikle sanayi kuruluşlarında daha rahat kariyer olanağı bulabiliyor ve özellikle mesleki bilgi gerektiren görevlerde; teknisyen, tekniker, usta, şef, vardiya amiri ve formen gibi pozisyonlara gelebiliyor”.
Yalçın, 2010 yılı içinde öncelikli olarak elektrik teknisyenleri, forklift operatörleri, CNC operatörleri, kalite kontrol görevlileri, matbaa baskı teknisyenleri ve modelistlerin talep edildiğini söylüyor.

Son dönemde birçok endüstriyel şirkette teknik ve mesleki eğitim mezuniyetinin işe girişte ön şart kabul edildiğine dikkat çeken Yiğit Oğuz Duman ise, işe alımda mesleki ve teknik test ve değerlendirmelerin şart olduğunu da ekliyor.

Alıntıdır
 

Forum istatistikleri

Konular
128,994
Mesajlar
922,370
Kullanıcılar
451,203
Son üye
ilayda.ugur

Yeni konular

Geri
Üst