İşletmedeki ceza oranları hakkında

happylife

Üye
Katılım
14 Ağu 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
40
Selam Arkadaşlar. Herkese kazasız günler dilerim...
Arkadaşlar benim işletmemde 3 Adet 2500 KVA Trafo mevcut ve Benim branşım olmadığı halde sorumluluk alanıma girdiğinden sizlerden zaman zaman teknik destek ve bilgi isteyeceğim. Aşağıda sıralayacağım bir kaç önemli ama bilmediğim sorularımı cevaplamanızı rica ediyorum.
1. Sayaç okumalarında Aktif, Reaktif ve Kapasitif kullanım miktarlarının nasıl ve neye göre belirlendiği. Ne anlama geldiği.

2. Raktif/ Aktif= %20 üstüne çıkmamalı, Kapasitif/Aktif=%15 üstüne çıkmamalı. Çıktığı zaman uygulanacak cezaların paral değeri nasıl hesaplanır. Örneğin geçtiğimiz ayın Fatura değerlerini vereyim:
Aktif Kullanım : 30.765
Reaktif Kullanım: 4.252
Kapas. Kullanım: 5.861

Bu değerlere göre ; K/A= % 19,05 yani cezaya girmiş bulunuyoruz. Bunun anlamı nedir. Ceza derken bedel olarak ne ödeyeceğiz?

3. Sayaç değerlerimizi hergün Tedaş Şalt merkezinden günlük olarak alıyoruz. Bu değerleri kayıt altına alıyoruz. Şimdi buradada kafama takılan bir soru var. Değerleri günlük aldığımıza göre. Günlük Reaktif Kapasitif oranlarınımı dikkate almamız gerek yoksa ay sonu değerlerinimi? Bir arkadaşımın söylediği; Ay içinde herhangi bir gün cezaya girmeniz durumunda ay sonu fatura tutarının tamamı cezaya girer. Bu ne derece doğrudur. Yanlışsa doğru olan cevabı iletmenizi rica ediyorum.

4. Elektrik ustasının dediği; Trafo güçlerimize göre belli bir miktar enerji tüketmediğimiz zaman reaktif ve kapasitifte cezaya gireriz. Bu yüzdende işletmem çalışmamasına rağmen Ayın son 3 günü tesisin bir kısmını boşta çalıştırarak oranları dengelemeye çalışıyoruz. Bu ne derece doğrudur. Yanlışsa doğru olan nedir.

Soruma cevap yazacak arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Kazasız günler...
 
Verdiğiniz endeksler sayaçtan alınan en son endeksler ise cezaya girip girmediğinizi bilemeyiz.
Günlük olarak oranları aşmanız ceza almanızı sağlamaz ama oranları toparlamanız zorlaşabilir.
Cezaya girip girmediğinizi en son gelen fatura endeksinden tüketim farkını alarak oranlardaki son durumu görebilirsiniz.
İşletmeniz bazı günlerde veya belirli dönemlerde faaliyette değilse, faaliyette olmadığı dönemin ihtiyacına göre kondansatör dizmelisiniz.

Ceza bedeli konusunda birşey diyemiyorum. Bulunduğunuz merkezin TEDAŞ tahakkuk bölümünü aramalısınız
 
Girdiğim endeksler kullanım oranlarıdır. Yani Haziran dönemi fatura endeksleri ile Temmuz dönemi fatura endekleri farkıdır.
 
Endeksleriniz tüketim değerleri olduğuna göre böyle giderse işletmeniz ekstra reaktif bedel ödeyecektir. Fatura gelmeden toparlamalısınız.
 
sımdı sızı ne kadar aydınlatacak bılemıyorum ama
sımdı son gelen elektrık faturanızdakı son endeksı bır deftere kaydedınız
aktıf=1111
ınduktıf =2222
kapasatıf=3333 gıbı
yada excel olarakta olabılır
daha sonra saatlerınızın yada saatınızın basına gıdınız sayacta yazan degerlerı
aktıf=5555
induktıf=6666
kapasatıf=3333
gıbı yazıyorsunuz
sımdı son okuduguz aktıf degerı olan 5555ten ılk deger olan 1111 degerını cıkarıp 4444 olarak kaydedıyorsunuz
ınduktıf ıle kapasatıfı de aynı sekılde yapıyorsunuz
sımdı 6666-2222=4444 induktıf
3333-3333=0000 kapasatıf
sımdı ınduktıf /aktıf yapıyoruz
kapasatıf /aktıf de yapıyoruz
oranları o gunun karsılıgına yazıyoruz
ıste %18
induktıf %5 kapasatıf dıye
sımdı ertesı gunde aynı saatte yıne degerlerımızı alıyoruz vede aynı ıslemı tekrarlayarak yazıyoruz
bu bıze sıstemızı gunluk olarak kontrol etmemızı vede bır aksaklık oldugunda bunu kısa vadede farketmemızı vede gıderdıkten sonra kısa surede eskı pozısyona donmemızde bıze kolaylık saglamaktadır.bu ıslemın yapılması 5 dakıka almaz ama yapılmazsa onarım sonrası gerı donusler bazen 1 ayı buluyor
 
Şimdi Sayın Gezer... Öncelikle cevap yazdığınız için teşekkürler.
Bu dediğiniz şeyleri zaten yapıyorum O konuda bir sıkıntı yok... değerleride takip ediyorum... Ama ana sorumdaki maddeler hakkında bilgiye ihtiyacım var. Toparlama dediğiniz değerleri dengeleyebilmek için neler yapabiliriz?. nasıl bir yol izleyebiliriz.? Kapasitifte ve Reaktifte nasıl önlemler alıp değerleri düşürebiliriz? vs..Saygılar.
 
sisteminizdeki pano hakkında biraz bilgi verirseniz yardımcı olabilirim. Akım trafosu nedir? Şu anda işletmeniz mevsimlik dönemde mi? Günün bazı saatlerinde alınan ve anlık olarak her bir fazın çektiği akım nedir? Panodaki kedeme sayısı ve güç değerleri nelerdir?
 
1. İşletmenizde bulunan makinaların özelliklerine göre aktif, reaktif indüktif ve reaktif kapasitif güç sarfiyatları vardır. Sayaç bu sarfiyatları kaydeder.

2. Hesaplamayı ve endeks takibini biliyorsunuz. Hesap sonucunda hangisinden sınırı aşmışsanız, o endeksin sarfiyatı kadar bedel ödersiniz. Yani kapasitiften sınırı aştığınıza göre:
Kapasitif Sarfiyatınız x sayaç çarpanı x birim fiyat

Reaktif Birim Fiyatını faturanızdan görebilirsiniz. Ya da tarifenizi Tedaştan öğrenebilirsiniz. Veya buradan tarifenize bakabilirsiniz.

3. Faturanız ay sonu değerlerine göre gelir. Ama günlük endeks takibiyle, siz sınır değerlere ne kadar yaklaştığınızı görüp buna göre müdahale edebilirsiniz. Günlük ve o güne kadarki aylık endeks takibi ile kompanzasyon sistemi kontrol altında tutulmalıdır.

Bir günde ceza oranlarını aşmanız bir amlam ifade etmez. Fatura ay'ı baz alır. Ama bir ayda düzeltilemeyecek kadar reaktif endeksi bir günde yazmışsa sayaç, ceza kaçınılmazdır.

4. Evet boşta çalışn trafoların bulunduğu işletmelerde kompanzasyonla ilgili bazı sorunlar olabiliyor.
Bunu siz endekslerinizden de görebilirsiniz. Fabrikadan yük çekilmediği zaman günlük oranlardaki değişimle, fabrikadan yük çekilirken günlük oranlardaki değişim ceavp olur sorunuza.
 
Son düzenleme:
4. sorunuza cevap olarak şunu söyleyebilirim..eğer son bir değişiklik olmadıysa sayaç ölçümleri primer olan yani trafo gücü 630 kva ve üzeri olan abonelerin trafo kaybı ödeme gibi bir sorunu yok.. zaten sayaç O.G 'den ölçüldüğü için trafonun tükettiği reaktifide kaydediyor.sizin trafolarınız da 2500 kva olduğundan sizin de boyle bir sorununuzun olmaması gerekir... sayaç ölçümü A.G'den olan yani trafo gücü 630 kva nın altında olan abonelerin trafo etiket değerlerindeki boşta çalışma değerlerine göre ekstra bedel alınır....
 
happylife ' Alıntı:
Şimdi Sayın Gezer... Öncelikle cevap yazdığınız için teşekkürler.
Bu dediğiniz şeyleri zaten yapıyorum O konuda bir sıkıntı yok... değerleride takip ediyorum... Ama ana sorumdaki maddeler hakkında bilgiye ihtiyacım var. Toparlama dediğiniz değerleri dengeleyebilmek için neler yapabiliriz?. nasıl bir yol izleyebiliriz.? Kapasitifte ve Reaktifte nasıl önlemler alıp değerleri düşürebiliriz? vs..Saygılar.
arkadasım sımdı sıstemın dengesının ne tarafa dogru gıttıgı onemlı mesala ınduktıfmı artıyor bu durumda sıstemınızdekı kondansatorlerınız ya degerlerını yıtırmıstır ,sıgorta atmıs yada kontaktorler arızalanmıstır
kapasıtıf tarafa gıdıyorsa ıse kondansator kademelerınızı yanlıs yerlestırmıs olunabılır yada gırme cıkma zamanları yanlıs ayarlanmıs olabılır
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst